گزارشگر ویژه سازمان ملل: رفتار طالبان سرکوب‌گرانه است و وضع مردم، بسیار ترسناک است

:
ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشری افغانستان پس از تکمیل سفر ١١ خود به افغانستان می‌گوید، وضعیت زندگی برای شهروندان افغانستان «بسیار ترسناک» است و طالبان رفتار سرکوبگرانه و برخورد تبعیض‌آمیز پیشه کرده‌اند.

ریچارد بنت، گزارشگر ویژه سازمان ملل ٨‬ ماه پس از قدرت گیری دوباره طالبان در افغانستان، به این کشور سفر کرد تا در مورد گزارش‌هایی مبنی بر نقض گسترده حقوق بشر توسط طالبان، از نزدیک ببینید و تحقیق کند.

او حالا پس از این سفر دریافته که بحران بشری، نقض حقوق بشر، بحران مالی، نحوه برخورد تبعیض‌آمیز و عملکرد سرکوب‌گرانه طالبان، وضعیت مردم افغانستان را «بسیار ترسناک» ساخته است.

ریجارد بنت در گفتگوی تازه با صدای آمریکا گفته که طالبان، حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مردم افغانستان را انکار می‌کنند و مردم افغانستان با تبعیض روبه‌رو هستند.

در چند ماه پسین، رفتارهای سرکوب‌گرایانه و تبعیض‌آمیز طالبان بیشتر در برخورد با زنان و رسانه‌های افغانستان سروصدا به پا کرده و گزارشگر ویژه سازمان ملل در این مورد گفته:«حقوق زنان نقض می‌شود و سایر تخطی‌های حقوق بشر نیز وجود دارد. می خواهم متذکر شوم که خبرنگاران قادر نیستند فعالیت کنند و رسانه‌‌های آزاد مربوط به گذشته می شود. اقلیت‌ها به ویژه شیعیان هزاره هدف قرار می گیرند… مسایل زیادی از جمله ناپدید شدن [ افراد] کشتار‌های فرا قانونی، توقیف‌های خودسرانه و ادعا‌های شکنجه را مشاهده کرده‌ایم. می توانم فهرست همه این مسایل را ارایه کنم.”

اینکه چرا افغانستان به اینجا رسید، ریچاربنت بخشی از مسئولیت را مربوط به توافق دوحه که میان آمریکا و طالبان امضا شد، می‌داند و می‌گوید این توافق «ناقض» بود و جهان، مردم افغانستان را تنها گذاشته است.

در کنار احترام به حقوق بشر و حقوق اقلیت‌ها در افغانستان، یکی دیگر از خواست‌های جامعه جهانی از زمان بازگشت طالبان به قدرت تاکنون، ایجاد حکومت فراگیر توسط طالبان بوده است. گزارشگر ویژه سازمان ملل اما باورمند است که ایجاد چنین حکومتی توسط طالبان بسیار دور از دسترس است و زمانی طولانی را دربرخواهد گرفت.
دیدبان حقوق بشر به سخنان وزیر خارجه قطر واکنش نشان داد: طالبان، ناقض حقوق بشر هستند

هیدربار، معاون مدیر بخش حقوق زنان دیدبان حقوق بشر
هیدربار، معاون مدیر بخش حقوق زنان دیدبان حقوق بشر © تصویر برگرفته از مصاحبه‌ای با تلویزیون طلوع

دیدبان حقوق بشر در واکنش به سخنان پسین وزیر خارجه قطر می‌گوید رابطه جهان با افغانستان نباید به گونه‌ای باشد که طالبان به عنوان دولت مشروع دیده شود.

هیدر بار، معاون مدیر بخش حقوق زنان دیدبان حقوق بشر که از روز نخست برگشت طالبان به قدرت تا کنون، وضعیت حقوق بشری و به ویژه وضعیت زنان در افغانستان را زیر نظر دارد، به سخنان پسین وزیر خارجه قطر واکنش نشان داده و طالبان را مسئول بخشی از موارد نقض حقوق بشری دانسته است.

به تازه‌گی، شیخ محمد بن عبدالرحمان، وزیر خارجه قطر در واکنش به حاشیه ماندن حکومت طالبان هشدار داده که اگر کشورهای غربی با طالبان، وارد تعامل نشوند و وضعیت موجود را حفظ کنند، هرج‌و‌مرج و افراط‌گرایی بیشتر خواهد شد.

حالا هیدربار در واکنش به این سخنان وزیر خارجه قطر گفته که غرب باید گام‌های فوری را برای فعال کردن اقتصاد افغانستان بردارد، ولی تاکید کرده که تمام کشورها شامل قطر باید فشار بر طالبان را حفظ کنند تا این گروه به عنوان حکومت مشروع افغانستان دیده نشود.

به باور این مقام دیدبان حقوق بشر، طالبان در چند ماه گذشته، مرتکب موارد نقض حقوق بشر گسترده‌ای شامل نقش حقوق زنان و دختران شده‌اند.

طالبان از زمان بازگشت به قدرت در اواسط ماه اوت سال ٢٠٢١ تاکنون، مرتکب نقض موارد حقوق بشری گوناگونی زیر نام حجاب و تطبیق شریعت شده‌اند و در این مدت ٩‬ ماه، هیچ کشوری حاضر نشده حکومت سرپرست این گروه را به رسمیت بشناسند.

مساله‌ای که سبب به حاشیه راندن این گروه شده و حالا قطر که از کشورهای حامی گروه طالبان است و برای برگشت این گروه به قدرت، نقش پررنگی نیز داشت، گامی دیگر برای به رسمیت شناختن طالبان برداشته است.