لبنيات گران می شود

تاریخ درج خبر -1390:06:16
حمید مافی

قيمت لبنيات در ايران از ابتدای مهر ماه افزايش می يابد. اين افزايش قيمت نتيجه اعتراض فعالان صنايع لبنی به عدم پرداخت يارانه دولتی به آنهاست.
در حالی که دولت از تير ماه امسال تصميم گرفت شير را بدون يارانه و با قيمت آزاد در اختيار مصرف کنندگان بگذارد، مديران صنايع لبنی معتقدند که تا به امروز دولت يارانه شير سال گذشته و امسال را به آن ها پرداخت نکرده است.
در اعتراض به همين وضعيت، فعالان صنايع لبنی ايران در يک ماه گذشته سه تجمع اعتراضی در مقابل وزارتخانه صنايع و معادن سابق و صنعت و معدن و تجارت کنونی برگزار کردند. اگر چه آن ها هنوز نتوانسته اند مطالبات سال قبل را از دولت دريافت کنند اما توانستند دولت را راضی کنند که بعد از پايان ماه رمضان قيمت محصولات خود را ۱۰ تا ۱۵ درصد افزايش دهند.
به گفته نمايندگان صنايع لبنی ايران، به دليل عدم پرداخت يارانه های دولتی، همچنين ثابت ماندن نرخ شير بعد از اجرايی شدن قانون هدفمند شدن يارانه ها، هم اکنون دچار بحران هستند و چنانچه دولت ما به تفاوت قيمت ها را به آنها پرداخت نکند چاره ای جز افزايش قيمت ها و يا تعطيلی واحد های توليدی خود ندارند.

با وجود اعتراض های چند باره فعالان صنايع لبنی آن ها هنوز نمی دانند مطالبات خود را بايد از کدام نهاد دولتی دريافت کنند


ميزان بدهی دولت به صنايع لبنی ۲۸۰ ميليارد تومان اعلام شده است. البته بر اساس گفته های رئيس اتحاديه مرکزی دامداران ايران اين تنها بخشی از بدهی دولت به صنايع لبنی و دامداران است.
با وجود اعتراض های چند باره فعالان صنايع لبنی آن ها هنوز نمی دانند مطالبات خود را بايد از کدام نهاد دولتی دريافت کنند. قائم مقام وزير صنعت و معدن و تجارت گفته است: «اعتباری برای پرداخت اين بدهی در اختيار اين وزارتخانه قرار نگرفته و سازمان هدفمندی يارانه ها بايد بدهی توليدکنندگان را پرداخت کند. پيش از اين دولت وعده کرده بود تا يکم شهريور ماه ۱۴۰ ميليارد تومان از مطالبات شرکت های صنايع لبنی را پرداخت کند.»
فرزين دبير ستاد هدفمندی يارانه هم در اين باره گفته است: «بخشی از اعتراض صاحبان صنايع لبنی مربوط به عدم پرداخت يارانه شير سال ۸۹ است. به گفته او در سال جاری معاونت برنامه ريزی و نظارت راهبردی پولی را تحت يارانه شير به سازمان هدفمندی يارانه‌ها پرداخت کرده‌است و سازمان هدفمندی نيز عنوان می‌کند مطالبات معوق کارخانجات ربطی به او ندارد و آنچه مربوط به سازمان هدفمندی است يارانه امسال است.»
۵۰ درصد صنايع لبنی در آستانه تعطيلی
به گزارش خبر گزاری مهر در ادامه اعتراض ها ی زنجيره ای صنايع لبنی و دامداران که ادامه حياتشان به يکديگر وابسته است،هفته گذشته اتحاديه دامداران ايران يک نشست خبری برگزار کرد تا نسبت به کاهش توليد شير و تعطيلی دامداری ها و صنايع لبنی در ايران هشدار دهد.
مديرعامل اتحاديه های دامداری در اين نشست گفت: «طبق ماده چهار قانون هدفمندی يارانه ها دولت موظف است تا پنج سال به صورت تدريجی نسبت به پرداخت يارانه شير و واقعی کردن قيمت ها اقدام کند و اين يارانه در هر سال نبايد کمتر از سال قبل باشد. به گفته او در سال گذشته ۴۴۸ ميليارد تومان يارانه برای شير پرداخت شده است.»

