مجموعه خبر

تاریخ درج خبر -1390:06:11
ایران دو زیر دریایی و ناو به دریای سرخ می فرستد
راديو فردا 2 سپتامبر. پس از آن‌که ایران از اعزام «پانزدهمین ناو‌گروه» جمهوری اسلامی به دریای سرخ خبر داد، اسرائیل نیز اعلام کرد که دو قایق حامل موشک خود را به منظور «تمرین‌های روزمره» در این دریا مستقر کرده است.

فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی روز سه شنبه از اعزام یک ناوگروه، متشکل از «یک فروند زیر دریایی و یک فروند ناو» به دریای سرخ و خلیج عدن خبر داد و هدف از این اقدام را «گشت‌زنی در آب‌های آزاد»، «به نمایش گذاشتن توانمندی‌های» جمهوری اسلامی و «مبارزه با دزدان دریایی» اعلام کرد.

حبیب‌الله سیاری خاطر نشان کرد که نیروی دریایی ارتش در نظر دارد در آینده نیروهای بیشتری روانه آب‌های آزاد کند و حضور نیروی دریایی ایران در آب‌های آزاد را حاوی «پیام صلح و دوستی» برای همه کشورها دانست.
به دنبال این اظهارات، خبرگزاری فرانسه گزارش داد که ارتش اسرائیل دو قایق حامل موشک این کشور را در چارچوب بخشی از «تمرین‌های روزمره» در دریای سرخ مستقر کرده است. سخنگوی ارتش اسرائیل در گفت‌و‌گو با این خبرگزاری از مرتبط دانستن این اقدام اسرائیل با تحرکات اخیر جمهوری اسلامی در دریای سرخ خودداری کرد.

هوشنگ حسن یاری، استاد کالج نظامی کینگستون کانادا و تحلیلگر مسائل ایران در گفت‌و‌گو با رادیو فردا می‌گوید که در هفته‌های اخیر اهمیت آب‌های آزاد دریای سرخ برای اسرائیل به دلایل مختلفی از جمله حملات اخیر صورت گرفته علیه شهروندان و نظامیان اسرائیل، سقوط دولت حسنی مبارک و نگرانی تل آویو از آینده پیمان صلح کمپ دیوید و البته حضور ایران در این منطقه، افزایش پیدا کرده است.

وی توضیح می‌دهد: «اهمیت این منطقه زمانی افزایش بیشتری پیدا می‌کند که ایران در منطقه و به خصوص در نزدیکی کشور اسرائیل حضور نظامی پیدا می‌کند.» فرمانده نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی اواخر تیرماه اعلام کرد که ایران قصد دارد ناوشکن‌های خود را به اقیانوس اطلس بفرستد.

هر چند ‌آقای سیاری آن زمان اعلام نکرد که ناوهای ایرانی از کدام مسیر وارد اقیانوس اطلس می‌شوند، اما نزدیک‌ترین مسیر برای رسیدن به اقیانوس اطلس برای ناوهای ایرانی کانال سوئز و دریای مدیترانه است.

ایران اوخر بهمن ماه نیز دو ناو جنگی «الوند» و «خارک» را با هدف به گفته ایران «تحکیم روابط دوستان و اعلام پیام صلح و دوستی» به مقصد سوریه روانه دریای سرخ کرد که این دو ناو سوم اسفندماه از کانال سوئز عبور کرده و وارد دریای مدیترانه شدند.
این دو ناو دوازدهم اسفند نیز به قصد بازگشت به ایران، بار دیگر با عبور از کانال سوئز وارد آب‌های دریای سرخ شدند.

این اقدام ایران که از زمان روی کار آمدن جمهوری اسلامی بی‌سابقه بود، اعتراض اسرائیل را به همراه داشت. تل آویو اعزام این ناوها به دریای مدیترانه را «تحریک‌آمیز» خواند و هشدار داد که به هر تحریکی پاسخ فوری خواهد داد.
علیرغم این اقدامات ایران، هوشنگ حسن یاری معتقد است که اگر هدف ایران از اعزام این ناو‌ها، نمایش دادن قدرت به اسرائیل و عقب نشاندن تل آویو از سیاست‌های خود در مقابل مسئله هسته‌ای ایران باشد، جمهوری اسلامی از این لحاظ قدرت کافی ندارد. وی می‌گوید: با توجه به این‌که اسرائیل برترین قدرت نظامی در منطقه به شمار می‌رود در مقابل این اقدامات کوتاه نخواهد آمد و اگر به این نتیجه برسد که توان هسته‌ای ایران خطری حیاتی را متوجه اسرائیل می‌کند، به طور قطع به مواضع هسته‌ای ایران حمله خواهد کرد.

تمدید وعده احمدی‌نژاد برای ایجاد شغل، از یک سال به دو سال
راديو فردا 2 سپتامبر. از زمان اعلام برنامه دولت محمود احمدی‌نژاد برای ایجاد دو و نیم میلیون شغل تا پایان سال ۱۳۹۰ کارشناسان بسیاری از محال بودن آن سخن گفته‌اند.

حال شش ماه پس از اعلام این برنامه، وزیر تعاون، کار و تامین اجتماعی از تغییر زمان‌بندی ایجاد این تعداد شغل سخن گفته است تا محال بودن این طرح بیش از پیش اثبات شود.
در همین حال محمود احمدی‌نژاد همچنان اصرار دارد که تا پایان سال جاری می‌تواند دو و نیم میلیون شغل جدید در ایران ایجاد کند.

او می‌گوید: «امسال قرار است جهاد اقتصادی اتفاق بیفتد. اعلام شد که دو و نیم میلیون شغل باید ایجاد شود. ممکن است در ذهن بعضی‌ها بیاید که آقا! دو و نیم میلیون شغل خیلی زیاد است. شرایط آماده نیست، ظرفیت‌ها مهیا نیست. من می‌خواهم خدمت شما عرض کنم که همه شرایط برای تحقق حداقل دو و نیم میلیون شغل آماده است.»

