تهاجم به اوکراین؛ بازپس‌گیری ماکاریف؛ «پیشروی ارتش روسیه کند شده است»

رئیس‌جمهور روسیه بامداد پنجم اسفند فرمان حمله تمام‌عیار به خاک اوکراین را صادر کرد. اوکراین از آن زمان شاهد حملات گسترده هوایی، زمینی و دریایی بوده است.

جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، روز چهارشنبه کشور خود را به مقصد اروپا ترک می‌کند، سفری که هدف از آن تقویت اتجاد غرب و تشدید تحریم‌های بی‌سابقه علیه روسیه عنوان شده است.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، به خبرنگاران گفت که آقای بایدن به دنبال «تقویت اتحاد باورنکردنی است که ما توانسته‌ایم با متحدان و شرکای خود ایجاد کنیم».

آقای سالیوان همچنین خبر داد که تحریم‌های اقتصادی علیه روسیه در جریان این سفر تشدید خواهد شد. به گفته او، بسته جدیدی در روز پنج‌شنبه به متحدان واشینگتن ارائه خواهد شد که این بسته نه تنها بر تحریم‌های جدید تمرکز دارد بلکه راه‌حل‌هایی برای برخورد با فرار از تحریم‌ها ارائه می‌کند.

جو بایدن روز پنج‌شنبه در اجلاس ناتو، گروه هفت و شورای اروپایی شرکت می‌کند. او روز جمعه به لهستان پرواز می‌کند، کشور همسایه اوکراین که اکنون در خط مقدم آن‌چه برخی یک جنگ سرد جدید می‌نامند قرار دارد.

سازمان ملل متحد روز چهارشنبه با سه قطعنامه درباره وخیم شدن شرایط انسانی در اوکراین مواجه خواهد شد که یک مورد آن در شورای امنیت و دو مورد دیگر در مجمع عمومی به رای گذاشته می‌شود.

روسیه خواستار رای‌گیری در شورای امنیت سازمان ملل متحد بر سر قطعنامه‌ای شده که در آن اشاره‌ای به تهاجم نظامی این کشور به اوکراین نشده است.

مجمع عمومی سازمان ملل نیز قرار است دو قطعنامه رقیب را بررسی کند که یک مورد آن تصریح دارد روسیه مسئول این بحران انسانی است، اما قطعنامه دومی چنین نمی‌گوید.

فرانسه و مکزیک پس از آن که روسیه گفت پیش‌نویس قطعنامه آنها را در شورای امنیت وتو خواهد کرد، تصمیم گرفتند که آن را در مجمع عمومی سازمان ملل به رای بگذارند. این قطعنامه می‌گوید که بحران در کمک‌رسانی نتیجه تهاجم روسیه به اوکراین است.

دو کشور یادشده به همراه بیست کشور دیگر، از جمله اوکراین و ایالات متحده در نامه‌ای به ریاست مجمع عمومی ارسال خواستار برگزاری جلسه‌ای فوری در روز چهارشنبه برای رای‌گیری درباره این قطعنامه شده‌اند.

پیش‌نویس قطعنامه رقیب نیز که آفریقای جنوبی آن را نوشته است، روز دوشنبه منتشر و روز سه‌شنبه به مجمع عمومی ارسال شد. این پیش‌نویس اما هیچ‌ اشاره‌ای به تهاجم نظامی روسیه ندارد. این قطعنامه هم می‌تواند روز چهارشنبه به رای گذاشته شود.

کاخ الیزه اعلام کرد که امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه، روز سه‌شنبه با همتایان روسی و اوکراینی خود درباره شرایط یک آتش‌بس احتمالی گفت‌وگو کرد.

اطلاعیه این نهاد می‌افزاید که طی این تماس‌ها «هیچ توافقی» به دست نیامد، اما آقای مکرون «به ضرورت ادامه تلاش‌هایش اعتقاد دارد» و همچنان «کنار اوکراین می‌ایستد».

