رضی موسوی، فرمانده ارشد کشته شده سپاه، عامل کلیدی بقای بشار اسد و تثبیت حزب‌الله در لبنان

‌رضی موسوی، مسوول لجستیک و امداد نیروی قدس سپاه پاسداران که در سوریه کشته شد، یکی از شش فرمانده ارشد سپاه پاسداران در منطقه بود و در بقای بشار اسد و تثبیت حزب‌الله در لبنان نقشی کلیدی داشت.

به گفته خبرگزاری‌های وابسته به سپاه، رضی موسوی در تمام مراحل جنگ داخلی سوریه، از جمله جنگ حلب، شرکت داشته است. فرماندهان ارشد سپاه پاسداران رضی موسوی را از عوامل کلیدی بقای بشار اسد در سوریه و تثبیت حزب‌الله در لبنان معرفی کرده‌اند.

در تابستان ۱۴۰۱، کانال ۱۴ اسرائیل در گزارشی رضی موسوی را یکی از شش فرمانده ارشد نیروی قدس سپاه معرفی کرد که در نقل و انتقال سلاح به سوریه و لبنان نقش دارد. طبق این گزارش، رضی موسوی در حمله سال ۲۰۱۸ اسرائیل به دمشق مجروح شد و مدتی از میادین دور بود.

در حالی که مقام‌های جمهوری اسلامی نقش حکومت ایران را در حمله ۱۵ مهر حماس به اسرائیل انکار کرده‌اند، مجتبی توانگر، نماینده تهران،‌ در حسابش در شبکه اجتماعی ایکس نوشت «با اطمینان می‌توان گفت» رضی موسوی «از تمهیدگران» عملیات حمله حماس به اسرائیل به نام «طوفان‌الاقصی» بود.

ابوالفضل اسلامی،‌ مدیرکل حفظ و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان البرز، زیرمجموعه ستادکل نیروهای مسلح، در واکنش به کشته شدن رضی موسوی، با اشاره به حمله اخیر حماس به اسرائیل گفت که خون او «بسترساز طوفان‌الاقصی ۲» خواهد شد و دشمن منتظر این عملیات باشد.

به گزارش روزنامه الجدید لبنان، رضی در ۳۰ سال گذشته به همراه خانواده‌اش در سوریه زندگی می‌کرد و یک اتاق مخصوص در وزارت دفاع سوریه داشت.

رضی موسوی در انتقال سلاح‌های جمهوری اسلامی به سوریه و لبنان نقش کلیدی ایفا می‌کرد. محمد جعفر قصیر، معروف به شیخ فادی که مسئول واحد ۱۰۸ نیروی قدس است، زیر نظر رضی موسوی، مسئولیت انتقال سلاح از سوریه به لبنان را بر عهده داشته است. این سلاح‌ها را مسعود شهریاری، مسئول واحد ۱۹۰ نیروی قدس سپاه، از ایران به سوریه می‌آورد.

رضی موسوی بخشی از این سلاح‌ها را نیز از طریق رضا صفی‌الدین، داماد قاسم سلیمانی و مسئول انتقال سلاح نیروی قدس، مستقیما از تهران به لبنان می‌برد.

ایران اینترنشنال شهریور ۱۴۰۱ در خبری اختصاصی گزارش داده بود دفتر امداد‌رسانی به نیروهای لبنانی که به واحد ۲۲۵۰ معروف است، یک نهاد لجستیکی ایرانی است که در سال ۱۹۹۰ تاسیس شد و زیر‌مجموعه واحد ۲۰۰۰ است و به وسیله فردی به نام «سید رضی» اداره می‌شود.

بر اساس این گزارش، مقر دفتر امداد در شهر دمشق قرار دارد اما نمایندگی‌های مختلفی از این دفتر در مناطق مختلف سوریه از جمله حومه دمشق، لاذقیه، حماه، حلب و دیرالزور وجود دارد.