فراموش نکنیم که این روز‌ها، ششمین ماه سال به روزهای میانی خود نزدیک می‌شود و بر این اساس باید تا اینجای کار، دست‌کم نیمی از دو و نیم میلیون شغل وعده داده شده، یعنی بیش از یک میلیون و ۲۰۰ هزار شغل جدید ایجاد شده باشد.

البته آماری در دست نیست تا بتوان چنین چیزی را اثبات کرد. حتی تلاش نمایندگان مجلس برای رمزگشایی از این وعده نیز به جایی نرسیده است.

در همین حال دعوت از وزیر کار و امور اجتماعی و رئیس مرکز آمار ایران به مجلس شورای اسلامی نیز تنها به ابهامات دامن زد.

احمد توکلی، رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، در‌‌ همان جلسه‌ای که دو مسئول دولتی در آن حضور داشتند، دست به دامن آمارهای سال‌های پیشین شد تا ثابت کند که نمی‌توان دو و نیم میلیون شغل در یک سال ایجاد کرد.

احمد توکلی: در برنامه چهارم، ۸۴ تا ۸۶، سه ساله، نرخ رشد بوده است ۶.۶۳ درصد. سالانه به طور متوسط ۷۶۴ هزار و ۶۳۳ فرصت شغلی ایجاد شد. در سال ۸۹، نرخ رشد را دولت نداده، صندوق بین‌المللی پول نرخ رشد سال ۸۹ را یک درصد پیش‌بینی کرده است و نرخ رشد سال ۸۸ را هفت صدم درصد پیش‌بینی کرده بود.

من با فرض این که این نرخ رشد یک درصد باشد، به شما عرض می‌کنم دولت می‌گوید که وقتی نرخ رشد من یک‌هفتم بشود، ایجاد شغل من یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر می‌شود. این نشدنی است. محمدرضا باهنر، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی، نیز در پایان آن جلسه، از مجموع بحث‌های مطرح شده این چنین نتیجه گرفت.

محمدرضا باهنر: این که نمایندگان در این مورد مقداری بحث و تردید دارند، می‌گویند بالاخره ایجاد اشتغال یک سری ابزار و امکانات و وسیله می‌خواهد. ایجاد اشتغال یک سری آثار دارد. سرمایه برای شروع می‌خواهد و آثارش هم رشد اقتصادی است که باید نتیجه بدهد.
ما اگر هیچ کدام از این دو طرف را نداشته باشیم نمی‌توانیم باور کنیم که این شغل‌ها به وجود آمده است. باید یک مقدار استدلال‌ها قوی‌تر باشد.

تکلیف کار‌شناسان اقتصادی هم معلوم است. آن‌ها نه آمار یک میلیون و ۶۰۰ هزار شغل پارسال را قبول دارند و نه وعده ایجاد دو و نیم میلیون شغل امسال را شدنی می‌پندارند.

احمد علوی، استاد اقتصاد در سوئد: از نظر تجربی اگر بخواهیم به این موضوع نگاه کنیم باید بگوییم که هیچ کشوری در جهان امروز نمی‌تواند ادعا کند و تجربه ما در قرن اخیر هم نمی‌تواند نشان دهد که با چنین برنامه‌هایی، بشود دو و نیم میلیون شغل در یک سال ایجاد کرد.

آن هم با اقتصادی که تکیه‌گاهش دولت باشد و دولتی که رانتی است و از اقتصاد نفتی برخوردار است و پول نفت را که بسیار نوسان‌پذیر است به کار می‌گیرد برای ایجاد دو و نیم میلیون شغل و آن هم در یک سال.

اما گویا این مخالفت‌ها و تحلیل‌ها باعث شده است که عبدالرضا شیخ‌الاسلامی، وزیر وزارتخانه تجمیع شده تعاون، کار و تامین اجتماعی، در وعده رئیس دولت دهم اصلاحاتی انجام دهد. این در حالی است که آقای شیخ‌الاسلامی خود پیشتر هم‌نوا با محمود احمدی‌نژاد ایجاد دو و نیم میلیون شغل در سال ۹۰ را ممکن و شدنی می‌دانست.

عبدالرضا شیخ‌الاسلامی: امسال هم به واسطه این که سال جهاد اقتصادی نام‌گذاری شده است، بر همه ما لازم است که یک جد و جهد فراوانی را به عمل بیاوریم تا انشاالله با یک حرکت مجاهدانه و بسیج همه نیرو‌ها، امکانات و منابع کشور، این هدف ارزشمند را تحقق ببخشیم.

برای این که اشتغال در حقیقت شاخص فعالیت در همه بخش‌های، کشاورزی، صنعت، خدمات و مسکن و امورات دیگری که مربوط به زندگی و معیشت مردم است و نشان‌دهنده وضعیت اقتصادی کشور است.

اما حال، آن گونه که خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، به نقل از آقای وزیر تعاون، کار و تامین اجتماعی خبر داده، به طور قطع طی دو سال آینده دو و نیم میلیون فرصت شغلی در کشور ایجاد خواهد شد.