کرملین تایید کرده که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، با مکرون تلفنی درباره شرایط اوکراین و مذاکرات بین مسکو و کی‌یف گفت‌وگو کرده است.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، گفت، نیروهای روسیه روز سه‌شنبه نه تنها جلوی کاروان حامل کمک‌های انسان‌دوستانه برای ساکنان شهر محاصره‌شده ماریوپل را گرفتند، بلکه تعدادی از امدادگران و رانندگان اتوبوس را نیز اسیر کردند.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، او تاکید کرد که روس‌ها پیش از این با برقراری این مسیر امن به شهر ماریوپل موافقت کرده بودند.

آقای زلنسکی در نطقی ویدیویی برای ملت خود گفت: «ما تلاش می‌کنیم تا مسیرهای امن انسان‌دوستانه‌ای برای ساکنان ماریوپل تدارک ببینیم، اما متاسفانه اشغال‌گران روس تقریبا تمام تلاش‌های ما را با بمباران و ترور خنثی می‌کنند.‌»

ایرینا ورشچوک، معاون نخست وزیر اوکراین، نیز گفت که روس‌ها ۱۱ راننده تاکسی و ۴ امدادگر را به اسارت برده و وسایل نقلیه آنها را تصرف کرده‌اند. او افزود که سرنوشت آنها مشخص نیست. خبرگزاری آسوشیتدپرس می‌نویسد که قادر به تایید فوری این آمار نیست.

زلنسکی اظهار داشت که روز سه‌شنبه بیش از ۷ هزار نفر از شهروندان غیرنظامی ماریوپل را ترک کردند، اما ۱۰۰ هزار نفر از شهروندان دیگر در شرایطی «غیرانسانی»، تحت محاصره کامل، بدون غذا، بدون آب، بدون دارو و تحت بمباران بی‌وقفه در شهر باقی مانده‌اند.

قبل از جنگ ۴۳۰ هزار نفر در شهر بندری ماریوپل در کناره دریای آزوف زندگی می‌کردند.

ا

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین، روز سه‌شنبه گفت روسیه تنها در صورتی از سلاح هسته‌ای استفاده خواهد کرد که موجودیتش تهدید شود.

خبرگزاری روسی تاس این مطلب را از قول آقای پسکوف منتشر کرد اما جزئیات بیشتری ارائه نکرد.

اعلام این موضع پس آن انجام می‌شود که رئیس‌جمهوری روسیه ماه گذشته در ارتباط با جنگ اوکراین دستور آماده‌باش کامل نیروهای هسته‌ای روسیه را داد.

به گزارش خبرگزاری اینترفاکس، پیرو این دستور، وزارت دفاع روسیه روز نهم اسفند گفت نیروهای موشکی هسته‌ای و ناوگان اتمی شمال و اقیانوس آرام این کشور آرایش رزمی پیشرفته به‌خود گرفته‌اند.

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز ۲۳ اسفند گفت: «چشم‌انداز مناقشه هسته‌ای که زمانی غیرقابل تصور بود، اکنون به محدوده احتمالات بازگشته است».

ایالات متحده روز سه‌شنبه اعلام کرد که پیشروی ارتش روسیه در سراسر خاک اوکراین به‌دلیل مشکلات عمده تدارکاتی کند شده است.

به گزارش خبرگزاری آلمان، یک مقام ارشد پنتاگون که نخواست نامش فاش شود، گفت این کمبودها فقط به مسئله غذا و سوخت ختم نمی‌شود بلکه شامل تجهیزات مناسب برای هوای سرد هم می‌شود.

او گفت: «ما نشانه‌هایی دریافت کرده‌ایم که برخی از نیروهای روس واقعاً از سرما آسیب دیده و به دلیل سرمازدگی از صحنه نبرد خارج شده‌اند».

این مقام وزارت دفاع آمریکا مشکلات لجستیکی سربازان روس را به مقاومت ادامه‌دار اوکراینی‌ها و برنامه‌ریزی ضعیف ارتش روسیه نسبت داد.

او گفت که نیروهای روس در برقراری ارتباط بین یکدیگر نیز مشکل دارند.

ارسال به فیس‌بوک
ارسال به تلگرام
ارسال به توئیتر

۲۱:۳۶ ۲.۱.۱۴۰۱

شرکت انرژی توتال فرانسه روز سه‌شنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد که از پایان سال جاری میلادی دیگر نفت و فرآورده‌های نفتی از روسیه خریداری نخواهد کرد.

