آمریکا در پی تشکیل جبهه‌ای واحد با اروپا در برابر ایران

مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت که گذشته از دیپلماسی، همه گزینه‌های دیگر برای برخورد با ایران موجود استدر پی تلاش‌های ایران برای دور زدن مذاکرات وین و رایزنی با مقامات اروپایی در بروکسل، ایالات متحده آمریکا خواستار هماهنگی با اروپایی‌ها برای تشکیل جبهه‌ واحد ضد ایران شد.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز سه‌شنبه در نشست خبری خود برنامه‌های سفر هفته آینده جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، را به اروپا تشریح کرد.
او گفت که بایدن در دیدار با سران کشورهای اروپایی و دیگر متحدان خود، خواهد کوشید همگرایی میان متحدان را تقویت کند و از جمله جبهه واحدی در برابر برنامه هسته‌ای ایران به وجود آورد.
او گفت پس از چهار سال حاکمیت دولت دونالد ترامپ، که شکافی میان آمریکا و اروپا بر سر سیاست برخورد با ایران وجود داشت، بایدن مصمم است که جبهه واحدی تشکیل دهد.
سالیوان افزود: «همانند چند ماه گذشته، ما و متحدان اروپایی‌مان – به‌خصوص سه کشور [آلمان، فرانسه و بریتانیا] که در مذاکرات هسته‌ای حضور دارند – این پیام یکصدا را به ایران خواهیم داد که این فرصت به صورت نامحدود وجود ندارد وایران باید به میز مذاکره برگردد.»مشاور امنیت ملی کاخ سفید گفت که گذشته از دیپلماسی، همه گزینه‌های دیگر برای برخورد با ایران موجود است.
وزیر امور خارجه بریتانیا نیز روز سه‌شنبه به ایران هشدار داد که در صورت سر باز زدن از مذاکرات هسته‌ای ممکن است با تحریم‌های بین‌المللی بیشتری روبه‌رو شود.
لیز تراس روز سه‌شنبه به مجلس عوام بریتانیا گفت که اگر ایران از «تعامل معنادار» بر سر برنامه‌ هسته‌ای خود قصور کند «همه گزینه‌ها روی میز هستند.»
خانم تراس در پاسخ به پرسش‌های نمایندگان پارلمان در باره شدت گرفتن غنی‌سازی اورانیوم در ایران گفت که تحریم‌های بیشتر علیه ایران در میان گزینه‌ها است.
یک روز پیش از آن، ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، در دیدار با سفیر جدید بلژیک در ایران، کوشید بر اختلاف میان اروپا و آمریکا تاکید کند. او گفت: «کشورهای اروپایی چه در توافق برجام و چه در مسائل دیگر نباید به نحوی عمل کنند که آمریکا احساس کند اروپا حوزه نفوذ اوست.»
از سویی دیگر بنا به اعلام پیتر استانو، سخنگوی نماینده عالی سیاست خارجی و امنیتی اتحادیه اروپا، علی‌ باقری مذاکره‌کننده ارشد هسته‌ای ایران قرار است این هفته با انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ کننده مذاکرات هسته‌ای در بروکسل دیدار و گفت‌وگو کند.
استانو دوشنبه به خبرگزاری فرانسه گفته که «قرار است دیداری میان دو طرف طی هفته جاری برگزار شود» اما «جلسه‌ای با جوزپ بورل در نظر گرفته نشده است».
از سویی رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران دوشنبه تاکید کرد که واشینگتن ابزار دیگری غیر از دیپلماسی را برای ممانعت از دست‌یابی ایران به سلاح هسته‌ای به‌کار خواهد گرفت.
او ضمن اشاره به این‌که ایالات متحده آمریکا به ادامه روند دیپلماسی با ایران متعهد است، گفت اما اگر ایران حاضر به ادامه مذاکرات نشود، توافق هسته‌ای سابق برای مذاکره فاقد اعتبار خواهد شد.
رابرت مالی ضمن ابراز «عدم مخالفت با گفت‌وگوهای میان تهران و اروپایی‌ها در بروکسل»، در عین حال تاکید کرد که «این گفت‌وگوها نباید به ضرر مذاکرات وین میان ایران و گروه 1+4 تمام شود.»
در همین راستا ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ضمن تاکید بر لزوم بازگشت ایران به میز مذاکرات وین گفت، هیچ‌ کشوری به جز آمریکا نمی‌تواند به سوالات ایران در خصوص مسائل مربوط به لغو تحریم‌ها پاسخ دهد.
پرایس، دوشنبه در نشست مطبوعاتی وزارت خارجه آمریکا، با حمایت از اقدام اتحادیه اروپا در خصوص برگزاری مذاکرات بروکسل گفت، «مقصد نهایی» می‌باید در وین باشد.
او افزود آمریکا از اتحادیه اروپا به عنوان هماهنگ‌کننده توافق هسته‌ای 2015 موسوم به «برجام» حمایت می‌کند اما اگر ایران به دنبال بازگشت به برجام است، آن‌ها باید به وین سفر کنند.
مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در وین برای احیای برجام، در ماه ژوئن سال جاری پس از شش دور بی‌نتیجه متوقف شد، و پس از رئیس جمهور شدن ابراهیم رئیسی در ایران، هنوز تاریخی برای از سر گیری مذاکرات تعیین نشده است. جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا گفته است که اگر ایران با پای‌بندی کامل به مفاد توافق هسته‌ای 2015 بازگردد، حاضر است آمریکا را دوباره وارد برجام کند.