عبدالرضا شیخ‌الاسلامی مدت زمان تحقق وعده رئیس جمهوری را ناگهان از یک سال به دو سال تمدید کرده تا شاید کمی از بار حیرت و انتقادهای نمایندگان مجلس و کار‌شناسان اقتصادی مستقل بکاهد.
واکنش جمهوری اسلامی به اظهارات وزیر کشور عربستان
خبرگزاری مهر: یک مقام آگاه در وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران گفت : تهران از اظهارات منتسب به وزیر کشور عربستان در رسانه ها مبنی بر اینکه ایران عربستان را هدف قرار داده است شگفت زده است.
به گزارش خبرنگار مهر، یک مقام آگاه در وزارت امور خارجه کشورمان در خصوص اظهارات منسوب به امیر نایف معاون نخست وزیر و وزیر کشور عربستان مبنی بر مشکلاتی که از سوی ایران عربستان را هدف قرار داده است، گفت : ایران همواره خواستار ثبات ، آرامش وشکوفائی برای کشور عربستان بوده وچیزی به نام مشکلاتی که عربستان را مورد هدف قرار می دهد وجود ندارد.
این منبع آگاه گفت : امنیت عربستان و ایران به یکدیگر مرتبط بوده و جمهوری اسلامی ایران امنیت عربستان را امنیت خود می داند.
این مقام آگاه از اینکه در برخی رسانه ها سخن از هدف قرار گرفتن عربستان ازسوی ایران آمده ابراز شگفتی نمود و این ادعای واهی را کاملا بی اساس خوانده و ناشی از جریان سازی های خبری علیه جمهوری اسلامی ایران و ایجاد ابهام در بین کشورهای منطقه تلقی کرد.
سرکوزی: احتمال حمله پیشگیرانه به تاسیسات اتمی رژیم تهران
به گزارش خبرگزاری فرانسه از پاریس، رئیس جمهور فرانسه امروز به رژیم تهران اخطار کرد که اگر به فعالیتهای هسته ای خود ادامه دهد، احتمالا هدف حمله پیشگیرانه قرار خواهد گرفت.
پرزیدنت سرکوزی که در نشست سالانه سفیران فرانسه در پاریس سخن می گفت، اظهار داشت، چنین اقدامی می تواند به یک بحران بزرگ منجر شود و فرانسه خواهان آن نیست.
رئیس جمهور فرانسه در ادامه افزود، اما اگر رژیم تهران برنامه تسلیحات هسته ای و موشکی خود را که یک تهدید فزاینده بشمار می رود، متوقف نکند، در آن صورت احتمال یک حمله پیشگیرانه به تاسیسات اتمی آنها وجود دارد.
رئیس جمهور فرانسه از کشورهايی که می توانند به این حمله پیشگیرانه دست بزنند، نام نبرد و در ادامه سخنان خود گفت که تحریمهای بین المللی علیه رژیم تهران موثر بوده و باید تشدید شود.
کشتی‌رانی در سایه: ایران چگونه در دریا تحریم‌ها را دور می‌زند

راديو فردا 2 سپتامبر. کلودیا روست، مسئول گزارش‌های تحقیقاتی «بنیاد دفاع از دموکراسی»، در گزارشی مفصل که روزنامه «وال استریت جورنال» منتشر کرده به تلاش‌های ایران برای سازمان‌دهی پنهانی نقل و انتقال‌های دریایی خود پرداخته و می‌نویسد یک شرکت دولتی چینی که در هنگ‌کنگ مستقر است در این زمینه به حکومت ایران کمک می‌کند تا از تحریم‌های دولت آمریکا بگریزد.

این پژوهشگر آمریکایی در مقدمه مطلب خود با استناد به مدارک کشتی‌رانی در بندر هنگ‌کنگ می‌نویسد تعدادی از کشتی‌هایی که اکنون با پرچم هنگ‌کنگ حرکت کرده و تحت نام یک شرکت چینی به اسم «هاروست» ثبت شده‌اند تا همین چند وقت پیش متعلق به یک ناوگان دریایی بودند که برای خطوط کشتی‌رانی جمهوری اسلامی کار می‌کردند، ناوگانی که وزارت خزانه‌داری آمریکا تحریم کرده بود.

بازی موش و گربه و تغییر مکرر نام شرکت‌ها و جواز کشتی‌های متعلق به ایران از سال ۲۰۰۸ و همزمان با تحریم خطوط کشتی‌رانی جمهوری اسلامی توسط دولت آمریکا آغاز شد. دولت آمریکا حدود ۱۲۰ شرکت دریایی را که با کشتی‌رانی جمهوری اسلامی همکاری می‌کردند و تمام کشتی‌های آن‌ها را جزء این تحریم قرار داده است.

یکی از این شرکت‌ها که صاحب ۱۹ کشتی است و سابقا «دریم‌لند» نام داشت از چندی پیش نام خود را به «هاروست» تغییر داده و ناوگان آن با پرچم هنگ‌کنگ در آب‌های بین‌المللی در حرکت‌ است.

طبق قوانین آمریکا هرگونه معامله‌ای با این قبیل شرکت‌ها جرم تلقی می‌شود. جالب اینجاست که یکی از کشتی‌های این شرکت در ماه ژوئن در یکی از بنادر مکزیک پهلو گرفت که از نقاط اصلی برای ورود به خطوط نقل و انتقال در شمال قاره آمریکاست.

کلودیا روست، پژوهشگر «بنیاد دفاع از دموکراسی»، در ادامه مطلب خود در روزنامه «وال استریت جورنال» می‌افزاید که وزارت خزانه‌داری آمریکا فهرستی از کشتی‌های متعلق به خطوط کشتی‌رانی ایران و سایر شرکت‌های مورد تحریم را با تعیین شماره ثبت آن‌ها در سازمان بین‌المللی کشتی‌رانی تهیه کرده است. این فهرست در وب‌سایت وزارت خزانه‌داری آمریکا منتشر شده است. اما یکی از مشکلات این است که این شماره‌های ثبت در تمام بارنامه‌ها منعکس نمی‌شود و به همین دلیل بسیاری از شرکت‌های تجاری نمی‌توانند تشخیص دهند که کشتی یا خط کشتی‌رانی طرف معامله آن‌ها در فهرست تحریم است.

براساس تحقیقاتی که تهیه‌کنندگان این گزارش انجام داده‌اند، از سال ۲۰۰۸ و آغاز تحریم خطوط کشتی‌رانی ایران توسط دولت آمریکا، هنگ‌کنگ به یکی از مراکز اصلی ثبت و فعالیت ۱۹ فروند از کشتی‌های تحریم شده بدل شده است که قبلا مالکیت آن‌ها به ایران تعلق داشت.

قبل از این که این کشتی‌ها فعالیت خود را با پرچم هنگ‌کنگ آغاز کنند نام آن‌ها «ایران صدر»، «ایران مفتح» و «ایران نواب» بود. نام آن‌ها در سال ۲۰۰۸ تغییر داده شد و در سال ۲۰۰۹ نیز یک بار دیگر نام‌های جدیدی بر آن‌ها گذاشته شد. تمام نام‌های جدید در سال ۲۰۰۸ نام‌های انگلیسی بودند که با حرف «دی» شروع می‌شد و نام‌های جدید در سال ۲۰۰۹ باز همه انگلیسی هستند، ولی با حرف «آ» شروع می‌شوند.

