مجموعه خبر

تاریخ درج خبر -1390:06:13
«ناکارشناسان» در تلويزيون دولتی ايران
توسط مجید محمدی (جامعه‌شناس)
راديو فردا 4 سپتامبر. رسانه‌های همگانی علاوه بر اطلاع رسانی تلاش می کنند خبرهای روز را در بافت و سياق تاريخی و اجتماعی و جغرافيايی آنها قرار دهند و از اين طريق مخاطب را با علل و پيامدهای رخدادها آشنا سازند.

به همين منظور، اين رسانه‌ها از گروهی از افراد به عنوان کارشناس دعوت می کنند تا کار تحليل را برای آنها انجام دهند. اين کارشناسان طيف گسترده‌ای از اساتيد دانشگاه‌ها، متخصصان رشته‌ی مربوط به رويداد مربوطه، کارکنان باتجربه‌ی دستگاه‌های دولتی و غير دولتی، فعالان نهادهای مدنی، نويسندگان و روزنامه نگاران برجسته و با تجربه، و سياستمداران کارکشته را شامل می شوند.

رسانه‌های دولتی ايران در اين قلمرو چگونه عمل می کنند؟ کارشناسان آنها چه کسانی هستند، چه باورهايی دارند و چگونه رويدادها را تحليل می کنند؟

در اين نوشته برای پاسخ به سوالات فوق بر تلويزيون دولتی تمرکز يافته و با سه معيار کارشناسان اين رسانه را برگزيده‌ام: حضور در برنامه‌ها به عنوان کارشناس و نه به عنوان اداره کننده‌ی برنامه يا مجری (از اين جهت فردی مثل قرائتی در اين مقوله جای نمی گيرد)، حضور مرتب يا دوره‌ای در برنامه‌ها و نه صرفا يک يا دو برنامه، و نزديکی ديدگاه اين افراد به حکومت و به همين جهت بيان شدن ديدگاه‌ها و ايدئولوژی حاکم و منش و رفتار غالب حاکمان از زبان آنها.

مشاور خانواده

کسی که در تلويزيون دولتی ايران به خانواده‌ها مشاوره می دهد بر اين باور است که «موسيقی های جديد [که در قسمتی ديگر از همين گفته ها را مبتذل می خواند] جوانان را به عشق‌های چند روزه و گاه حتی ازدواج هايی می کشاند که نتيجه آن طلاق است. برای همين آمار طلاق متاسفانه هر سال در کشور ما رو به افزايش است، به طوری که طبق آمارهای سال جاری از هر چهار مورد ازدواج، يکی به طلاق ختم شده است.» (سيما فردوسی، تابناک، ۱۸ بهمن ۱۳۸۹)

ناکارشناسی که طلاق را به موسيقی زير زمينی نسبت می دهد طبعا از برهم خوردن نظام هنجاری جامعه، بيکاری و فقر، ازدواج‌های کور و بدون شناخت، گسترش اعتياد، و نقش حکومت در حاکم شدن فرهنگ مصرفی و زود به نتيجه رسيدن در حوزه‌ی اقتصادی غفلت می کند.

کارشناس ورزشی

تلويزيون دولتی در برنامه‌های ورزشی کسانی را به عنوان کارشناس دعوت می کند که نقض غرض به حساب می آيند. به عنوان نمونه در بحث از دوپينگ ورزشکاری دعوت می شود که به علت دوپينگ از مسابقات محروم شده است. (۱۲ مرداد ۱۳۹۰)

کارشناس ديگر تلويزيون در حوزه‌ی فوتبال در يکی از برنامه‌های ورزشی شبکه‌ی دو آشکارا با خواندن يک بيت شعر و القابی نظير کف بين، رمال و جادوگر به قطبی سر مربی تيم ملی توهين کرد. (رجا نيوز، ۱۷ مهر ۱۳۸۹) برنامه‌های ورزشی تلويزيون دولتی اصولا مبتنی است بر دعوت کارشناسانی که کمتر اهل تحليل سياست‌های ورزشی کشور و بيشتر اهل پرداختن به مجادلات شخصی ميان تصميم گيرانند.