همچنین رئيس هيات مديره اتحاديه دامداران مرکزی از تعطيلی نيمی از دامداری ها در تهران خبر داد. او در گفت و گو با خبرگزاری های فارس و ايسنا گفته بود، از چهار هزار و ۶۰۰ واحد دامی تهران تنها دو هزار و ۱۸۰ واحد فعال هستند و مابقی تعطيل شده اند.
به گفته احمد مقدسی به دليل مقرون به صرفه نبودن توليد شير و هزينه‌های بالای توليد، روزانه سه گاو روانه کشتار می‌شوند تا هفت دام ديگر زنده بمانند.

احمد مقدسی: به دليل مقرون به صرفه نبودن توليد شير و هزينه‌های بالای توليد، روزانه سه گاو روانه کشتار می‌شوند تا هفت دام ديگر زنده بمانند

همچنين رئيس هيئت مديره دامداری های مجتمع لبن استان قم از ورشکستگی ۳۰ تا ۳۵ درصد دامداری های اين شهرک خبر داده و گفته است : بسياری از کارخانه های شير استان با کمترين ظرفيت خود کار می کنند، بسياری ديگر نيز به دليل عدم پرداخت به موقع معوقات دولت توان مالی ندارند و در شرف تعطيلی هستند.

معاون مدير عامل اين شرکت هم به خبرگزاری مهر گفته است، ۴۰ تا ۵۰ درصد دامداران استان قم ورشکسته شده اند و برای پرداخت بدهی بانک ها دام هايشان را با نصف قيمت به کشتارگاه می فرستند.
نماينده مردم استان خراسان شمالی در مجلس نيز چند روز قبل به خبرگزاری مهر گفت: «بسياری از دامداری های صنعتی اين استان به دليل مشکلات اقتصادی و به صرفه نبودن توليد دام هايشان را به کشتارگاه ها می برند.»
شير گران می شود
مديران صنايع لبنی و دامدارن علاوه بر پرداخت مطالباتشان از دولت، خواستار افزايش قيمت ها نيز هستند.
دبير انجمن صنفی صنايع لبنی از توافق دولت و اتحاديه دامداران برای افزايش ۱۰ تا ۱۵ درصدی صنايع لبنی بعد از ماه رمضان خبر داده است.

به گفته رضا باکری پس از ماه رمضان به غير از انواع شير استريل و پاستوريزه که حدود ۱۵ درصد افزايش خواهد يافت، نرخ ساير محصولات لبنی به طور ميانگين حداکثر ۱۰ درصد افزايش می‌يابد. اين در حالی است که پيش از ماه رمضان نيز قيمت شير خام هفتاد تومان افزايش داشته است.
سرانه مصرف شير؛ کمتر از ۱۰۰ کيلو در سال
افزايش قيمت محصولات لبنی تقاضا برای اين محصول در ايران را کاهش خواهد داد. اين در حالی است که به گفته دبير انجمن صنفی صنايع لبنی بعد از اجرايی شدن قانون هدفمند شدن يارانه ها، توليد شير در ايران ۳۸ درصد کاهش داشته است. اين مساله باعث شده تا متخصصان تغذيه و کارشناسان نسبت به افزايش قيمت لبنيات واکنش نشان دهند.
مديرکل سلامت شهرداری تهران به پايگاه خبر رسانی قانون گفته است که سرانه مصرف شير و استفاده از مواد لبنی در ايران نصف سرانه مصرف کشورهای اروپايی است.

مديرکل سلامت شهرداری تهران به پايگاه خبر رسانی قانون گفته است که سرانه مصرف شير و استفاده از مواد لبنی در ايران نصف سرانه مصرف کشورهای اروپايی است


به اعتقاد او، با هدفمندی يارانه‌ها شير کم‌کم از سبد خانوار حذف و افراد دچار بيماری می‌شوند.کمبود فسفر و کلسيم بر ساير بيماری‌های عضلانی و جسمی اثر می‌گذارد. در لايه‌های زيرين هم منجر به بيماری‌های اعصاب و روان می‌شود.
وی می گوید که حذف شير از سبد غذايی مردم اثرات زيادی بر بيمارها دارد.

به گفته رئيس انجمن صنفی گاورداران ايران سرانه مصرف مواد لبنی در کشور ۹۰ کيلو گرم بوده که پس از هدفمند شدن يارانه کاهش يافته است. سليمانی رئيس اتحاديه دامدارن تهران هم ميانگين مصرف شير در ايران را ۸۰ ليتر اعلام کرده است. بر اساس استانداردهای جهانی ميانگين مصرف لبنيات ۲۴۰ کيليو گرم است. همچنين ميانگين مصرف در آمريکا و اروپا ۳۰۰ کيلوگرم و ميانگين مصرف جهانی اين محصولات ۱۵۰ کيلوگرم است.
ارسال به فیس بوک
  Aftabkaran. All rights reserved