شاید انتخاب یک چنین نام‌های هماهنگی بخشی از برنامه‌ریزی‌ جمهوری اسلامی برای پرهیز از سردرگمی در پنهان‌کاری و تغییر نام مداوم ناوگان دریایی آن کشور باشد.

پژوهشگر «بنیاد دفاع از دموکراسی» می‌افزاید که اوایل سال جاری وزارت خزانه‌داری آمریکا با تعیین تمام سوابق مربوط به این تغییر نام‌ها و تغییر مالکیت‌ها بار دیگر سعی کرده است مانع از فعالیت این کشتی‌ها شود.

اما اسناد ثبت فعالیت و مالکیت در کشتی‌رانی هنگ‌کنگ نشان می‌دهد که از اواخر ماه ژوئیه هر یک از این ۱۹ کشتی به مالکیت یک شرکت جداگانه منتقل شده و تمام این شرکت‌ها تازه‌تاسیس هستند و فعالیت و سوابق آن‌ها در هیچ موسسه عمومی ثبت نشده است.

تمام این شرکت‌ها از سوی یک موسسه مدیریت تجاری که دفتر آن در جزایر «ویرجین» در سواحل بریتانیاست مدیریت شده و تنها سهامدار آن‌ها یک شرکت پوششی است که باز در هنگ‌کنگ ثبت شده است به نام «کینگ‌پاور» که تعقیب سرنخ‌های آن به یک آدرس در تهران منتهی می‌شود و آن شرکتی است به نام «کیش رورینگ اوشن شیپینگ». این شرکت در فهرست تحریم‌های وزارت خزانه‌داری آمریکا قرار ندارد و تا جایی که تحقیقات نشان می‌دهد نه شماره تلفن، نه‌ ای‌میل و نه شماره فکس دارد و فعالیت و سابقه آن در هیچ موسسه ثبت فعالیت‌های تجاری ثبت نشده است.

در بخش پایانی این گزارش، نویسنده با تکیه بر اسناد حمل و نقل دریایی هنگ‌کنگ خاطرنشان می‌کند که تمام این ۱۹ کشتی در ماه‌های گذشته به ایران رفت و آمد داشته‌اند. در اکثر موارد شرکت واسطه این کشتی‌ها یک شرکت چینی است که به شرکت دولتی حمل و نقل چین تعلق دارد. تا چند هفته پیش و قبل از تماس نویسندگان این مطلب با مدیریت شرکت مزبور پیرامون معاملات آن با ایران، در وب‌سایت این شرکت همکاری با خطوط کشتی‌رانی جمهوری اسلامی ایران تبلیغ می‌شد. ولی اخیرا این مطالب حذف شده‌اند، هر چند در صفحات بعدی وب‌سایت لینک‌هایی برای تماس با خطوط کشتی‌رانی ایران وجود دارد.

مدیران این شرکت در پاسخ به سوالات تهیه‌کنندگان این گزارش حاضر نشده‌اند توضیحات بیشتری در مورد همکاری خود با ایران بدهند.

طبق قوانین هنگ‌کنگ همکاری با ایران و خطوط کشتی‌رانی جمهوری اسلامی غیرقانونی نیست، ولی چنین همکاری ناقض تحریم‌های مصوب دولت آمریکاست و می‌تواند فعالیت‌های آن‌ها در آمریکا را به خطر بیندازد. با این همه برخی از کشتی‌های این شرکت به بنادر مکزیک رفت و آمد داشته و با برخی از شرکت‌های حمل و نقل در ایالت تکزاس آمریکا همکاری نیز داشته‌اند.
پل ارتباطی میان نسل اول و دوم سپاه تنظیم نیست
سایت دیگربان: فخرعلی قلی‌زاده فرمانده سپاه ناحیه ارومیه با تائید گزارش‌ها درباره اختلاف میان نسل اول نیرو‌های سپاه با نسل دوم و کنونی این نیرو‌٬ گفت که «پل ارتباطی» میان این دو نسل در سپاه «تنظیم» نیست.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سپاه ارومیه٬ آقای قلی‌زاده گفته «اختلاف نظر و سلیقه بین نسل جوان و نسل اول سپاه امر طبیعی بوده و علت آن اقتضاعات زمانی» است.
وی افزوده است: «مسئله مهم ایجاد پل ارتباطی این نسل است که به نظر من اشکال ما این است که نمی‌توانیم این پل را تنظیم کنیم.»
قلی‌زاده «ماموریت‌های متراکم» و «گرفتاری‌های کاری» را مهمترین عواملی دانست که دو نسل سپاه تاکنون نتوانسته‌اند «با هم تبادل و تعامل فرهنگ واعتقادات و افکار داشته باشند.»
در سال‌های اخیر گزارش‌های متعددی از بروز برخی اختلاف‌ها در بدنه سپاه پاسداران منتشر شده که فرماندهان این نیرو حاضر نیستند این گزارش‌ها را تائید کنند.
با آغاز اعتراض‌ها به نتیجه انتخابات سال ۸۸ و سرکوب خشونت‌بار مردم از سوی نیرو‌های سپاه و بسیج٬ اختلاف‌ها در بدنه این نهاد نظامی وفادار به علی خامنه‌ای افزایش یافته است.
سال گذشته نیز برخی فرماندهان سپاه به طور تلویحی به همراهی برخی از اعضای سپاه با جنبش سبز اشاره کرده و اعلام کرده بودند که این افراد پس از برگزاری چندین جلسه «دوستانه» توجیه شده‌اند.
علاقه امام خامنه ای به کارتون تام و جری
به گزارش سایت حکومتی جهان نیوز، خامنه ای در دیدار با احمدی نژاد و اعضای هیأت دولت وی به تلاش‌ کشورهای غربی برای تحریم جمهوری اسلامی اشاره کرد و گف، تحریم‌ها را خنثى کنید. تدبیر دشمنِ هیکل مند و لیکن در واقع کم‌ زور را خنثى کنید. وقتى که ما این حجم عظیمِ ظاهرىِ نظامى و اقتصادى استکبار را در مقابل خودمان مشاهده می‌ کنیم، انسان به یاد گربه‌ کارتون تام و جرى مى‌افتد. تحرکش زیاد و هاى و هویش زیاد و حجمش بزرگ، اما نتیجه‌ کارش نه آنچنان که خودش انتظار دارد یا بینندگان انتظار دارند. واقعا همین جورى است.
وقتی چين «فرش کاشان» صادر می کند
راديو فردا 2 سپتامبر. فرش ايران بازارهای صادراتی خود را از دست می دهد و حتی در بازار ملی خود با رقابت خارجی ها روبرو است. در گفت و گوی اقتصادی امروز راديو فردا به همين موضوع می پردازيم.