کارشناس مذهبی

کارشناس مذهبی تلويزيون دولتی جمهوری اسلامی کسی می تواند باشد که در دو بند از سخن خود ده ها بار مداحی رهبر کشور را عرضه کند: «مقام معظم ولايت فقيه، رهبر فرزانه انقلاب شکوهمندمان، به مثابه يک باغبان دلسوز در مزرعه و لاله زار کشور... رهبر معظم انقلاب... رهبر معظم انقلاب اسلامی... رهبر حکيم انقلاب... فرمايشات حضرت آيت الله خامنه ای... فرمان معظم له به عنوان يک مرجع... در جايگاه والای ولايت فقيه.» (سيد محمد باقر علم الهدی، رسالت، ۱۵ آبان ۱۳۸۶)

کارشناس سياسی

در مورد کارشناسان سياسی جمهوری اسلامی کافی است به نقد يکی از روزنامه‌های اقتدارگرای داخلی نگاهی بيندازيم: «فردی که تحت عنوان کارشناس سياسی با خبر ساعت ۱۴ ديروز شبکه اول سيمای جمهوری اسلامی مصاحبه می‌کرد، انفجارهای شب جمعه زاهدان را نتيجه خشم دولت آمريکا از شکست در ماجرای شهرام اميری دانست!
عجيب است که تلويزيون با افرادی به عنوان کارشناس سياسی مصاحبه می‌کند که با اظهارات خود، قدرت آمريکا را در ترتيب دادن چنين انفجارهایی در فرصتی بسيار کوتاه يعنی درست در روز ورود شهرام اميری به تهران به رخ می‌کشند. هر چند اين شخص قطعاً قصد قدرتمند جلوه دادن دولت آمريکا در انجام اين عمليات در اين زمان کوتاه را نداشت، لکن تلويزيون بايد از کارشناسان زبده‌ای که قدرت تحليل واقعی رويدادها را داشته باشند استفاده کند و شعور مردم را دست کم نگيرد.» (جمهوری اسلامی، ۲۵ تير ۱۳۸۹)

کارشناس رسانه‌ای

کارشناسان رسانه‌ای تلويزيون دولتی در توطئه پردازی و پيدا کردن اسامی سينمايی برای اين توطئه‌های توهمی و خيالی خبره هستند. آنها هر آنچه را که خوش نداشته باشند به موجودی خيالی به نام آمريکا نسبت می دهند.

اين آمريکا (معلوم نيست منظورشان شهروندان آمريکايی است، شرکت‌ها، سازمان‌ها يا نهادهای مدنی يا دولت آمريکا) مرتبا دارد برای سقوط جمهوری اسلامی برنامه می نويسد و به اجرا می گذارد و همه‌ی شهروندان و جوامع و شرکت‌ها نيز مثل موم در دست اين «آمريکا» هستند: «آمريکا برای تحقق و عملياتی نمودن هر يک از اين مسائل [طرح‌های آژاکس دو يا آنفلوآنزای نيويورکی] برنامه‌های مختلفی را در دستور کار خود قرار داد چنانچه در خصوص نفرت از ايرانيت ساخت فيلم سينمايی ۳۰۰ را در دستور قرار داد.» (حسن عباسی، الف، ۱۱ مرداد ۱۳۸۸)

مجموعه‌های تلويزيونی امريکايی مثل ۲۴ يا لاست با تمرکز بر نظريه‌ی توطئه در تلويزيون دولتی جمهوری اسلامی مورد بررسی و نقد واقع شده‌اند.

کارشناس رسانه‌ای تلويزيون در مورد مجموعه‌ی لاست می گويد: «اينها با تلويزيون استراتژيک امروز به جان جهان افتادند. از سينمای استراتژيک عبور کردند. ناتوی فرهنگی امروز در تلويزيون استراتژيک است. امروز در ايران جوانان صرفاً به پای فيلم سينمايی نمی‌نشينند، سريال‌های بالای ۴۰،‌۵۰ قسمت می‌بينند... پشت صحنه اداره جزيره جهانی [محل وقوع داستان مجموعه]، يهود است... جزيره جهانی همان بهشت ليبراليسم است که بشر راه برون رفتی برای آن ندارد... سيطره آنگلوساکسون‌ها بر جزيره جهانی را نشان می‌دهد، تقابل و همکاری آنگلوساکسون‌ها و يهود در مديريت و سيطره جهان.» (نقد و بررسی حسن عباسی بر سريال لاست، سياست روز، ۲۸ آذر ۱۳۸۸)