شرکت توتال همچنین اعلام کرد که از تمامی تحریم‌های کنونی و آینده اروپا علیه روسیه به‌طور کامل پیروی خواهد کرد و به تدریج فعالیت‌های خود را در روسیه به حالت تعلیق درخواهد آورد.

پیش از توتال، شرکت‌های بزرگ نفتی شل و بریتیش پترولیوم نیز برنامه‌ریزی برای خروج خود از پروژه‌های نفت‌وگاز روسیه را اعلام کرده بودند.

روز سه‌شنبه ماروش شفچوویچ، معاون رئیس کمیسیون اروپا گفت که اتحادیه اروپا می‌تواند از قدرت اقتصادی ترکیبی خود برای مذاکره در مورد قراردادهای گازی جدید برای پایان دادن به وابستگی انرژی به روسیه استفاده کند.

به گفته او، رهبران اتحادیه اروپا قرار است در جلسه روز پنج‌شنبه خود خواستار خرید مشترک گاز و هیدروژن از ایالات متحده، قطر و کشورهای دیگر شوند.

سفارت آمریکا در کی‌یف به نقل از وزارت خارجه اوکراین اعلام کرد که دو هزار ۳۸۹ کودک اوکراینی به‌طور غیرقانونی از مناطق تحت کنترل روسیه در استان‌های لوهانسک و دونتسک به روسیه برده شده‌اند.

سفارت ایالات متحده در این باره گفت: «این کمک نیست، آدم‌ربایی است».

علاوه بر انتشار گزارش‌هایی مبنی بر انتقال اجباری غیرنظامیان توسط نیروهای روسی به سمت مناطق جداشده تحت کنترل روسیه در دونباس، در شرق اوکراین، کی‌یف مسکو را به اخراج غیرقانونی کودکان از ماریوپل نیز متهم کرده است.

ایرینا وندیکتووا، دادستان کل اوکراین، در پیامی نوشته‌ است: «نیروهای روسی نه تنها کودکان ما را هدف قرار داده و می‌کشند، بلکه آن‌ها را به زور به فدراسیون روسیه منتقل می‌کنند».

معاون نخست‌وزیر اوکراین می‌گوید دست‌کم ۱۰۰ هزار نفر از مردم شهر محاصره‌شده ماریوپل خواستار خروج از این شهر هستند ولی به‌دلیل عدم وجود مسیرهای امن قادر به این کار نیستند.

ایرینا ورشچوک گفت گلوله‌باران شهر توسط ارتش روسیه همچنین مانع دسترسی نیروهای امدادی به محل سالن تئاتر بمباران‌شده ماریوپل شده است. مقامات شهر می‌گویند هنگامی که این محل بمباران شد صدها تن در زیرزمین آن پناه گرفته بودند.

روسیه مدعی است که به این سالن حمله نکرده و غیرنظامیان را هدف قرار نداده است.

سفارت جمهوری اسلامی ایران در کی‌یف روز سه‌شنبه از انتقال موقت فعالیت‌های خود به شهر کیشینائو، پایتخت جمهوری مولداوی، خبر داد.

سفارت ایران دلیل این اقدام را عدم امکان تداوم فعالیت در پایتخت اوکراین تا عادی شدن اوضاع اعلام کرده است.

به گفته سفارت، تعداد زیادی از ایرانیان اکنون در مولداوی به‌سر می‌برند و این اقدام می‌تواند انتقال ایرانیان گریزان از جنگ اوکراین را تسهیل کند.

به گزارش خبرگزاری فارس، تاکنون دو هواپیما از تهران به ورشو رفته‌اند تا دانشجویان و اتباع ایرانی مقیم اوکراین را به ایران بازگرداند.

در روزهای اول تهاجم روسیه به اوکراین بسیاری از ایرانیان مقیم اوکراین از عملکرد ضعیف وزارت خارجه و سفارت ایران در کی‌یف در نقل و انتقال آنان به خارج از این کشور انتقاد کرده بودند.