نخستین نشانه‌های فروپاشی در رژیم سوریه

تاریخ درج خبر -1390:06:10
پس از ماه‌ها سرکوب خونین تظاهرکنندگان در سوریه، در رژیم بشار اسد نخستین نشانه‌های فروپاشی پدیدار می‌شود. از شهر دیرالزور نبردهای شدیدی میان سربازان فراری و میلیشیای وابسته به رژیم سوریه گزارش می‌شود.

جنبش اعتراضی سوریه اعلام کرد که روز پنجشنبه (۱ سپتامبر/۱۰ شهریور)، در شهر دیرالزور واقع در نزدیکی مرز عراق، درگیری‌های مسلحانه‌ی شدیدی میان سربازان فراری ارتش سوریه و میلیشیای «شبیهه» روی داده است. در این درگیری‌ها شمار زیادی از اعضای میلیشیای شبیهه زخمی شده‌اند.

مخالفان رژیم سوریه در اینترنت ویدیویی منتشر کردند که در آن عدنان بکور، دادستان کل ایالت حما، در اعتراض به سرکوب‌های خونین معترضان توسط نیروهای امنیتی سوریه، استعفای خود را اعلام می‌کند.

اعتراض به اعدام‌های دسته‌جمعی

بکور در پیام ویدیویی خود می‌گوید که روز ۳۱ ژوئيه در زندان مرکزی حما، ۷۲ تن از فعالان سیاسی اعدام شده‌اند. به گفته‌ی بکور همچنین ده‌ها غیرنظامی در جریان عملیات ارتش در شهر حما کشته یا زیر شکنجه جان باخته‌اند.

از سوی دیگر، خبرگزاری دولتی سوریه ادعا کرد که عدنان بکور، دوشنبه‌ی قبل توسط تروریست‌ها ربوده شده است. طبق این گزارش، آدم‌ربایان وی را با تهدید به خشونت مجبور کرده‌اند درباره‌ی نیروهای امنیتی سوریه و عملکرد آنان دروغ‌پراکنی کند.

جنبش اعتراضی سوریه از هجوم غافلگیرکننده‌ی شبانه به خانه‌ها در شهر حما، در شامگاه چهارشنبه گزارش داد. این شهر یکی از پایگاه‌های مخالفان رژیم بشار اسد است. در این گزارش همچنین آمده است که روز چهارشنبه در تظاهرات علیه رژیم بشار اسد، روی هم سه تن کشته شده‌اند. در میان قربانیان دختر جوانی به چشم می‌خورد که در شهر دیرالزور هدف گلوله‌ی نیروهای امنیتی قرار گرفته است.

اینکه از آغاز ناآرامی‌های سیاسی در سوریه تا کنون چند تن کشته شده‌اند، دقیقا روشن نیست. فعالان حقوق بشر از بیش از ۲۲۰۰ قربانی سخن می‌گویند. صدها تن نیز به گفته‌ی خانواده‌ی آنان مفقودالاثر شده‌اند. بیم آن می‌رود که شمار زیادی از این افراد به قتل رسیده و در گورهای دسته‌جمعی به خاک سپرده شده باشند.

پشتیبانی مسکو از ابتکار بشار اسد

وزارت خارجه‌ی روسیه تعجب خود را از رویکرد منفی جامعه‌ی جهانی نسبت به ابتکار بشار اسد برای گفت‌وگو با مخالفان اعلام کرد. به اعتقاد مسکو، این ابتکار می‌تواند به راه‌حلی آشتی‌جویانه منجر گردد.

به گزارش خبرگزاری «ریانووستی»، سرگئی لاورف، وزیر خارجه‌ی روسیه، روز پنجشنبه در دیداری با دانشجویان در دانشگاه دیپلماتیک مسکو گفت، شمار زیادی از کشورهای بانفوذ، مصرانه اپوزیسیون سوریه را به بایکوت کردن پیشنهادهای بشار اسد و افزایش رویارویی‌ها تحریک می‌کنند.

وی افزود، شرکای بین‌المللی حتا رد می‌کنند که پیشنهادهای بشار اسد برای انجام اصلاحات مورد بررسی قرار گیرد. به گفته‌ی لاورف، این پیشنهادها اگر چه با تاخیر ارائه شده‌اند، ولی تحقق‌پذیرند. لاورف افزود، بدیهی است که کاربرد خشونت علیه مردم غیرنظامی قابل‌پذیرش و مجاز نیست.

لاورف گفت، روسیه موضع خود را دقیقا فرمولبندی کرده است. این کشور هرگونه دخالت در امور داخلی سوریه را غیرمجاز می‌داند و همزمان از مقامات سوریه می‌خواهد، بی‌درنگ اصلاحات سیاسی و اجتماعی ـ اقتصادی انجام دهند.

جنبش اعتراضی در سوریه نیز مانند دیگر کشورهای عربی با تظاهرات مسالمت‌آمیز و خواست انجام اصلاحات دمکراتیک آغاز شد. ولی این اعتراض‌ها با واکنش خشن و سرکوبگرانه‌ی نیروهای امنیتی سوریه پاسخ داده شد.

دویچه وله
ارسال به فیس بوک
  Aftabkaran. All rights reserved