کارشناس تاريخ

خسرو معتضد يکی از کارشناسان تاريخ راديو و تلويزيون دولتی است. وی تاريخ را با رمان تاريخی درهم می آميزد و از تاريخ همان نکاتی را بيرون می آورد که به مزاج اصحاب قدرت خوشايند باشد، چه محمدرضا پهلوی در برگزاری جشن‌های ۲۵۰۰ ساله‌ی شاهنشاهی و چه دستگاه ولايت فقيه در تبليغ چادر به عنوان حجاب برتر.

وی در دفاع از «چادر سياه» در برابر نقد مهدی کلهر از آن در ويژه نامه‌ی خاتون می گويد: «ايرانيان از دوران هخامنشيان...به علت غيرتمندی خاصی که داشتند زنان خود را به بيرون از خانه نمی فرستادند. زنان محترمه پای پياده در خيابان ها حرکت نمی کردند. سوار تخت روان می شدند که پارچه ای سياه روی آن می کشيدند و آن را چادر می خواندند...زنان ايرانی همواره بسيار محجوب و متدين و محترمه بوده اند.. زن ايرانی لباس و چادر متين سياه يا سفيد گلدار خود را داشت. در خانه چادر سفيد بر سر می کرد يا بدون چادر در اندرونی زندگی می کرد و در بيرون، چادر سياه می پوشيد... من باور دارم که اسلام به زنان آزادی بسيار داده.» (مجبوری تاريخ بفرمايی، تابناک، ۳۰ مرداد ۱۳۹۰)

مورخ رسمی حکومت همان ديدگاهی را که روحانيت حاکم و رهبر در مورد حجاب دارند منتقل می کند و همه‌ی زنان ديگر عالم را که حجاب رسمی دولتی را دارند جلف و غير محترم و غير متدين معرفی می کند.

از نگاه وی، چادر متين است چون رهبر جمهوری اسلامی چنين می خواهد. تمام محدوديت‌های زنان مثل زندانی کردن آنها در اندرونی يا سلطه‌ی مردان بر آنها نيز ناشی از غيرت مرد ايرانی است. سخنان اين کارشناس از حيث مبانی تفاوتی با هتاکی های عناصر حزب اللهی عليه زنان محترم ايرانی ندارد، همان ها که مردی با همسر غير محجبه را بی غيرت می خوانند و زنانی با غير از پوشش چادر سياه را بدکاره می خوانند. وثاقت آثار اين مورخ را با آن سخن وی که در جمهوری اسلامی سانسور وجود ندارد (ايرنا، ۲۹ مهر ۱۳۸۸) می توان سنجيد.

کارشناس پزشکی

مَثَل اعلای کارشناسی پزشکی تلويزيون دولتی، حسين روازاده است.

وی فرضيه‌های پزشکی و سلامتی حيرت انگيزی به زبان آورده است که نه تحقيق پذيرند و نه ابطال پذير: ربط دادن نرخ بالای خودکشی با خوردن ماهی (با اين فرض که ماهی خوردن افراد را به سمت سکون می برد)، رابطه‌ی خوردن آب زياد و پيری زودرس و چين و چروک صورت، رابطه نشسته دوش گرفتن و تقويت مو و نشات گرفتن دوش از دنيای استکباری، درست شدن اتل متل توتوله توسط استکبار، و رابطه‌ی خوابيدن رو به قبله و کاهش امکان سکته‌ی قلبی (فيلم های اين سخنان در سايت يوتيوب موجود است).

تنها يک رسانه‌ی تبليغاتی ضد غربی (يا همان ضد علمی) می تواند تريبون خود را به دست کارشناسانی مثل روازاده بدهد.