مسوولیت دریافت تجهیزات ورودی از ایران به سوریه و همچنین نگهداری و انبار آن، مسئولیت و مدیریت دارایی نیروهای امداد‌رسانی به حزب‌الله و حتی اسکورت و میزبانی از مقام‌هایی ارشد ایرانی و خانواده‌های آن‌ها در بدو ورود به سوریه با این دفتر است که این امور با هماهنگی مقام‌ها ارشد رژیم سوریه انجام می‌شود.

رسانه‌های داخلی در ایران روز چهارم دی گزارش دادند در جریان حمله اسرائیل به منطقه زینبیه در حومه دمشق «رضی موسوی معروف به سیدرضی»، کشته شده است.

این فرمانده ۶۱ ساله نیروی قدس، در زمان جنگ ایران و عراق در سپاه زنجان فعالیت خود را شروع کرد. بر اساس برخی گزارش‌ها، او از سال ۱۳۶۶ و بر اساس برخی دیگر از گزارش‌ها، از سال ۱۳۷۰، یکی از نمایندگان نیروی قدس سپاه در سوریه بود.

حسین اکبری، سفیر جمهوری اسلامی در سوریه اعلام کرد موسوی «دیپلمات» و «رایزن دوم» سفارت ایران در دمشق بود. به گفته اکبری، محل اقامت موسوی در زینبیه دمشق ساعت ۱۶:۲۰ به وقت دمشق «ظاهرا با سه موشک» هدف قرار گرفت و جسد او در اثر شدت حمله به حیاط پرتاب شد.

پس از انتشار خبر کشته شدن رضی موسوی، رسانه‌های وابسته به سپاه او را «دست راست» قاسم سلیمانی خواندند و از در راه بودن «انتقام سخت» علیه عاملان این حمله خبر دادند. ابراهیم رئیسی، وزیر خارجه‌اش، حسین امیرعبداللهیان، و رضا طلایی نیک، سخنگوی وزارت دفاع، در واکنش به کشته شدن رضی موسوی، اعلام کردند جمهوری اسلامی انتقام این حمله را خواهد گرفت.

جعفر اسدی، از فرماندهان پیشین سپاه در سوریه، فاش کرد که اسرائیل هفته گذشته نیز به حوالی محل استقرار رضی موسوی در دمشق حمله کرده بود. اسدی گفت، اسرائیل از طریق جاسوس‌های خود توانسته محل دقیق اقامت رضی موسوی را شناسایی کند.

نفوذ اطلاعات اسرائیل تنها به دستگاه‌های امنیتی ایران محدود نبوده و در سال‌های اخیر گزارش‌های مختلفی از اقدام اعضای سپاه در سوریه در فروش اطلاعات به اسرائیل منتشر شده است. کشتن قاسم سلیمانی در دی ماه ۱۳۹۸ نیز با نفوذ اطلاعاتی جاسوس‌ها امکان‌پذیر شده بود.

تناقض‌گویی‌های جمهوری اسلامی درباره رضی
با گذشت یک روز از کشته شدن رضی موسوی، از بلندپایه‌ترین فرماندهان نیروی قدس سپاه پاسداران در سوریه، در یک حمله هوایی در نزدیکی دمشق، روایت‌های ضد و نقیض مقامات جمهوری اسلامی درباره او و ماهیت فعالیت‌هایش همچنان ادامه دارد.

سایت‌های ایرانی از قول حسین اکبری، سفیر جمهوری اسلامی ایران در سوریه، گزارش دادند که خانه رضی هدف «سه موشک» قرار گرفت و جسدش نیز «به حیاط پرتاب شد.»

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی نیز در بیانیه‌ای گفت موسوی از «همرزمان» قاسم سلیمانی و «مسئول پشتیبانی جبهه مقاومت» در سوریه بود. مقامات جمهوری اسلامی به گروه‌های شبه‌نظامی در خاورمیانه که به آنها سلاح و پول می‌دهند «جبهه مقاومت» می‌گویند.

