تیراندازی به معترضان در زاهدان همزمان با سالگرد «جمعه خونین»؛ ا با سر دادن شعارهای «مرگ بر خامنه‌ای» و «مرگ بر بسیجی»

تیراندازی به معترضان در زاهدان همزمان با سالگرد «جمعه خونین»؛ مولوی عبدالحمید: «امیدوار به رسیدن به عدالت نیستیم»

تصاویر ویدئویی دریافتی نشان می‌دهد که جمعیت پرشماری نسبت به جمعه‌های قبل، پس از اقامه نماز جمعه با سر دادن شعارهای «مرگ بر خامنه‌ای» و «مرگ بر بسیجی» در زاهدان تظاهرات کردند که با تیراندازی ماموران حکومتی روبرو شدند

برخی گزارش‌ها از زاهدان حاکی است که تعدادی از معترضان پس از برگزاری نماز جمعه در این شهر با تیراندازی نیروهای امنیتی مجروح شده‌اند. بنا به اخبار رسیده در شهرهای راسک و خاش هم اعتراضاتی پس از پایان نماز جمعه صورت گرفته است.

کمپین فعالین بلوچ گزارش داده که مجروحان به درمانگاه سرپایی مسجد مکی منتقل شدند.

نماز جمعه زاهدان امروز ۷ مهر ۱۴۰۲ در میان تدابیر امنیتی شدید و با حضور سنگین نیروهای انتظامی توسط مولوی عبدالحمید برگزار شد.

تصاویر ویدئویی دریافتی نشان می‌دهد که جمعیت پرشماری نسبت به جمعه‌های قبل، پس از اقامه نماز جمعه با سر دادن شعارهای «مرگ بر خامنه‌ای» و «مرگ بر بسیجی» در زاهدان تظاهرات کرده‌اند.

همزمان در مناطقی از شهر زاهدان صدای تیراندازی شنیده شد و یک منبع محلی گفت که نیروهای امنیتی از خیابان‌های خیام ۴ و ۶ و ۸ به طرف خیابان خرمشهر حرکت کردند و در آنجا بسوی معترضان تیرهوایی و گاز اشک آور شلیک کردند.

مسجد مکی زاهدان از شرق به خیابان خیام و از سمت غرب به خیابان خرمشهر راه دارد, این منبع گفت که نیروهای امنیتی از دیروز چادرهایی را در خیابان خیام برپا کرده اند.

در روزهای اخیر تصاویری از اعزام کاروان‌های نیروهای نظامی به شهرهای سیستان و بلوچستان از جمله زاهدان در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده بود که نشان می‌داد حکومت ایران در آستانه سالگرد «جمعه خونین زاهدان» تمهیدات ویژه‌ای را برای مقابله با اعتراضات احتمالی در نظر گرفته است.

درگیری‌های روز هشتم مهر ۱۴۰۱ که به «جمعه خونین» یا «جمعه سیاه» زاهدان معروف شد، حدود ۱۰۰ کشته برجای گذاشت و نیروهای حکومتی شمار زیادی را نیز بازداشت کردند. آن روز در اعتراض به خبر «تجاوز فرمانده نیروی انتظامی چابهار» به یک دختر بلوچ، تعدادی از نمازگزاران راهپیمایی کردند که با تیراندازی ماموران مواجه شدند.

مولوی عبدالحمید اسماعیل‌زهی، امام جمعه سنی‌های زاهدان در خطبه‌های نماز جمعه امروز با اشاره به جمعه خونین سال گذشته گفت:«این اتفاق برای تمامی مردم ایران و جهان که وجدان دارند، تلخ بود. فقط در چند ساعت صد نفرکشته و سی صد نفر هم مجروح شدند و چشم و پا و دستشان را از دست دادند و برخی هم قطع نخاع شدند.»

به گفته او«مردم استان با صبوری در مدت این یک سال خواهان این هستند که مرتکبین این جنایات به مجازات قانونی و اسلامی برسند اما همه می‌دانیم که قاضی‌ها در ایران استقلال ندارند و ما امیدوار به رسیدن به عدالت نیستیم.»

مولوی عبدالحمید در ادامه خطبه‌ها گفت: «اما بدانید که خانواده کشته شدگان، زنانی که بیوه شدند و فرزندانی که بی پدر شدند با دیه و پول راضی نمی‌شوند و خواهان مجازات مقصرانند.»

او خطاب به حکومت گفت اگر سعی در حل مشکلات ایران کنید و زندانیان را آزاد کنید، زندانیانی که سال‌ها است که در زندان هستند و پیر شدند آزاد کنید من هم قول می‌دهم مردم استان از خواسته‌های و خون عزیزانشان خودشان می‌گذرند برای وحدت و آشتی ملی.

آقای اسماعیل زهی همچنین با بیان اینکه مردم بلوچ ۴۴ سال است که از تبعیض رنج می برند گفت «این تبعیض و فساد نه تنها مناطق اقلیت‌نشین که کل کشور را فرا گرفته است.»

امام جمعه سنی‌های زاهدان همچنین خواهان آزادی بیان و قلم و احزاب شد که به گفته او در همه جای جهان وجود دارد و در قانون اساسی ایران هم آمده است.

تازه‌ترین آمار کشته‌شدگان «جمعه خونین» زاهدان و خاش

حال‌وش در تازه‌ترین گزارش خود، شمار کشته‌شدگان را از «جمعه خونین» تا پایان سال ۱۴۰۱ را در زاهدان و خاش دست‌کم ۱۲۳ نفر اعلام کرده است.

بر اساس این گزارش، هویت کشته‌شدگان از «منابع مطلع» گردآوری و «راستی‌آزمایی» شده است. حال‌وش اسامی آنها را منتشر کرده است.

سال گذشته وزارت کشور کمیته حقیقت‌یاب برای بررسی حوادث مرتبط با جمعه خونین تشکیل داد که با انتقاد احمد علیرضا بیگی، نماینده مجلس روبرو شد. او با اشاره به «گزارش‌های ناصحیح» شورای امنیت کشور درباره کشتار «جمعه خونین» زاهدان به خبرگزاری ایلنا گفت «کمیته حقیقت‌یاب جایگاهش در وزارت کشور نیست چون وزارت کشور مقصر است.»

هیاتی هم از سوی رهبر ایران برای بررسی این موضوع به سیستان و بلوچستان رفت اما عملکرد این هیات با انتقاد مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان روبرو شد که آنها را به «تهدید و ارعاب» متهم کرد.