خروج يک سازنده ديگر جرثقيل از ايران در اعتراض به اعدام با اين وسيله ساختمانی

صداي آمريكا 4 سپتامبر. مارکت واچ MARKET WATCH سايت اينترنتی اطلاعات مالی زير عنوان "کانکرينز KONECRANES به معامله جرثقيل با ايران پايان می دهد و پنجمين سازنده ای می شود که در واکنش به درخواست اتحاد عليه ايران اتمی UANI از ايران خارج می شود" عينا گزارش بيزنس واير(BUSINESS WIRE) از نيويورک در اين باره را، که حاوی تحسين UANI از تصميم اين کمپانی فنلاندی است نقل کرده است و می نويسد مارک دی والاس سفير(پيشين) و رئيس (فعلی) UANI می گويد KONECRANES در اعتراض های UAN به اعدام های بی رحمانه و بسيار در ايران سهيم است و با خارج شدن از ايران پيامی قاطع می فرستد.

KONECRANES و کمپانی های ديگر به رژيم ايران نشان می دهند که لطمه به اقتصادش کماکان ادامه می يابد مگر آنکه پيگيری تسليحات اتمی را کنار بگذارد، نقض فاحش حقوق بشر را متوقف کند و به حمايت از تروريسم پايان دهد.

کارنامه تکان دهنده رژيم ايران در مورد اعدام های علنی از طريق حلق آويز کردن افراد به جرثقيل، در کانون کمپين UANI بوده است.

آقای والاس روز ششم ژوئيه در مقاله ای در لس آنجلس تايمز با عنوان"اعدام های بی شمار در ايران" ضمن مطرح ساختن جزئياتی در باره چگونگی استفاده رژيم ايران از جرثقيل های ساختمانی ساخت خارج برای اعدام از طريق به دارآويختن در ملاء عام از کمپانی های جرثقيل سازی خواسته بود با موضع گيری در اين زمينه، معاملات خود را با رژيم، تا وقتی که در جامعه بين المللی عضوی متمدن شناخته شود، پايان دهند.

KONECRANES اکنون به کمپانی های تادانوTADANO، ترکس TEREX، يو ان آی سی UNIC، و ليبهر LIEBHERR ملحق می شود که پيشتر در واکنش به درخواست UANI به معاملات خود با ايران پايان داده اند.
عسل چینی موجب عفونتهای روده ای و کبدی می شود
مدیر عامل اتحادیه زنبورداران ایران از واردات عسل های بی کیفیت با عنوان عسل چینی انتقاد کرد.
به گزارش واحد مرکزی خبرعفت رئیسی سرحدی افزود: عسل چینی از مرزهای دریایی کشور به مقدار بسیار فراوان وارد ایران می شود که علاوه بر خسارات فراوان به زنبور داران ، مصرف آن برای انسان هم مضر می باشد .
او افزود: عسل طبیعی تولید شده در ایران بیش از ۸۰ هزار ریال قیمت دارد در حالیکه عسل چینی وارد شده به ایران در بازار قیمتی معادل یک دلار دارد که از نظر بهداشتی نیز خطرزا است .
مدیر عامل اتحادیه زنبورداران ایران با بیان اینکه در کشورمان بیش از ۴۸ هزار تن عسل تولید می شود افزود: این میزان تولید بسیار بیشتر از مصرف سرانه کشورمان است که اگر برنامه ای اصولی برای آن اندیشیده شود حتی امکان صادرات عسل به کشورهای اروپایی خواهیم داشت که متاسفانه با این میزان تولید جای تعجب وجود دارد که چگونه مسئولان اجازه واردات این عسل بی کیفیت را صادر کرده اند .
وی افزود: متاسفانه در بررسی های که صورت گرفته در آزمایشگاههای دامی مشخص گردیده است که آب استفاده شده برای تولید این عسل از پسماند کارخانجات صنایع نساجی کشور چین است که باعث عفونتهای روده ای و کبدی می گردد.
وی به هموطنان توصیه کرد از خریداری این گونه عسل ها که در برخی شهرها ، از سئی دستفروش ها و در برخی از شهرها در مراکز خرید عرضه می شود ، خودداری کنند.
«افزایش همکاری» چین با آمریکا در زمینه تحریم‌های ایران
راديو فردا 4 سپتامبر. گزارش‌ها حاکی است با افزایش فشارهای ایالات متحده بر شرکت‌های چینی برای توقف سرمایه‌گذاری در بخش نفت و گاز ایران، چین نیز هم‌اینک سخن از کناره‌گیری از سرمایه‌گذاری‌های جدید در بخش انرژی ایران می‌گوید.

