کشورهای غربی ‌ده‌ها دیپلمات روس را اخراج کردند

 روس

حمله با مواد سمی به جاسوس دو جانبه روس در بریتانیا بحران روابط غرب با مسکو را تشدید کرد. ۱۴ کشور عضو اتحادیه اروپا، کانادا و آمریکا در مجموع ۱۰۰ دیپلمات روس را اخراج کردند. سفارت روسیه در آمریکا می‌گوید هرگونه اقدامی علیه روسیه پاسخی «متقابل و در سطح آن» خواهد گرفت.

دونالد توسک، رئیس شورای اروپا دوشنبه ۲۶ مارس / ۶ فروردین در شهر وارنای بلغارستان گفت: «به نحوی هماهنگ، ۱۴ کشور اتحادیه اروپا تصمیم گرفته‌اند دیپلمات‌های روسی را اخراج کنند.»

توسک افزود: «اقدامات دیگر، از جمله اخراج‌های جدید، در روزها و هفته‌های آینده نادیده گرفته نخواهد شد.»

اوکراین ۱۳ دیپلمات روس را از خاک خود اخراج کرد و در میان کشورهای اروپایی بیشتر تعداد دیپلمات‌های اخراجی را دارد. آلمان، فرانسه، لهستان و کانادا هر کدام چهار، لیتوانی و جمهوری چک هر کدام سه و دانمارک و ایتالیا هر کدام دو دیپلمات روسیه را اخراج کردند. اسلواکی ترجیح داده که در آینده اقدامات لازم را مورد بررسی قرار دهد.

از سوی دیگر آمریکا نیز گفته است که ۶۰ «جاسوس» روسیه را اخراج کرده است. یک مقام بلندپایه دولت آمریکا به خبرگزاری فرانسه گفت ۴۸ «عامل اطلاعاتی شناخته‌شده» کنسولگری روسیه در سیاتل، واقع در شمال غرب آمریکا و ۱۲ نفر دیگر از دیپلمات‌های روس در دفتر سازمان ملل در نیویورک، هفت روز مهلت دارند که ایالات متحده را ترک کنند. افزون بر این، کنسولگری روسیه در سیاتل نیز بسته شد.

این اقدامات همه در پاسخ به سوء‌قصد به جان سرگئی اسکریپال (۶۶ ساله) جاسوس دوجانبه پیشین و دخترش جولیا (۳۳ ساله) انجام می‌شود. این دو ۴ مارس / ۱۳ اسفند ۱۳۹۶ روی یک نیمکت در پارکی در شهر کوچک سالیزبوری بریتانیا از هوش رفته بودند که به بیمارستان منتقل شدند. اسکریپال که با بخش امنیتی ارتش روسیه همکاری می‌کرد، اطلاعاتی را در اختیار سازمان‌های اطلاعاتی بریتانیا قرار داده بود که لو رفت و در روسیه به زندان محکوم شد اما در سال ۲۰۱۰ در جریان معاوضه جاسوسان آمریکایی به بریتانیا پناهنده شد. بریتانیا، آمریکا و ناتو می‌گویند اسکریپال با ماده سمی موسوم به نویچوک که در زمان اتحاد جماهیر شوروی تولید شده، مسموم شده است. روسیه اما می‌گوید برنامه توسعه سلاح‌های شیمیایی موسوم به نویچوک را در دستور کار قرار نداده است.

در همین حال سفارت روسیه در آمریکا روز دوشنبه پیش از اخراج ۶۰ دیپلماتش از خاک آمریکا، در بیانیه‌ای سوءقصد به جان جاسوس دوجانبه روس و دخترش را «روایت‌های آشکارا صحنه‌پردازی شده» نامید و گفت این مسئله نباید روابط مسکو و واشنگتن را تحت تأثیر قرار دهد.

سفارت روسیه در آمریکا طرح گسترده سوءقصد به جان جاسوس دوجانبه روس را نشانه‌ای از فعالیت‌های «محافل روس‌هراس» دانست و از آمریکا خواست تا خویشتن‌داری کرده و از این کارزار ضدروس تأثیر نگیرد.

در همین حال سفارت روسیه در آمریکا هشدار داد که در برابر هرگونه تلاشی برای مجازات روسیه، این کشور نیز دست به اقدامی «متقابل و در سطح آن» خواهد زد.

بریتانیا ۱۴ مارس / ۲۳ اسفند ۲۳، دیپلمات روس را از خاک این کشور اخراج کرد. روسیه هم در اقدامی تلافی‌جویانه دو روز بعد اعلام کرد که کرملین نیز ۲۳ دیپلمات بریتانیایی را اخراج می‌کند. پس از این رویدادها سران اتحادیه اروپا با انتشار بیانیه‌ای حمایت خود از بریتانیا را اعلام کردند و اتحادیه اروپا نیز گفت سفیر خود از روسیه را به بروکسل فرامی‌خواند.