سازمان همکاری اسلامی طرح «معامله قرن» ترامپ برای خاورمیانه را رد کردند

سازمان همکاری اسلامی در بیانیه خود گفته که طرح آمریکا «فاقد معیارهای عادلانه است و بنیان‌های صلح را تخریب می‌کند».

چند روز پس از حمایت تعدادی از کشورهای عربی از طرح دونالد ترامپ برای صلح خاورمیانه، نمایندگان همان کشورهای عربی و سایر کشورهای مسلمان که در اجلاس سازمان همکاری اسلامی در جده شرکت کرده‌اند این طرح را به عنوان طرحی «جانبدارانه» رد کردند.

شاهزاده فیصل بن فرحان آل سعود، وزیر خارجه عربستان سعودی، در این نشست گفت اين کشور از اقدامات برای مذاکره حمایت می‌کند ولی چنین طرح‌هایی باید نتیجه عادلانه داشته باشند و حقوق فلسطینیان «از طریق ایجاد یک کشور مستقل و شرق بیت‌المقدس به عنوان پایتخت آن کشور» را تضمین کند.

او این سخنان را در اجلاس سازمان همکاری اسلامی در شهر جده با حضور نمایندگان ۵۷ کشور عضو ایراد کرد که طرح پیشنهادی دونالد ترامپ برای صلح خاورمیانه را رد کرده است.

اعضای اتحادیه عرب نیز چند روز پیش در اجلاس قاهره به اتفاق آرا این طرح را رد کردند. محمود عباس، رئیس دولت خودگردان فلسطینی، در جلسه اتحادیه عرب تهدید کرد که تمام تماس‌های امنیتی با اسرائیل را قطع خواهد کرد و جرد کوشنر، معمار اصلی این طرح، را صرفا داماد ترامپ خواند.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، در طرح پیشنهادی آمریکا که به وضوح به نفع اسرائیل تنظیم شده است اکثر خواست‌های اصلی فلسطینیان در نظر گرفته نشده، حدود ۷۵۰ هزار ساکن شهرک‌های یهودی‌نشین در جای خود باقی مانده، حق حاکمیت اسرائیل بر بلندی‌های استراتژیک جولان به رسمیت شناخته شده و شهر بیت‌المقدس را «پایتخت تفکیک‌ناپذیر» اسرائیل تعیین شده است.

سازمان همکاری اسلامی «برخورد جانبدارانه» دولت آمریکا را محکوم کرده و می‌گوید این طرح اکثر مواضع اسرائیل را پذیرفته و الحاق بخش گسترده‌ای از مناطق اشغالی به خاک اسرائیل را به بهانه امنیت تایید می‌کند.

در بخش دیگری از بیانیه این سازمان گفته می‌شود که طرح آمریکا «فاقد معیارهای عادلانه است و بنیان‌های صلح را تخریب می‌کند».

سازمان همکاری اسلامی همچنین در بیانیه خود تاکید می‌کند که بیت‌المقدس شرقی «پایتخت ابدی» کشور آینده فلسطین و کماکان محوری‌ترین مسئله در جهان اسلام است.

سازمان همکاری اسلامی ۵۰ سال پیش و در واکنش به آتش زدن مسجدالاقصی، یکی از مقدس‌ترین اماکن مذهبی مسلمانان توسط گروهی تندرو تاسیس شد.

منطقه‌ای که مسجدالاقصی در آن قرار دارد در عین حال برای یهودیان نیز مقدس است و دیوار ندبه موسوم به دیوار غربی که بخشی از یک معبد قدیمی یهودیان است در فاصله کمی از این مسجد قرار دارد. مسیحیان انجیلی (تبشیری) از ایده بنای معبد یهودیان در این نقطه حمایت می‌کنند.

دونالد ترامپ هفته گذشته در مراسمی در کاخ سفید همراه با بنیامین نتانیاهو از این طرح رونمایی کرد. سفیران امارات متحده عربی، بحرین و عمان و همچنین رهبران مسیحیان صهیونیست، یکی از گروه‌های تندرو طرفدار اسرائیل، در میان مهمانان بودند.

ریاض المالکی، وزیر خارجه دولت خودگردان فلسطینی، در نشست جده از کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی خواست به هیچ وجه در مورد این طرح با دولت آمریکا مذاکره نکنند.

او گفت فلسطینی‌ها خواستار یک جدول زمانی مشخص برای پایان اشغال مناطق فلسطینی توسط اسرائیل هستند.