راديو فردا: به گزارش منابع موثق تهران از جمله «مرکز ملی فرش»، صادرات فرش ايران در سه ماهه اول سال جاری خورشيدی به شدت کاهش يافته و دستيابی به هدف هايی که در زمينه فروش اين کالا به خارج در ۱۳۹۰ تعيين شده بود، بسيار دشوار شده. اصولا ايران در حال حاضر در بازار جهانی فرش چه جايگاهی دارد؟

فريدون خاوند: رکود صنعت فرش ايران سال ها است ادامه دارد و اين کالا که در جهان با نام ايران شناخته شده بود، زير تهاجم ديگر صادر کنندگان فرش، بخش بزرگی از بازار های سنتی خودش را از دست داده.

در سال ۱۳۷۴، شانزده سال پيش، ارزش صادرات فرش ايران به بالای يک ميليارد دلار می رسيد و اين کشور حدود ۵۵ در صد بازار جهانی فرش را در اختيار داشت. از آن موقع به بعد صدور فرش ايران به خارج دچار فراز و نشيب شد، ولی در مجموع گرايش کلی رو به افول بود تا اين که در سال گذشته خورشيدی، بر پايه آمار رسمی، به ۵۵۶ ميليون دلار رسيد، نصف آن چيزی که شانزده سال پيش صادر می شد.
سهم ايران در بازار جهانی فرش هم از ۵۵ درصد در دهه ۱۳۷۰ به حدود ۳۵ درصد سقوط کرده است. از اول سال جاری خورشيدی، ۱۳۹۰، رکود صادرات فرش ايران شدت گرفته و گويا در سه ماهه اول سال از ۹۰ ميليون دلار بيشتر نبوده که تازه اين رقم با احتساب ساير کف پوش ها به دست آمده.

اگر اين رکود ادامه پيدا کند، کل صادرات فرش ايران در سال جاری، احتمالا به ۴۰۰ ميليون دلار هم نخواهد رسيد، حال آنکه مسئولان بازرگانی جمهوری اسلامی ايران اميدوارند در سال ۱۳۹۰ صادرات فرش را به ۶۰۰ ميليون دلار برسانند.

چه عواملی، طی سال های گذشته، صنعت فرش ايران را از نفس انداخته و چرا رکود صادرات فرش ايران، در سال ۱۳۹۰، شديدتر شده؟

افول جايگاه ايران در بازار جهانی فرش طی شانزده سال گذشته دلايل زيادی دارد، از جمله وجود تورم و تاثير آن بر قيمت مواد اوليه و دستمزدها، سنتی ماندن ساختارهای توليدی، کاهش کيفيت توليدی، عدم استفاده از تکنيک های تازه بازرگانی و تبليغاتی و تهاجم کشورهايی که به تدريج در عرصه توليد و صدور فرش به رقيبان نيرومندی برای ايران تبديل شدند، از چين و ترکيه گرفته تا هند و پاکستان و نپال.

و اما دليل افت باز هم بيشتر صادرات در چند ماه گذشته به احتمال زياد از دست رفتن بازار آمريکا است زير فشار تحريم های تازه.

می دانيم که در دوران رياست جمهوری محمد خاتمی، آمريکا اجازه داد فرش ايران، در کنار پسته و خاويار، به بازار آمريکا راه پيدا کند. اين تصميم باعث شد که آمريکا به مهم ترين بازار فرش ايران بدل شود و حدود سی و پنج درصد فرش صادراتی ايران را جذب کند.

از مهر ماه سال گذشته به اين طرف، ورود فرش ايران به بازار آمريکا دوباره ممنوع شده و اين، به گفته دست اندرکاران، يکی از مهم ترين عوامل شدت گرفتن رکود در صادرات فرش ايران است.

به رغم کاهش صادرات فرش، ارزش صادرات غير نفتی ايران طی سال های اخير افزايش يافته. آيا اين به آن معنا نيست که اصولا توليد و صدور قالی ديگر قديمی شده و ايران توانايی های خودش را در راه توليد و صدور ديگر کالاها به کار می گيرد؟

اوج گيری صادرات غير نفتی ايران، که دولت جمهوری اسلامی آن را يکی از افتخارات خود به شمار می آورد، بيشتر يک شعار تبليغاتی است و با واقعيت نمی خواند.

گمرک جمهوری اسلامی، ميعانات گازی و فرآورده های پتروشيمی را در زمره صادرات غير نفتی جا می زند. اگر اين دو رديف کالا را از صادرات غير نفتی ايران برداريم، حجم واقعی صادرات غير نفتی ايران در بهترين حالت حدود بيست ميليارد دلار در سال است که برای کشوری مانند ايران يک تراژدی واقعی است.

ولی حتی اگر صادرات غير نفتی ايران به پنج برابر رقم فعلی هم برسد، دليلی ندارد کالايی مثل فرش، که طی قرن ها با فکر و دست مردمان اين کشور پرورده شده، کنار گذاشته شود.
کشوری مانند فرانسه، با صنعت و کشاورزی نيرومندش، هنوز کالاهای سنتی خود را مثل مردمک چشم حفظ می کند و از آنها پول می سازد. چينی ها و ترکيه ای ها هم، به رغم پبشرفت های شان در عرصه صادرات، برای پيشبرد توليد و صدور فرش به شدت تلاش می کنند.

