فراخوان دانشگاهیان لبنان به مقاومت در برابر حزب‌الله

بانک جهانی و وزیر دارایی لبنان با انتشار بیانیه‌ مشترکی خواهان تشکیل کابینه برای خروج از بن‌بست سیاسی در لبنان شدند. هم‌‌زمان گروهی از دانشگاهیان و روزنامه‌نگاران و فعالان مدنی لبنان گروه «اقدام مشترک برای بازگشت به حاکمیت» را با هدف مقاومت صلح‌آمیز در برابر حزب‌الله و خلع سلاح شبه‌نظامیان طرفدار ایران بنیان گذاشتند.

لبنان در آستانه ورشکستگی مالی (عکس: آرشیو)

۷ ماه از انتخابات پارلمانی لبنان می‌گذرد و بااین‌حال سعد الحریری، نخست‌وزیر این کشور به دلیل سهم‌خواهی فراکسیون‌های سیاسی در پارلمان لبنان از وزیران کابینه، موفق به تشکیل دولت ائتلافی خود نشده است. علی حسن خلیل، وزیر دارایی و فرید بالحج، معاون رئیس بانک جهانی در امور خاورمیانه و شمال آفریقا جمعه ۳۰ نوامبر/ ۹ آذر با انتشار بیانیه مشترکی اعلام کرده‌اند که برای پایان دادن به «اغتشاش مالی» در لبنان و جلب «اعتماد جهانی» برای سرمایه‌گذاری در این کشور ضرورت دارد که دولت لبنان هر چه زودتر تشکیل شود.

بانک جهانی ۲ , ۲ میلیارد دلار اعتبار برای سرمایه‌گذاری و اشتغال‌زایی در لبنان اختصاص داده اما به سبب بحران کنونی و عدم تشکیل دولت ائتلافی ۸۰۰ میلیون دلار از این مبلغ معطل مانده و در همان حال لبنان می‌بایست بهره این وام را بپردازد. تا تشکیل دولت ائتلافی وزیران دولت قبلی بر سر کار می‌مانند اما قدرت تصمیم‌گیری ندارند.
فراخوان دانشگاهیان به مقاومت

گروهی از فعالان سیاسی، روزنامه‌نگاران و دانشگاهیان لبنان پنجشنبه ۲۹ نوامبر/ ۸ آذر با انتشار اطلاعیه‌ای در رسانه‌های جهان عرب اعلام کردند که برای مقابله با نفوذ حزب‌الله لبنان و با هدف انحلال شبه‌نظامیان شیعه در این کشور گروه «اقدام مشترک برای بازگشت به حاکمیت» را بنیان گذاشته‌اند.

این دانشگاهیان که در میان آن‌ها چند وکیل دادگستری نیز حضور دارند حزب‌الله لبنان را متهم کرده‌اند که بعد از خروج ارتش سوریه از این کشور و اعلام استقلال لبنان، به بهانه «ایجاد ثبات» از هر فرصتی برای ایجاد اخلال در کار دولت و پارلمان استفاده کرده‌اند با این هدف که دولت را در اختیار بگیرند. آن‌ها در این اطلاعیه نوشته‌اند:

«اکنون بعد از ده سال لبنان از نظر سیاسی، اقتصادی و اجتماعی چنان بی‌ثبات شده که در تاریخ این کشور مثالی مانند آن نمی‌توان یافت و به همین سبب کشور چه از نظر داخلی و چه از نظر خارجی در تهدید است.»

دانشگاهیان در ادامه این اطلاعیه با اشاره به بحران مالی و بانکی لبنان نوشته‌اند:

«با توجه به بحران مالی کنونی، بانک‌های لبنان در آستانه ورشکستگی قرار گرفته‌اند و مردم لبنان فقیرتر شده‌اند. فساد مالی در دستگاه‌های دولتی هم به این بحران دامن زده‌ است.»

نویسندگان این اطلاعیه می‌نویسند که تحریم‌های وزارت خزانه‌داری آمریکا علیه ایران و حزب‌الله لبنان منابع مالی حزب‌الله را مسدود کرده و به همین سبب بحران مالی و فساد اقتصادی در دستگاه‌های دولتی دوچندان شده.

فعالان سیاسی، روزنامه‌نگاران و دانشگاهیان لبنان اعلام کرده‌اند که با توجه به ژرفای بحران لبنان، مقاومت مدنی و مسالمت‌آمیز در برابر حزب‌الله لبنان در جهت پیاده کردن اهداف سیاسی ایران در این کشور ضرورت پیدا کرده است.

حزب‌الله لبنان تاکنون به این اطلاعیه واکنشی نشان نداده است.

بانک جهانی تخمین زده که بدهی دولت لبنان تا پایان سال ۲۰۱۸، از ۱۵۵ درصد درآمد سرانه ملی این کشور فراتر می‌رود و بار مالی دولت هم به میزان بیش از ۸ درصد از درآمد سرانه ملی افزایش پیدا می‌کند.