یکی از معاونان ارشد در کنگره آمریکا که نخواسته نامش فاش شود به خبرگزاری رویترز گفت که «چینی‌ها به خاطر همکاری بیشتری که در زمینه تحریم‌های ایران با ما دارند در حال کسب اعتبار و امتیاز بیشتر نزد مقام‌های آمریکایی هستند».

این معاون در کنگره آمریکا که مسائل مربوط به روابط آمریکا و چین را از نزدیک دنبال می‌کند به رویترز گفت: «این موضوع به اواسط یا اواخر سال ۲۰۱۰ بازمی‌گردد و چینی‌ها از همان زمان به صراحت به ما گفتند که نمی‌توانیم اعلام کنیم، اما متوجه خواهید شد که [با ایران] قرارداد جدید امضا نخواهیم کرد.»

ایران که دومین کشور بزرگ تولیدکننده نفت عضو اوپک به شمار می‌آید، برای سر پا نگاه داشتن صنعت نفت خود به میلیاردها دلار سرمایه‌گذاری خارجی نیاز دارد و پس از آن که شرکت‌های بزرگ نفتی غربی تحت فشار ایالات متحده آمریکا و هم‌پیمانانش از بازار ایران خارج شدند، تهران برای پر کردن خلاء موجود بیش از پیش به شرکت‌های چینی روی آورد.

با وجود آن که واردات نفت خام چین از ایران افزایش نشان می‌دهد، اما چهار مدیر اجرایی چینی در پکن در ماه‌های اخیر از عقب‌نشینی و کاهش سرعت سرمایه‌گذاری شرکت‌های چینی در ایران خبر داده‌اند.

مقام کنگره آمریکا روز جمعه در ادامه به رویترز گفته ‌است که مقام‌های آمریکایی به دفاتر مدیران بخش انرژی چین مراجعه می‌کنند و مرتباً از آنها می‌خواهند تا به سرمایه‌گذاری در ایران پایان دهند.

به گفته وی، بی‌اعتنایی پیشین چین نسبت به این درخواست آمریکا در حال تغییر است و مدیران چینی در صحبت‌های خود با مقام‌های آمریکایی حتی صراحتاً از واژه «کنار کشیدن از سرمایه‌گذاری در ایران» سخن گفته‌اند.
بنا بر این گزارش، تهران نیز متوجه این موضوع شده و به شرکت‌های چینی هشدار داده‌ است که باید در پروژه‌های انرژی ایران از خود مشارکت بیشتری نشان دهند.

در همین حال رستم قاسمی، فرمانده پیشین قرارگاه خاتم‌الانبیا سپاه و وزیر جدید نفت ایران، تأکید کرده ‌است که قرارگاه خاتم‌الانبیا سپاه «باید به جایگزینی برای شرکت‌های بزرگ خارجی تبدیل شود».

هفته گذشته هم‌چنین خبر رسید که شرکت ملی نفت ایران به دلیل تاخیرهای متعدد، شرکت گازپروم روسیه را به عنوان بزرگ‌ترین شرکت گازی جهان از طرح توسعه میدان مشترک نفتی آذر کنار گذاشته ‌است.

دیدبان حقوق بشر:‌ ایران به احتمال زیاد عمدا غیرنظامیان کرد را هدف می‌گیرد
راديو فردا 4 سپتامبر. سازمان دیدبان حقوق بشر در بیانیه‌ای که روز جمعه منتشر شد با انتقاد از عملکرد ترکیه و ایران در اقلیم کردستان عراق بر اساس «شواهد موجود» اعلام کرد که ایران «به احتمال زیاد» عمدا غیرنظامیان کرد را در این منطقه هدف قرار می‌دهد.