ايران هم می تواند يک کشور صنعتی شود، ولی فرش را همچنان به عنوان نماد صنايع قديمی خود سربلند نگهدارد و از صدور آن به بازارهای جهانی به عنوان اهرمی نيرومند برای بهبود زندگی ميليون ها ايرانی استفاده کند که برای گذران زندگی خود به بقا و ارتقای فرش ايران نياز دارند.

چرا فرش ايران، به رغم قدمت و معروفيتش، نمی تواند در مقابل فرش های صادراتی کشورهای رقيب مقاومت کند؟

علاوه بر عواملی که از آنها نام برده شد، استفاده غير قانونی کشورهای رقيب از نقش ها و طرح های فرش ايرانی به آنها امکان می دهد با فرش ايرانی رقابت کنند.

متاسفانه چون ايران عضو سازمان جهانی تجارت نيست و از لحاظ سياسی هم منزوی است، نمی تواند از طرح ها و نقش های خود در چهارچوب قوانين مربوط به حقوق مالکيت صنعتی دفاع کند.

و اما استاد اين تقلب بزرگ، بدون ترديد جمهوری خلق چين است. با يک جستجوی سريع در شبکه جهانی اينترنت با شگفتی هر چه تمام تر خواهيم ديد که چين در توليد و صدور «فرش کاشان» تخصص يافته و گويا از صدور اين کالا به ايران و حتی شهر کاشان ابايی ندارد.

نگرانی «فزاینده» آژانس از احتمال فعالیت‌های هسته‌ای-نظامی ایران
راديو فردا 2 سپتامبر. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، گزارش دیگری از برنامه اتمی ایران منتشر کرد که در آن بار دیگر از احتمال وجود ابعاد نظامی در این برنامه ابراز نگرانی شده است.

با این حال در این گزارش که در اختیار ۳۵ عضو شورای حکام آژانس و برخی خبرگزاری‌ها قرار گرفته، برای نخستین بار از «افزایش» نگرانی‌های آژانس درباره ابعادِ احتمالیِ نظامیِ برنامه هسته‌ای ایران سخن به میان آمده است.

در این گزارش تصریح شده، آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، «درباره احتمال وجود فعالیت‌های هسته‌ای اعلام نشده در گذشته یا حال، که نهادهای نظامی در آن دخیل هستند، به طور فزاینده‌ای نگران» شده است. آنگونه که در این گزارش آمده، آژانس به ویژه در مورد «فعالیت‌های مرتبط به ساخت یک خرج هسته‌ای موشک» دارای نگرانی است.

آژانس در گزارش خود تصریح کرده است که ارزیابی این نهاد ناظر بین‌المللی برپایه شواهد و اطلاعاتی است که «بسیاری از اعضای» آژانس در اختیارش قرار داده‌اند.
آژانس همچنین تاکید کرده که اطلاعتش، معتبر، «مفصل و جامع» است.

در این گزارش همچنین یادآوری شده که همانطور که تهران اعلام کرده بود، ایران اقدام به نصب تجهیزات غنی‌سازی اورانیوم در تاسیسات زیرزمینی فردو کرده است. در این گزارش همچنین قید شده است که ایران، به صورت آزمایشی در حال غنی‌سازی اورانیوم با سانتریفیوژهای پیشرفته‌تری است.

در مرداد ماه امسال، هرمن ناکارتس معاون پادمان آژانس به همراه معاونانش از تاسیسات هسته‌ای ایران به مدت ۵ روز بازدید کردند. این هیات، از نیروگاه اتمی بوشهر، تاسیسات غنی‌سازی نطنز و فردو، تاسیسات هسته‌ای اصفهان، رآکتور تحقیقاتی آب سنگین اراک و کارخانه تولید آب سنگین اراک بازدید کرد.

این هیات همچنین از «سایت تحقیق و توسعه سانتریفیوژهای پیشرفته» ایران نیز دیدن کرد. گرچه بازرسان و مقام‌های آژانس به تاسیسات اعلام شده هسته‌ای ایران رفت و آمد دارند، اما اختلاف ایران با آژانس از جمله به پروتکل‌های الحاقیِ پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای برمی‌گردد.

شورای امنیت و آژانس بین‌المللی بارها از ایران خواسته‌اند برای شفاف ‌سازی و اعتمادسازی پروتکل‌های الحاقی را به اجرا درآورد. با این حال ایران که عضوی از ان پی تی است، می‌گوید اجرای این پروتکل‌ها جنبه داوطلبانه دارد.

اگر عضوی از ان پی تی، این پروتکل‌ها را بپذیرد، بازرسان آژانس به صورت سرزده می‌توانند از سایت‌های هسته‌ای و غیرهسته‌ای بازدید و نمونه‌برداری کنند و با دانشمندان و دست‌اندرکاران برنامه هسته‌ای مصاحبه داشته باشند. این درحالی است که اختیارات بازرسان بدون اجرای پروتکل‌های الحاقی بسیار محدودتر است.

ایران همواره اتهام فعالیت‌های نظامی در برنامه هسته‌ای‌اش را رد کرده، اما با این حال آژانس در گزارش‌های متعدد خود به موارد مشکوکی اشاره کرده و از ایران خواسته درباره آنها توضیح دهد که به گفته مقام‌های آژانس تهران شفافیت و همکاری لازم را نداشته و بسیاری از پرسش‌ها بدون پاسخ مانده است.

واکنش ایران به گزارش آژانس

در واکنش به انتشار محدود گزارش آژانس، علی‌اکبر سلطانیه، نماینده ایران در این نهاد بین‌المللی گفت: «این گزارش حاوی نکات مثبتی است که در گزارشات قبل منعکس نشده بود لذا گامی رو به جلو است.»

سلطانیه همچنین اظهار داشت که در این گزارش به دیدار فریدون عباسی، رئیس سازمان انرژی اتمی و یوکیا آمانو مدیر کل آژانس، و همچین بازدید معاون آمانو از ایران اشاره شده است.

