لبنان یک صدا فریاد ایران اخرج ،اخرج

اعتراضات لبنان، چرخشی مهم و بی‌سابقه است. و این به ماهیت ترا-فرقه‌ای آن بازمی‌گردد. معترضان خواست خود را بدون هیچ ابهامی بیان کرده‌اند: «لا سعودیه ولا إیران» و «کلن یعنی کلن»؛ همه باید بروند و این شامل میشل عون، سعد حریری و سید حسن نصرالله هم می‌شود.

برای اولین بار از زمان آغاز اعتراضات در لبنان،‌ بعدازظهر پنج‌شنبه ۲۴ اکتبر میشل عون،‌ رئیس‌جمهور این کشور لب به سخن گشود و در تلویزیون گفت که می‌خواهد برای یافتن بهترین راه‌حل برای مشکلات اقتصادی کشور با تظاهرکنندگان دیدار کند و با آنها گفت‌‌‌وگو بنشیند.

این اولین مداخله عمومی رئیس‌جمهور لبنان است: دعوت برای گفت‌‌وگو به جای اعتراض در خیابان.

به گزارش الجزیره، معترضانی که در میدان شهدای بیروت گردهم‌امده‌اند، اما از این موضع راضی نیستند و این دعوت را کافی نمی دانند. بالاخره، «او یک چیزی، یک امتیازی باید می‌داد.» دیلی استار هم نوشته،‌ این موضع رئیس‌‌جمهور، «پاسخ‌گوی انتظارات معترضان نیست.» این همه را می‌دانند.

نه روز است که لبنان صحنه اعتراضات گسترده مردمی است. اعتراضاتی که با طرح وضع مالیات بر شبکه رایگان واتساپ کلید خورد. کشور عملاً تعطیل شده است و همه چیز در خیابان جریان دارد. برنامه تغییر کابینه روی میز رئیس‌جمهور است؛ و سعد حریری، نخست‌وزیر لبنان نیز هم برای رفتن اعلام آمادگی کرده، البته از طریق «مکانیسم‌های قانون اساسی».

این حرف میشل عون هم است: «من خیلی شعار سقوط رژیم را شنیدم. اما جوانان عزیز،‌ رژیم را نمی‌توان در میدان‌های عمومی تغییر داد.» رژیم باید به شکلی قانونی و از طریق نهادهای حکومتی و کانال‌های حقوقی تغییر کند.

سید حسن نصرالله راهم روز جمعه ۲۵ اکتبر همین را گفت: «ادامه اعتراضات خیابانی در لبنان ممکن است کشور را به سمت هرج و مرج، نابودی و جنگ داخلی بکشاند.»

نصرالله همچنین برخی احزاب و گروه‌های داخلی و خارجی را بدون ذکر نام متهم کرد از اعتراضات حمایت مالی می‌کنند و آشکارا گفت اعتراضات دیگر خودجوش نیست.

جواب معترضان کارزار #أنامواطنلبنانی و #أنامموّلالثوره بوده است. (من شهروند لبنانی هستم و من سرمایه‌گذار این انقلاب ام)

کلن یعنی کلن

آنچه امروز در عراق و لبنان در حال رخ دادن است، چرخشی مهم و بی‌سابقه است. و این به ماهیت ترا-فراقه‌ای اعتراضات بازمی‌گردد. اعتراضات نفی الگوهای هویتی قومی-فرقه‌ای بوده است که از بالا تا پایین به جامعه لبنان تحمیل و در آن نهادینه شده‌اند.

در نظام سیاسی لبنان، از زمان استقلال این کشور و بنابر میثاق ملی ۱۹۴۳، رئیس‌جمهور از میان مسیحیان مارونی، نخست‌وزیر از میان سنی‌ها، و از سال ۱۹۴۷ سخنگوی مجلس از میان شیعیان انتخاب می‌شود. و البته این همه ماجرا نیست، چرا که نظام انتخاباتی در لبنان به گونه‌ای طراحی شده که سرنوشت چیزی در حدود ۷۰ درصد کرسی‌ها از قبل تعیین و معلوم است (امری که باعث ایجاد نوعی الیگارشی فاسد در این کشور شده است.)

در عراق نیز همچون لبنان از سال ۲۰۰۳ نیز مبنای حکمرانی و تفسیم قدرت نوعی نظام محاصصه (تخصیص فرقه‌ای مناصب سیاسی) بوده است.

این سهم‌بندی‌ها، اما نه در لبنان و نه در عراق، دست‌کم در یک دهه گذشته، نتوانسته آرامش و ثبات سیاسی را تضمین کند. و خود میانجی‌ای برای سهم‌خواهی و فعال نگه‌ داشتن شکاف‌های فرقه‌ای بوده‌اند.

در لبنان، به طور مشخص ماجرای ترور رفیق حریری، نخست‌وزیر سابق این کشور، در فوریه ۲۰۰۵، این شکاف‌ها را فعال کرد. مرگ حریری الهام بخش جنبشی در این کشور موسم به “انقلاب سرو” شد که حکومت سوریه را مسئول ترور حریری می‌دانست و خواستار پایان بخشیدن به اشغال نظامی ۲۹ ساله لبنان به دست سوریه بود.