اشاره این سازمان مدافع حقوق بشر به درگیری‌ها میان سپاه پاسداران جمهوری اسلامی و نیروهای پژاک است که از اوایل مردادماه گذشته آغاز شده و تاکنون از هر دو طرف تلفات فراوان داشته است. اما تلفات و قربانی‌ها فقط به این نیروهای درگیر محدود نشده و دامن مردم غیرنظامی ساکن در منطقه را نیز گرفته است.

از جمله مقامات محلی عراق و سازمان‌های غيردولتی فعال در شمال عراق در نیمه مردادماه اعلام کردند که این درگيری‌ها در مرز ايران و عراق، باعث آواره شدن بيش از ۲۰۰ خانوار شده است.

حال دیدبان حقوق بشر در بیانیه تازه خود با انتقاد از دو دولت ترکیه و ایران می‌گوید این دو «برای به حداقل رساندن اثر حملات خود بر غیرنظامیان» دست به اقدامات لازم نزده‌اند. در همین زمینه جو استورک، معاون بخش خاورمیانه در این سازمان، در بیانیه روز جمعه می‌افزاید: «در مورد ایران، احتمال فراوان هست که غیرنظامی‌ها عمدا هدف قرار می‌گیرند.»

به گفته آقای استورک، «ایران و ترکیه باید هر چه در توان دارند برای حفاظت از غیرنظامی‌ها و اموال آنها به انجام برسانند، صرف نظر از این که دلیل حملات‌شان به کردستان عراق چیست».

حملات ترکیه در این منطقه خودمختار در شمال عراق زمانی آغاز شد که بر اثر دو انفجار در منطقه کردنشین جنوب شرقی ترکیه و در نزدیکی مرز عراق در اواخر مردادماه هشت سرباز ترک کشته‌ شدند، و وزیر دفاع ترکیه اعضای گروه پ. کا. کا را مسئول این بمب‌گذاری‌ها دانست.

دیدبان حقوق بشر به نقل از «ساکنان و مقامات عراقی» می‌گوید که «بسیاری از نقاط هدف حمله کاملا غیرنظامی هستند و گروه‌های مسلح در آنها فعال نیستند».

به گفته یک مقام ارشد در کردستان عراق، ترکیه تنها در یک مورد در یک حمله هوایی در روز ۲۱ اوت به نقطه‌ای از سلیمانیه عراق یک خانواده هفت‌نفره را از پای درآورده است، اتهامی که آنکارا رد کرده است.

حزب کارگران کردستان ترکیه، پ. کا. کا.، هر از گاهی دست به حملاتی پراکنده در خاک این کشور می‌زند، اقدامی که گروه پژاک،‌ حیات آزاد کردستان، در خاک ایران به انجام می‌رساند.
چادر مشکی از بحث هسته ‌ای برای ما مهمتر است
سایت آینده نیوز: لاله افتخاری، نماینده تهران در مجلس که میهمان بخش خبری ساعت 10 شبکه تلویزیونی قرآن بود، گفت: امروز چادر مشکی از بحث هسته‌ای برای ما مهمتر است.
وی در پاسخ به پرسش مجری که گشت‌های نهی از منکر را چقدر تایید می‌کنید؟، گفت: نود و چند درصد تایید می‌کنم. البته اینها مظلوم هستند و چون بقیه مراکز وظیفه خود را انجام نمی‌دهند، کار اینها یک وصله ناچسب شده است. این عضو فراکسیون زنان همچنین به سوالاتی در زمینه برخورد با عوامل ویژه‌نامه خاتون پاسخ داد.
افتخاری همچنین درخصوص عوامل رواج بدحجابی در جامعه، چندین بار موضوع را به زمان آدم و حوا ارجاع داد و این که این اقدامات از آنجا ریشه گرفته و هنوز چه در غرب و چه در داخل ادامه دارد.
وی در پاسخ به پرسش‌های پرحرارت مجری علت دفاع از چادر مشکی را نماد شدن آن دانست و گفت: این حرف من نیست، حرف یک زن غیرمسلمان غیرایرانی زرتشتی است که چادر نماد استقلال زن ایرانی است. الآن ما همه جا با همین چادر مشکی می‌رویم و خیلی‌ها هم برخلاف گذشته که از ما صنایع دستی می‌خواستند، الان از ما چادر مشکی می‌خواهند.....
مقابله با ناهنجاری‌های اجتماعی در سواحل دریای خزر
خبرگزاری مهر: جانشین فرمانده پلیس استان مازندان گفت که مأموران پلیس با "ناهنجاری‌های اجتماعی در سواحل دریای خزر" مقابله می‌کنند. روح الامین قاسمی، جانشین فرمانده پلیس استان مازندان گفت که مأموران پلیس با «ناهنجاری‌های اجتماعی در سواحل دریای خزر» مقابله می‌کنند.
وی با بیان اینکه وظیفه پلیس در طرحهای سالمسازی دریا، مقابله با ناهنجاری های اجتماعی و اخلاقی است، افزود: «پلیس در راستای حفظ نظم و امنیت در جامعه با هرگونه ناهنجاری در طرحهای سالمسازی دریا برابر قانون برخورد خواهد کرد.» مازندران دارای 338 کیلومتر نوار ساحلی بوده و اجرای طرحهای سالمسازی دریای مازندران پس از ماه رمضان مجددا آغاز شده است.
هجوم ایرانیان مهاجر به مالزی
راديو فردا 4 سپتامبر. هفته‌نامه آمریکایی تایم، نگاهی دارد به روند رو به شتاب مهاجرت ایرانیان به مالزی و شرایط زندگی و فعالیت‌های آنها در این کشور چند نژادی.