وی همچنین تصریح کرد: «این گزارش نشان می‌دهد در صورتی که آژانس به وظیفه حرفه‌ای خود بدون فشار سیاسی و در فضای توأم با همکاری و اعتماد عمل نماید کشور ما نیز متقابلاً با نهایت همکاری به رفع ابهامات و سئوالات ادامه داده و در یک تعامل سازنده همچون گذشته به جامعه بین‌المللی ثابت خواهیم کرد که ادعاهای مربوط به فعالیت‌های غیرصلح‌آمیز کاملاً بی‌اساس و با اهداف سیاسی است.»

با این حال در حالی که تهران اصرار دارد، برنامه هسته‌ای‌اش صلح‌آمیز است، آمریکا و کشورهای غربی در این امر صراحت دارند که ایران به دنبال ساخت هسته‌ای است.

روز چهارشنبه نیکولا سرکوزی، رئیس جمهوری فرانسه، هشدار داد، در حالیکه ایران به دنبال ساخت سلاح‌ هسته‌ای است، ممکن است به این کشور حمله پیشگیرانه صورت بگیرد که به گفته او پیامدهای وخیمی درپی خواهد داشت. آمریکا و اسرائیل به دفعات گفته‌اند در برابر ایران همه گزینه‌ها را مد نظر دارند و وزیر خارجه سابق سرکوزی، برنار کوشنر نیز درباره حمله اسرائیل به ایران هشدار داده بود.

علاوي: تاكيد قدرت حاكم قدرت نيروهاي امنيتي در برقراري امنيت، دروغ بزرگي به شمار مي‌رود
تلويزيون الشرقيه نيوز 10/6/90: «اياد علاوي در پيام خود به مناسبت عيد فطر گفت: تاكيد قدرت حاكم در مورد تأمين امنيت و قدرت نيروهاي امنيتي در برقراري ثبات و امنيت، دروغ بزرگي به شمار مي رود. در ارگانهاي امنيتي افراد با كفايت و مخلص وجود دارند ولي اداره اين ارگانها ناتوان و شكست خورده است و كشور را در معرض فجايع متعددي قرار داده است. تمركز بر بهار عربي توجه به درد و رنج و محنت مردم عراق را كمتر نموده و وعده به برقراري امنيت يك وعده توخالي بود. طائفه گرايي در عراق مستمرا در حال رشد است و تنها راه حل بحران وجود مشاركت سياسي هماهنگ شده در بالاترين سطوح مي‌باشد».

اسامي كانديداهاي منصب وزارت دفاع به طالباني ارائه شده است
تلويزيون العراقيه 10/6/90: «ميسون الدملوجي سخنگوي ليست العراقيه اعلام كرد اسامي تعدادي از كانديداهاي منصب وزارت دفاع را به رياست جمهوري ارائه كرده است كه تا پايان اين موضوع مخفي خواهد بود. وي با اشاره به اين كه اسامي اعلام شده در رسانه ها درست نيست گفت كه اين اسامي در جلسه سران كه بعد از عيد فطر برگزار ميشود مورد بررسي قرار خواهد گرفت».

ديدبان حقوق‌بشرترکيه و ايران را به‌خاطر حمله به شمال عراق زيرضرب برد
خبرگزاري فرانسه 11/6/90: «ديدبان حقوق‌بشر روز جمعه اعلام کرد ترکيه و ايران براي رعايت حفاظت شهروندان در حين انجام حملات هوايي عليه جدايي‌طلبان در منطقه خودمختار کردستان عراق تلاش مکفي نکرده‌اند.
بنا‌به اين سند؛ ترکيه و ايران آن‌چه لازم است انجام بدهند تا مطمئن شوند اين حملات تأثيري حداقل بر شهروندان داشته باشد را نکرده‌اند. به گفته جو استوک معاون خاورميانه ديدبان، طي اطلاعيه‌يي که روز جمعه منتشر شد؛ حداقل، اين احتمال هست که شهروندان عامدانه مورد حمله قرار گرفته‌اند. استوک افزود همه ساله، شهروندان در شمال عراق از اين حملات برون مرزي در رنجند اما در حال حاضر مشخصاً وضعيت آنها ناگوار است. . . جو استورک گفت در ديدارش از اين منطقه دريافته است که به گفته خود شهروندان، مناطق سکونت اهالي مورد هدف قرارگرفته است که مورد استفاده گروههاي مسلح نبوده است».

