سقوط دیکتاتورهای عرب؛ زنده شدن اميد در دل مردم ایران

تاریخ درج خبر -1390:06:07
گزارش خبرنگار ما از تهران: دومینوی سقوط دیکتاتوری های کهنه شمال آفریقا و خاورمیانه تاثیر زیادی در افکار عمومی مردم ایران داشته است. انعکاس اخبار پیروزی انقلاب های عربی در رسانه های وابسته به جمهوری اسلامی بازی دوسرباختی برای حکومت بود. از طرفی حمایت از خیزش های اجتماعی به جز اعتراضات مردم سوریه، مواضع دوگانه سران جمهوری اسلامی را بیش از پیش آشکار ساخت.

اما بازتاب انقلاب مردم لیبی در بین مخالفان و منتقدان داخلی به ویژه جوانان فضایی از امید و انگیزه را ایجاد کرد. سقوط معمر قذافی هم احتمال سقوط بشار اسد رئیس جمهور سوریه را بالا برد و هم آزادیخواهان داخل کشور را متوجه این موضوع کرد که با مبارزه و صبر می توان سلطنت هر دژخیمی را با خاک یکسان کرد.

شاید به جرات می توان گفت بحث روز مهمانی های خانوادگی و محافل دوستانه تعریف و بحث درباره سقوط قذافی و به دنبال آن بشار اسد است. حتی در گفت و گوی های معمولی مردم در کوچه و بازار و فروشگاه ها هم می توان زنده شدن امید را در اظهارات آنان دید.

یک فروشنده جوان می گوید: «سقوط قذافی هرچه نداشته باشد خواب را از چشم خامنه ای گرفته است. به عقیده من سقوط نظام های دیکتاتوری یکی پس از دیگری ترس مردم را از مقابله با رژیم حاکم در ایران کم می کند.»

یک دانشجوی کارشناسی کامپیوتر نیز در مورد تاثیر تحولات خاورمیانه بر افکار عمومی در ایران می گوید: «متاسفانه در رسانه های داخلی به دلیل فضای خفقان احساسات مردم بیان نمی شود اما از کامنت های مردم در برخی سایت های غیر دولتی می توان به شادی مردم ایران از سقوط قذافی پی برد».

وضعیت روزنامه ها و خبرگزاری ها نیز نسبت به ماههای قبل تفاوت محسوسی داشته است. تحولات آنچنان عمیق بوده که حتی برخی رسانه های وابسته به جمهوری اسلامی به صورتی غیرمستقیم حاکمیت را در برابر این پرسش قرار داده اند که چرا مواضع روشنی در برابر انقلاب لیبی و سرکوب اعتراضات مردمی سوریه نشان نمی دهد.

یکی از اساتید جامعه شناسی دانشگاه تهران می گوید: «مسئولین جمهوری اسلامی به خوبی می دانند که سقوط هر نظام تمامیت خواه جرقه ای در ذهن مردم ایران خواهد بود و ذهنیت آنان را نسبت به تحولات آینده امیدوار نگه می دارد.»

به گفته این استاد دانشگاه، سوریه آخرین سنگر جمهوری اسلامی در خاورمیانه است. سقوط رژیم بشار اسد در سوریه، حکومت ایران را در سراشیبی سقوط قرار خواهد داد و از این رو آقایان برای حفظ حکومت اسد هر تلاشی می کنند.

با تمام این اظهارات باید به طور خلاصه گفت که بهار عربی علاوه بر انگیزه ای که در بین مردم ایران ایجاد کرده است، حاکمیت را نیز به تکاپو انداخته تا با تبلیغات گسترده شرایط ایران را متفاوت از دیگر دیکتاتوری های خاورمیانه معرفی کند، کاری که به نظر نمی رسد با وجود هزینه های فراوان سودی برای سران رژیم داشته باشد.

ایران پرس نیوز

ارسال به فیس بوک
  Aftabkaran. All rights reserved