بیانیه سپاه در حالی است که حسین اکبری، رضی موسوی را «دیپلمات و رایزن دوم در سفارت» ایران خواند و گفت او «گذرنامه دیپلماتیک و اقامت دیپلماتیک» در سوریه داشت و «در واقع بر اساس کنوانسیون‌های بین‌المللی ۱۹۶۱ و ۱۹۷۳ این حمله به عنوان جنایت» اسرائيل انجام شده است.

دانیل هاگاری، سخنگوی ارتش اسرائيل، از بیان رسمی این که اسرائيل رضی را هدف قرار داد خودداری کرده است. هاگاری به خبرنگار رویترز که از او خواسته بود به کشته شدن موسوی و گزارش‌های دست‌داشتن اسرائيل در این حمله پاسخی دهد گفت درباره «گزارش‌های خارجی» نظر نمی‌دهد. او اما گفت که وظیفه ارتش اسرائيل حفاظت از منافع امنیتی اسرائيل است.

محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، نیز که خودش نظامی است و عضویت در سپاه پاسداران را در کارنامه‌اش دارد، گفت رضی «گره هر کاری را در میدان باز می‌کرد.»

میدان، اصطلاحی است که در سال‌های اخیر در جمهوری اسلامی و برای فعالیت نظامی سپاه در خارج استفاده می‌شود. جمهوری اسلامی از گروه‌های شبه‌نظامی نظیر حزب‌الله و حماس و جهاد اسلامی که با اسرائيل درگیر می‌شوند حمایت مالی و تسلیحاتی می‌کند.

از سویی دیگر خبرگزاری فرانسه به نقل از «رصدخانه حقوق بشر سوریه» که اخبار خود را از مخالفان دولت سوریه می‌گیرد در لندن مستقر است گزارش داد که علاوه بر رضی «دو جنگجوی خارجی و یک جنگجوی سوری نیز در حمله اسرائیل کشته شدند.»

رضی بلندپایه‌ترین مقام سپاه است که در طول چهار سال گذشته در خارج از ایران کشته شده است.

ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، روز دوشنبه گفت که جمهوری اسلامی انتقام کشته شدن رضی را می‌گیرد.

مقامات جمهوری اسلامی پس از کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه، در یک حمله پهپادی آمریکا در نزدیکی فرودگاه بغداد نیز تهدیدهای مشابهی مطرح کردند و پس از یک حمله موشکی به یک پایگاه میزبان نیروهای آمریکایی (عین الاسد) همچنان می‌گویند این «انتقام سخت» گرفته نشده است.

در حمله موشکی سپاه به پایگاه عین الاسد در عراق، هیچ نیروی آمریکایی کشته نشد. اما ساعتی پس از آن یک هواپیمای مسافربری اوکراینی با شلیک دو موشک سپاه دقایقی پس از برخاستن از فرودگاه بین‌المللی (خمینی) تهران سرنگون شد و همه مسافران آن کشته شدند.

استفاده جمهوری اسلامی از عنوان «دیپلمات» برای ماموران اطلاعاتی و نظامی سابقه دارد.

برای نمونه پیشتر یک «دیپلمات» جمهوری اسلامی به نام اسدالله اسدی، به اتهام تلاش برای بمب‌گذاری در گردهمایی سازمان مجاهدین خلق در پاریس بازداشت و در دادگاهی در بلژیک مجرم شناخته شد. او در آلمان بازداشت و پس از انتقال به بلژیک در سال ۱۴۰۰ به تحمل ۲۰ سال زندان محکوم شد.

اسدالله اسدی «دبیر سوم سفارت جمهوری اسلامی ایران» در وین بود. جمهوری اسلامی با تاکید روی مصونیت دیپلماتیک او، اتهامات و شواهد علیه او را رد کرد.

خرداد ماه سال جاری، مقامات جمهوری اسلامی توانستند اسدی را با یک امدادگر بازداشت شده بلژیکی در ایران معاوضه کنند. کارشناسان غربی می‌گویند جمهوری اسلامی با بازداشت خارجی‌ها و دوتابعیتی‌ها برای فشار گذاشتن بر دیگر کشورها، عملا آنها را گروگان می‌گیرد.