عرصه سیاسی لبنان از آن زمان، میان جبهه طرفدار سوریه و تحت حمایت ایران، به رهبری حزب الله (ائتلاف ۸ مارس) و جبهه ضد سوریه و تحت حمایت غرب و عربستان، به رهبری سعد حریری (ائتلاف ۱۴ مارس) دوپاره بوده است. اعتراضات اخیر اما جامعه لبنان را فرای شکاف‌های سنتی فرقه‌ای آن و بر مبنایی اقتصادی-سیاسی از نو دوپاره کرده است. یک سو، صاحبان فاسد قدرت و ثروت از تمام فرقه‌ها وجود دارند و در سوی دیگر، مردمی که خواه سنی و خواه شیعه، خواه دروزی و خواه مارونی،‌ کمرشان زیر مشکلات اقتصادی و معیشیتی خم شده است.

همچون جنوب عراق، بیکاری و رکود اقتصادی، فساد فراگیر،‌ بدهی و فقدان خدمات اساسی دولتی نیز در صدر مشکلاتی قرار دارد که مردم را به خیابان کشانده است. نه طرح «سند نجات» سعد حریری مبنی بر تصویب بودجه سال ۲۰۲۰ با پیش‌بینی کسری ۰,۶ درصدی، بدون هر مالیات اضافی بر دوش مردم و کاهش ۵۰ درصدی حقوق مسئولان، و نه وعده‌های عون و نصرالله،… «خیابان» در لبنان کوتاه نمی‌آید. خیابانی که در آن نشانه‌های فرقه‌ای در سایه قرار گرفته‌اند.

در این کشور کوچک مدیترانه‌ای – که با جمعیتی در حدود ۶ میلیون میان گرفتار جاه‌طلبی قدرت‌های منطقه‌ای است—، معترضان خواست خود را بدون هیچ ابهامی بیان کرده‌اند: «لا سعودیه ولا إیران» و «کلن یعنی کلن»؛ همه باید بروند و این قبل از همه شامل میشل عون، سعد حریری و سید حسن نصرالله می‌شود.

حسن نصرالله، دبیرکل گروه حزب‌الله لبنان، از هواداران این گروه خواست که از اعتراض‌های ضددولتی فاصله بگیرند و همزمان نسبت به پدید آمدن «خلأ قدرت» در این کشور هشدار داد.

رهبر حزب‌الله لبنان در نطقی که روز جمعه ۳ آبان از شبکه تلویزیونی «المیادین» پخش شد گفت دیگر اعتقاد ندارد که اعتراض‌ها «خودجوش» است و «قدرت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی» در پی «سوء استفاده» از اعتراض‌ها هستند.

به گزارش آسوشیتدپرس، سخنان حسن نصرالله اندکی پس از آن پخش می‌شد که هوادارانش در خیابان‌های مرکزی بیروت با معترضان درگیر شده بودند.

بنابر همین گزارش، هواداران حزب‌الله از اینکه معترضان در شعارهایشان علیه تمامی سیاستمداران، حسن نصرالله را نیز لحاظ کرده بودند خشمگین شدند.

با این حال رهبر حزب‌الله لبنان در سخنانش برخی «رسانه‌های عربی در خلیج فارس» را متهم کرد که «خواسته‌اند القا کنند» او از ابتدا «معترضان را «تهدید کرده است».

حسن نصرالله همچنین با استعفای دولت و برگزاری انتخابات زودهنگام اعلام مخالفت کرد و گفت: «خلأ قدرت می‌تواند به هرج و مرج و فروپاشی منجر شود» و حزب‌الله «از کشور در قبال چنین خلأیی محافظت خواهد کرد»

او درباره اقدامات احتمالی حزب‌الله لبنان برای جلوگیری از ایجاد خلأ قدرت توضیح نداد.

آمریکا و شماری دیگر از کشورها گروه حزب‌الله لبنان را در زمره سازمان‌های تروریستی قلمداد می‌کنند اما اتحادیه اروپا فقط شاخه نظامی این گروه را تروریستی می‌داند.

اعتراض‌های لبنان وارد دومین هفته شد؛ اعلام آمادگی میشل عون برای دیدار با معترضان

اعتراض‌ها در بیروت و چند شهر دیگر لبنان از روز پنج‌شنبه وارد دومین هفته خود شد و به رغم پیام رئیس جمهوری آن کشور، روز جمعه برای نهمین روز ادامه یافت.

میشل عون، رئیس جمهوری لبنان، با اشاره به اینکه آماده است با نمایندگان معترضان دیدار کند، از تظاهرکنندگان خواسته بود به مسدود کردن خیابان‌ها پایان دهند و از اصلاحات نخست وزیر حمایت کنند.

با این حال در اعتراض‌های شامگاه پنج‌شنبه و پس از نطق میشل عون همچنان بر کناره‌گیری «تمامی مقام‌ها» تأکید شد و روز جمعه نیز معترضان در بیروت، طرابلس، نبطیه و چند شهر دیگر به تجمعات ادامه دادند و چادرهایی نیز برپا کردند.

در جریان اعتراض‌های روز جمعه، بزرگراه صیدون به بیروت نیز مدت کوتاهی از سوی معترضان مسدود شد اما نیروهای ارتش اقدام به بازگشایی آن کردند.

حسن نصرالله، رهبر حزب‌الله لبنان که مشمول تحریم‌های آمریکا قرار دارد، در اظهارات روز جمعه‌اش گفت نگران آینده گروهش نیست و به باور او، تحلیل‌ها درباره اینکه آمریکا علیه ایران اقدام نظامی می‌کند و محور مقاومت جمع می‌شود درست نیست و احزاب لبنانی نباید به این موضوع «دلخوش» باشند.

وی در عین حال از مطالب منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی و همچنین رسانه‌های عربی و بین‌المللی به عنوان دلیل نگرانی خود درباره آینده لبنان یاد کرد.