”جنون” رژيم ايران به‌خاطر شرکت نماينده پارلمان کويت در کنفرانس مقاومت ايران در پاريس
روزنامه البينه ـ عربستان 11/6/90: «سفارت رژيم ايران در کويت به‌خاطر شرکت نماينده پارلمان کويت در جلسه مقاومت ايران به جنون ”گاوي” دچار شده است.
شرارت زشت آخوندها در نامه‌اي از سفير رژيم آخوندها در کويت به وزارت‌خارجه کويت تهديدهايي را در بر دارد.
روزنامه الوطن کويت مي‌گويد: سفارت ايران در يادداشتش با تمام غرور در مورد عواقب ناشي از شرکت پارلمانتر کويتي در جلسه اپوزيسيون گستاخي کرد. سفارت بايد از دولت و مردم کويت به‌خاطر گستاخي و غرور زشت اش معذرتخواهي بکند. . .
يادآوري مي‌شود که پارلمانتر وليد طبطبايي به اکاذيبي که منتشر شده مبني بر اين‌که پارلمانتر وليد طبطبايي مي‌خواهد از تجربه سازمان مجاهدين خلق براي آماده‌سازي يک بهار در کويت استفاده کند، جواب داد و گفت، بهار کويت هرگز تکميل نخواهد شد مگر با ريشه‌کن کردن مزدوران رژيم ايران.
دکتر وليد طبطبايي عضو پارلمان کويت:. . .
داستان کمپ اشرف داستان برگزيدگان جامعه ايران، برگزيدگان جامعه مبارزين ايران براي آزادي، براي بازگرداندن عدالت و دمکراسي است. ساکنان اشرف با رژيمي مواجه هستند که به نيابت از رژيم ايران کار مي‌کند، رژيم عراق، رژيم نوري مالکي به نيابت از رژيم ايران براي نابودي ساکنان اشرف در راستاي خدمت به رژيم ايران کار مي‌کند.
رژيم ايران چهره زشتي دارد که از قديم او را مي‌شناسيم، اما امروز به‌دليل حمايت و پشتيباني آشکارش از کشتار مردم بي‌دفاع و آزادگان در سوريه در بلاد شام، با کمک تسليحاتي و نيرويي و مالي به اين رژيمي که مردم اش را مي‌کشد، بر همگان روشن شده است. رژيم ايران رژيمي است که به نيابت از جلادان در بلاد شام عليه مردم سوريه مي‌جنگد.
به اشرف برمي گرديم، ما به‌عنوان پارلمانترهاي عرب و به‌عنوان اعضاء در پارلمان اتحاديه بين‌المللي خواهان تأمين حفاظت براي ساکنان اشرف هستيم، و از دولت مالکي مي‌خواهيم تعهدش براي پايان دادن يا از بين بردن کمپ اشرف در پايان امسال را ملغي کند.
از سازمان ملل مي‌خواهيم از طريق اقدامات زير براي حفاظت ساکنان اشرف دخالت کند:
اولا، دادن پناهندگي جمعي به ساکنان اشرف و استاتو به اين ساکنين، همينطور تيم مراقبت يا گروه يونامي در اشرف مستقر شود، هم‌چنين ما هرگونه جابه‌جايي ساکنان اشرف را از مکان فعلي‌شان به مکان ديگر در داخل عراق رد مي‌کنيم.
و در پايان از خداوند عز وجل مي‌خواهم از درد و رنج برادرانمان در اشرف و همه مظلومان و محرومان در بلاد شام در سوريه و در فلسطين و همينطور گرسنگان در سومالي بکاهد و براي آنها يار و ياور باشد. والسلام عليکم و رحمه الله و برکاته».

ابطحي: يكي از ناامنيهاي عراق پادگان اشرف است
خبرگزاري مهر (رژيم) 11/6/90: «عضو فراکسيون انقلاب اسلامي مجلس گفت: آمريکاييها براي تأمين کسري بودجه خود با ايجاد پايگاه هاي نظامي در کشورهاي منطقه اهداف اقتصادي را جستجو مي‌کنند و هزينه ايجاد پايگاهها را از ملتهاي منطقه دريافت مي‌کنند. محمد جواد ابطحي. . . با بيان اين‌که ناامني عراق به ضرر ايران است و ما همواره دغدغه ناامني مرزهاي کشور را داريم تصريح کرد: چطور ممکن است با دست خود اين ناامني را تشديد کنيم؟. . .
وي گفت: دولت عراق هم‌اکنون براي ايجاد پايگاه نظامي آمريکا در کشورش تحت فشار است. اين در حاليست که يکي از ناامني هاي عراق پادگان اشرف است بنابراين سؤال اين است اگر آنها قصد مبارزه با تروريستها را دارند چرا با دولت عراق همکاري نکرده و اين گروه تروريستي مارک دار را که خودشان هم آن را تحميل کرده‌اند از عراق اخراج نمي‌کنند؟. . . ».

صهيونيست‌ها به صورت رسمي تروريست‌پروري مي‌کنند
روزنامه رسالت (رژيم) 11/6/90: «حجت الاسلام سيد ابراهيم رئيسي در يادواره شهيد رجايي و شهداي مظلوم ترور و مبارزه با نفاق استان قزوين که در سالن اجتماعات شهيد رجايي قزوين برگزار شد، بيان کرد:. . . در 30خرداد سال 60 فاز نظامي منافقين بعد از فاز سياسي آغاز شد به‌طوريکه گاهي در تهران در يک روز 100 ترور داشتيم و آنها کساني را ترور مي‌کردند که در چهره و يا حتي مغازهشان نشاني از دينداري داشتند و امام جماعت، مدير دولتي، کفاش، مغازهدار و بسيجي را ترور مي‌کردند که جرمشان اين بود که حزب‌اللهي بودند.
رئيسي اعلام کرد: وقتي فاز نظامي را منافقين شروع کردند به اين اميد بودند که در مدت کوتاهي اوضاع عوض شده و زمينه براي سلطه مجدد سلطه‌گران به اين کشور آماده شود، کشوري که رئيس‌جمهور و نخست‌وزير خود و در زمان کوتاهي نيز رئيس ديوان عالي آن و 72تن به دست منافقان به شهادت رسيدند.
وي توضيح داد: در چنين شرايطي که وضعيت در داخل کشور آرام نبود، در مرزها نيز در سال 59 جنگ به کشور ما تحميل شد، منافقان در کارخانه‌ها و دانشگاهها به‌دنبال اين بودند که اعتصاب راه بياندازند و وضعيت برهم ريزند و جريان نفاق اقدامات جنايتکارانه و پليدي داشت. . . رئيسي در ادامه با اشاره به تناقض در رفتار کشورهاي اروپايي و حمايت آنها از منافقان بيان کرد: امروز جريان منافقان يک سازمان است و يا گروههايي بزرگ تروريستي هستند. . . دولتهاي اروپايي چگونه مي‌خواهند اين پارادوکس را پاسخ دهند از يک سو داعيه طرفداري از حقوق‌بشر را دارند و از سوي ديگر کشورشان منزلگاه جرياني است که به‌طور رسمي در ليست تروريستهاي دنيا قرار دارد. معاون اول قوه‌قضائيه با اشاره به فعاليت منافقين در عراق عنوان کرد: چرا نمي‌گذارند امروز در عراق پادگان اشرف جمع شود و به حيات ننگين تروريستها خاتمه داده شود زيرا اينها زير چتر حمايت آمريکاييها هستند. وي با اشاره به اهميت بصيرت در مقابله با نفاق اعلام کرد: آيا جريان نفاق منحصر به سازمان منافقان آن روز است و يا جامعه اسلامي هميشه بايد هوشيار و با بصيرت باشد. . . ».

ارسال به فیس بوک
  Aftabkaran. All rights reserved