در آغاز این گزارش خبرنگار هفته‌نامه تایم، به اشتغال بیش از ۶۰ نفر از این ایرانیان در کار دوبله برنامه‌های تلویزیونی سرگرم کننده برای شبکه خصوصی (GEN-TV) اشاره می‌کند. این شبکه که دفتر اصلی آن در دوبی است از طریق ماهواره، برنامه‌های تلویزیونی مثل سریال‌های برزیلی، کارتون‌های ژاپنی و ویدئوهای موسیقی آمریکایی را از طریق فرستنده‌های خود در مالزی برای مخاطبان در ایران مخابره می‌کند.

عابد رنگ‌آمیز یکی از مجریان این شبکه تلویزیونی می‌گوید: «مالزی به نقطه پرش ایرانیان مشتاق مهاجرت بدل شده است. از میان سه کشوری که برای سفر ایرانیان ویزا نیاز ندارد مالزی بهترین مورد است. دو کشور دیگر ترکیه و ترکمنستان هستند.»

هفته‌نامه تایم می‌افزاید که تعداد ایرانیان ساکن مالزی هنوز چندان زیاد نیست ولی تعداد آنها به سرعت رو به افزایش است. حدود ۶۰ هزار ایرانی در این کشور مشغول کار، تحصیل و یا در انتظار دریافت ویزا برای کشورهای دیگراند. ایرانی‌ها در بیش از دو هزار مؤسسه اقتصادی مالزی سهام دارند و حدود ۱۵ هزار ایرانی در دانشگاه‌های مالزی مشغول کار یا تحصیل هستند.

میزان مهاجرت ایرانیان به مالزی در سال گذشته حدود ۱۴ درصد افزایش یافته است. برای بسیاری از ایرانیان برای گریز از محدودیت‌ها و سخت‌گیری‌های موجود در جامعه ایران به مالزی می‌آیند و در این کشور چند نژادی که تساهل جزیی از فرهنگ آن است از آزادی‌های شخصی بیشتری برخوردارند. به همین خاطر مالزی به یکی از نقاط اصلی برای ترتیب دادن کنسرت‌های موسیقی و حتی دیسکوهای ایرانی بدل شده است.

هفته نامه تایم یادآوری می‌کند که با این همه زندگی در مالزی برای همه ایرانیان بدون دردسر نیست. علی منافی یک مجری رادیو که به تازگی و با قبول خطرات فراوان از ایران به مالزی آمده است، می‌گوید: «دین و معنویت یک امر خصوصی است. ولی در این کشور مساجد و روحانیون زیادی هست.»

