درگیری دراویش گنابادی و 'لباس شخصی ها' در کوار

تاریخ درج خبر -1390:06:12
بنا بر گزارش بعضی منابع خبری، درگیری میان دراویش گنابادی و افرادی که "لباس شخصی" توصیف شده اند، موجب زخمی شدن تعدادی از هر دو طرف در شهر کوار در جنوب استان فارس شده است.

مصطفی آزمایش سخنگوی دراویش نعمت اللهی گنابادی در گفت و گو با بی بی سی فارسی ضمن تایید این خبر، علت آغاز درگیری ها را "حمله" به مغازه های دراویش و "تفتیش" منازل آنان ذکر کرده است.

این در حالی است که برخی سایت های خبری محافظه کاران در ایران، درگیری ها را ناشی از "ضرب و شتم یکی از طلاب این شهر و توهین و فحاشی به لباس روحانیت و دیگر مقدسات اسلامی از سوی دراویش گنابادی" دانسته و گفته اند مردم کوار روز جمعه در اعتراض به این مساله "در اقدامی خودجوش و مردمی" دست به راهپیمایی زده بودند که از سوی دراویش گنابادی مورد حمله قرار گرفته اند.

به نوشته این سایت های خبری، دراویش که نتوانسته اند "افشاگری های" طلبه ای که "از عمق انحراف" آنها آگاه بود را تحمل کنند، این طلبه را "مورد ضرب وشتم قرار داده اند" و در روز جمعه ۱۱ شهریور نیز "با اسلحه های شکاری و نظامی" به مقابله با مردم کوار پرداخته اند که در نتیجه آن "بیش از ۴۰ نفر زخمی شده اند و حال یکی از مجروحین بسیار وخیم است."

اما آقای آزمایش با تکذیب این ادعاها گفت که دراویش گنابادی شهر کوار تنها به دفاع از خود در مقابل "هجوم" به منازل و آتش زدن مغازه هایشان پرداخته اند.

او با عنوان این موضوع که برخی افراد در کوار ممکن است به دلیل عشایری بودن منطقه مسلح باشند، نگهداری اسلحه و استفاده از آن توسط دراویش را "کذب محض" خواند و گفت که تنها "نیروهای سپاه"، برای جدا کردن افراد درگیر اقدام به تیراندازی هوایی کرده اند.

آقای آزمایش تعداد زخمی های دراویش را ۴ نفر عنوان کرد و گفت که دو نفر از آنها همچنان در بیمارستان به سر می برند. او همچنین از دستگیری شماری از دراویش گنابادی در کوار خبر داد.

مقابله با 'عرفان های نوظهور'

سخنگوی دراویش نعمت اللهی گنابادی در گفتگو با بی بی سی به حضور طلبه ای به نام "شهبازی" در شهر کوار و فعالیت های او علیه دراویش اشاره کرد و این موضوع را با طرح های مبارزه با "عرفان های نوظهور" که اخیرا از سوی مقام های ایران پی گیری می شود مرتبط دانست.

به گفته آقای آزمایش، اجرای این طرح و ارسال این مبلغان، ناشی از نگرانی مقام های ایران و تصمیم آنها برای "جلوگیری از رشد درویشی" به ویژه در شهرستان ها است.

بر اساس "طرح نسیم معنوی" که در هفته های اخیر در تهران اجرا شده است، روحانیان مبلغ "برای پاسخگویی به سؤالات دینی مسافران مترو" در ایستگاه ها مستقر شده و با آنها گفتگو می کردند.

مهدی موسوی معاون نهاد رهبری در دانشگاه تهران و طراح این طرح در گفتگویی به خبرگزاری مهر گفته بود که در میان موضوعاتی که این روحانیان به آن اشراف دارند، "عرفان های نوظهور یا کاذب" است.

حمزه شریفی پور مدیر گروه عرفان های نوظهور نمایندگی رهبری در دانشگاه ها نیز عرفان های نوظهور را "پیچیده ترین و آسیب رسان ترین بخش جنگ نرم" خوانده بود و اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس هم در جلسه ای، موضوع "عرفان های نو ظهور" را مورد بحث و بررسی قرار داده بودند.

مصطفی آزمایش می گوید که طلبه جوانی که از مبلغین همین طرح بوده، از شیراز به کوار رفته و با همراهانش به تبلیغ علیه دراویش این شهر که شمار آنها بیش از ۱۵۰ خانوار نیست پرداخته است؛ این گروه از جمله بر روی دیوارهای شهر شعارهایی همچون "مرگ بر صوفی آمریکایی" و "مرگ بر درویش آمریکایی" نوشته اند.

او همچنین این طلبه و هم فکرانش را به حمله به مغازه ها و منازل مسکونی دراویش متهم کرد و گفت که دراویش ۵ روز پس از آغاز فعالیت های تبلیغی و توزیع سی دی علیه آنها، و تنها پس از حمله به منازلشان از خود دفاع کرده اند.

گزارش ها حاکی است که پس از درگیری های روز جمعه، اوضاع در کوار اکنون آرام است، هر چند به گفته آقای آزمایش، در کوار "حالت حکومت نظامی" برقرار است و نیروهای امنیتی اوضاع را زیر نظر دارند.

سایت های محلی نزدیک به محافظه کاران همچنین به نقل از معاونت اجتماعی فرماندهی انتظامی فارس نوشته اند که "مسببین و عوامل اصلی نزاع در شهر کوار شناسایی و تاکنون چهار نفر از آنان دستگیر شده اند."

دراویش گنابادی

برخوردهای سال های اخیر با پیروان سلسله دراویش نعمت الهی گنابادی که به تخریب حسینیه های دراویش در شهرهای بروجرد و اصفهان انجامید، از بهمن ماه سال ۱۳۸۴ و با تخریب حسینیه دراویش در قم آغاز شد.

شماری از روحانیان سنتی شیعه در ایران در سال های اخیر از گرایش روزافزون جوانان به بعضی اعتقادات عرفانی و صوفی گرایانه اظهار نگرانی کرده و این اعتقادات را گمراه کننده دانسته اند.

پیروان شاه نعمت الله ولی در سده های اخیر به سه شاخه ذوالریاستینی (منورعلیشاهی)، گنابادی (سلطانعلی شاهی) و صفایی (صفی علیشاهی) تقسیم شده اند. اعتقادات طریقت گنابادی نسبت به شاخه های دیگر به اهل شریعت نزدیک تر است و پیروان این شاخه مکان های تجمع خود را به جای خانقاه، "حسینیه" می نامند.

رهبر یا "قطب" فعلی دراویش گنابادی نورعلی تابنده است که از مهر ماه ۱۳۷۱ پس از درگذشت محبوب علیشاه، قطب پیشین سلسله گنابادی با فرمان وصیتی او، با لقب طریقتی "مجذوب علیشاه" جانشین وی شده است.

او تحصیل کرده رشته حقوق در فرانسه است و پیش از انقلاب اسلامی در ایران علاوه بر فعالیت در وزارت دادگستری، وکالت شماری از روحانیون و مبارزان علیه حکومت شاه را به عهده داشته است.

آقای تابنده پس از انقلاب، مدتی معاون وزارت ارشاد اسلامی، مدیر سازمان حج و زیارت و معاون وزارت دادگستری بود، اما در سال ۱۳۵۹ به درخواست شخصی بازنشسته شد.
فعالیت دراویش گنابادی در دوره جمهوری اسلامی با فراز و فرودهایی همراه بوده اما فشار بر دراویش گنابادی در سال های اخیر در ایران افزایش چشمگیری یافته است.

ارسال به فیس بوک
  Aftabkaran. All rights reserved