سناتور جمهوری‌خواه: بایدن باید مذاکرات با ایران را متوقف کند

جیمز لنکفورد، سناتور جمهوری‌خواه اوکلاهما از آنچه «سیاست‌ خارجی ضعیف» جو بایدن رئیس‌جمهوری آمریکا می‌داند که به گفته وی «بازیگران خطرناکی مانند روسیه و ایران را گستاخ کرده است» به شدت انتقاد کرد، و گفت دولت بایدن باید فورا تلاش‌های خود برای احیای توافق هسته‌ای 2015 با ایران موسوم به «برجام» را متوقف کند.

به گزارش پایگاه خبرگزاری این قانونگذار آمریکایی، لنکفورد روز سه‌شنبه در صحن سنا در یک سخنرانی علنی دولت بایدن را مورد انتقاد قرار داد و تاکید کرد احیای «برجام» به رژیم ایران کمک می‌کند تا به یک «قدرت هسته‌ای» تبدیل شود، و «نگرانی‌های امنیت ملی» بیشتری برای آمریکایی‌ها در داخل و خارج از کشور ایجاد می‌کند. وی همچنین خاطرنشان کرد که حمایت رژیم ایران از تروریسم به قتل بسیاری از آمریکایی‌ها در خاورمیانه انجامیده است.

سناتور اوکلاهما طی سخنرانی خود ادعا کرد شماری از اعضای تیم مذاکره‌کننده دولت بایدن با مقامات ایرانی در وین، که بسیاری‌شان اعضای پیشین دولت باراک اوباما، رئیس‌جمهوری اسبق آمریکا بودند که «برجام» را با رژیم ایران امضا کرد، مذاکرات اخیر در وین را ترک کرده و گفته‌اند «این مذاکرات خیلی بد پیش می‌رود»، و خواسته‌اند خودشان را از این روند کنار بکشند.

او در پایان سخنان خود تاکید کرد: «این معامله خوبی برای صلح در خاورمیانه نیست. این توافق مانع از تبدیل ایران به یک قدرت هسته‌ای نمی‌شود، و به بی‌ثباتی روابط ما با متحدانمان در منطقه دامن می‌زند. این معامله‌ای نیست که آمریکا باید بکند. آقای رئیس‌جمهور، از این توافق دوری کنید.»

لنکفورد و 48 سناتور جمهوری‌خواه اخیرا نامه‌ای خطاب به دولت بایدن نوشتند و اعلام کردند از توافق هسته‌ای احیا شده با ایران به هیچ ترتیبی حمایت نخواهند کرد، چرا که تحریم‌ها را از روی رژیم ایران برمی‌دارد، سپاه پاسداران را از فهرست تروریستی خارج می‌کند، و محدودیت‌ها روی برنامه هسته‌ای ایران را به شدت کاهش می‌دهد.

لنکفورد اسپانسور اصلی «قانون حفظ تحریم‌های ایران» است، که کلیه رئیس‌جمهورهای ایالات متحده را از لغو تحریم‌های بخش انرژی یا خدمات مالی ایران منع می‌کند، مگر اینکه رژیم ایران برنامه هسته‌ای، حمایت از تروریسم، و توسعه موشک‌های بالستیک را کنار بگذارد.

بسیاری از دموکرات‌ها در مجلس نمایندگان به احیای برجام بدبین هستند
مایکل مکال، عضو جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان آمریکا گفت که بسیاری از دموکرات‌ها در این مجلس نسبت به تلاش‌های دولت بایدن برای احیای برجام بدبین هستند.

مکال در گفت‌وگو با واشینگتن فری بیکن گفت: «اگرچه جمهوری‌خواهان در اقلیت هستند، اما دموکرات‌هایی هم هستند که با این توافق مخالفند.»

این نماینده جمهوری‌خواه همچنین خاطر نشان کرد که نشانه‌های وجود دارد که دولت بایدن در تلاش است که توافق احتمالی برای احیای برجام به تایید کنگره نرسد.

مکال همچنین گفت که ایران تا دستیابی به سلاح هسته‌ای ۲۱ ماه فاصله دارد و در همین حال قادر است در مدت ۹۰ روز تا سطح مورد نیاز برای سوخت سلاح هسته‌ای اورانیوم غنی‌سازی کند.

واشینگتن فری‌بیکن همچنین گزارش داد که گروهی از اعضای مجلس نمایندگان آمریکا لایحه‌ای دو حزبی را تهیه کرده‌اند که دولت جو بایدن را مجبور می‌کند تا اطلاعاتی را درباره چگونگی تاثیر کاهش تحریم‌ها علیه ایران بر حمایت مالی جمهوری اسلامی از اقدامات حزب‌الله لبنان و حماس علیه اسرائیل، ارائه دهد.

در همین حال، ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در نشست خبری پنج‌شنبه خود گفت: تعداد کمی از موضوعات در مذاکرات هسته‌ای با ایران باقی مانده و مسئولیت تصمیم‌گیری درباره این موضوعات بر عهده جمهوری اسلامی است.

پرایس در پاسخ به پرسشی درباره اختلافات دولت بایدن با اسرائیل درباره احیای برجام گفت: «ما با اسرائیل در مورد ایران اختلافات تاکتیکی داریم، نه اختلافات راهبردی.»

به گزارش وب‌سایت اکسیوس، وزیر خارجه آمریکا به نخست وزیر و مقام‌های ارشد اسرائیل گفته است جایگزین خود برای توافق هسته‌ای با ایران را اعلام کنند.

بنابر این گزارش، نفتالی بنت پاسخ داده ایران در صورتی غنی‌سازی ۹۰ درصدی نمی‌کند که بداند با تحریم‌هایی در حد روسیه روبه‌رو می‌شود.

در همین حال، سفیر آمریکا در اسرائیل گفت: حتی در صورت امضای توافق هسته‌ای با ایران، اگر اسرائیل بخواهد علیه جمهوری اسلامی اقدامی انجام دهد، با هیچ محدودیتی از سوی ایالات متحده مواجه نخواهد شد.

از سوی دیگر، علی خضریان، نماینده تهران در مجلس، گفت: «آنچه تاکنون در متن ۲۷ صفحه‌ای پیش‌نویس توافق وین حاصل شده، حاکی از عدم تحقق خطوط قرمز نظام و برخلاف قانون مجلس و تحمیل خسارت جدید به منافع ملی است.»

در همین حال، سپاه پاسداران در بیانیه‌ای به مناسبت سالگرد همه‌پرسی جمهوری اسلامی، برنامه موشکی و نفوذ منطقه‌ای سپاه را خط قرمزی غیرقابل تغییر اعلام کرد.