ایرانیان شیعه نمی‌توانند در مساجد مالزی نماز بخوانند. برخی از آنها برای مراسم مذهبی به اجتماعات سفارت جمهوری اسلامی می‌روند. در عین حال دولت و پلیس با ایرانیان مخالف دولت که در آن کشور قصد فعالیت و یا تظاهرات دارند با شدت عمل برخورد می‌کند. تظاهرات مخالفان دولت در سالگرد حوادث انتخابات در برابر ساختمان سازمان ملل متحد در مالزی با گاز اشک‌آور و فشار نیروهای پلیس متوقف شد.

ایرانیان مالزی می‌گویند که مردم این کشور همیشه به بدترین نمونه‌های جامعه ایرانی ساکن این کشور فکر می‌کنند. سال گذشته بازداشت یک گروه ۱۵ نفره به خاطر قاچاق مواد مخدر چهره جامعه ایرانی را به شدت مخدوش کرده است. برخی از ایرانیان می‌گویند که برای پرهیز از تبعیض و برخورد بد در جامعه مالزی هویت ایرانی خود را برملا نمی‌کنند.

به گفته نفیسه مطلق یک خبرنگار عکاس ایرانی که در مالزی انتشار یک مجله را برای مخاطبان ایرانی آغاز کرده است، درک فرهنگی متقابل بین دو گروه زمان می‌برد. وی می‌افزاید : «اکثر ایرانی‌ها با فرهنگ کشورهای اروپای غربی و آمریکا آشنا هستند ولی اطلاعات آنها در مورد کشورهای آسیایی و مالزی بسیار کم است.» وی معتقد است که بسیاری از جنبه‌های زندگی مردم مالزی با ایران شباهت فراوانی دارند.

هفته‌نامه تایم در پایان گزارش خود اشاره می‌کند که بسیاری از این ایرانیان با هدف ساختن آینده بهتری برای فرزندان خود به مالزی آمده‌اند و امید آنها این است که کودکان آنها بتوانند در محیطی آرام‌تر و در مدارس و دانشگاه‌های بهتر و آزادتری ادامه تحصیل دهند.

واکنش سرد تهران به پيشنهاد مذاکرات اتمی خاورميانه

صداي آمريكا 4 سپتامبر. عرب نيوز زير عنوان "آژانس سازمان ملل متحد خواستار مذاکرات اتمی کم سابقه در باره خاورميانه" می نويسد آژانس اتمی سازمان ملل متحد روز جمعه اعلام کرد از بعضی اعضای خود از جمله اسرائيل، کشورهای عرب و ايران دعوت کرده است اواخر سال جاری در جلسات مذاکراتی غيرعادی شرکت کنند که خاورميانه متلاطم و تلاش های مربوط به پاکسازی جهان از بمب های اتمی دستور کار آن خواهد بود.

درحاليکه اسرائيل و بعضی کشورهای عرب نشانه هائی از آمادگی برای شرکت در اين جلسات ابراز داشته اند، که قرار است در ماه نوامبر در وين برگزار شود، ايران می گويد فعلا هيچ دليلی نمی بيند که اين جلسات را توجيه کند.

نماينده ايران در آژانس بين المللی انرژی اتمی در نامه ای خطاب به یوکيو آمانو مدير کل اين آژانس، به شدت به اسرائيل تاخته است، که به باور خيلی ها تنها کشور دارای زرادخانه اتمی در خاورميانه است و تهران دشمن قسم خورده آن است.

تسليحات اتمی بخصوص در خاورميانه موضوعی جنجالی و بحث انگيز است. کشورهای عرب اغلب اسرائيل را برای زرادخانه احتمالی اتمی اش مورد انتقاد قرار می دهند. اسرائيل و آمريکا، ايران را از نظر اشاعه و گسترش تسليحات اتمی يک تهديد عمده منطقه ای می دانند و تهران را متهم کرده اند که مخفيانه دنبال توليد تسليحات اتمی است. ايران اين اتهام را تکذيب می کند.

علی اصغر سلطانيه نوشته است "ما بر اين عقيده ايم که تحقق ثبات در منطقه ای شاهد حفظ بی توازنی های گسترده در قابليت های نظامی، بخصوص از طريق داشتن تسليحات اتمی، که به يک طرف امکان می دهد همسايگانش و منطقه را تهديد کند، ممکن نيست".

ارسال به فیس بوک
  Aftabkaran. All rights reserved