واکنش‌ها به پیشنهاد جنجالی اسرائیل برای اسکان مردم غزه بر جزیره‌ای در مدیترانه

طرح پیشنهادی اسرائیل برای انتقال ساکنان نوار غزه به جزیره‌ای در دریای مدیترانه واکنش‌های گسترده‌ای را برانگیخته است.

در حالی که اتحادیه اروپا طی مذاکرات خود به دنبال ایجاد یک کشور فلسطینی به‌عنوان تنها راه قابل‌اعتماد برای دستیابی به صلح در خاورمیانه است، شرکت‌کنندگان با پیشنهاد جنجالی اسرائیل به‌منظور احداث جزیره‌ای در دریای مدیترانه برای اسکان مردم غزه، بهت‌زده شدند.اتحادیه اروپا پیش از این عملا نگرانی خود را در مورد مخالفت صریح بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل با ایده تشکیل کشور فلسطینی ابراز کرده بود.

در همین راستا خبرنگار «العربیه» گزارش داد که یسرائیل کاتز، وزیر خارجه جدید اسرائیل رویکرد اروپایی که توسط تعدادی از وزرای این اتحادیه در جلسه‌ای ارائه شده بود را نادیده گرفته است.

اسرائیل در ارائه پیشنهاد خود مبنی بر احداث جزیره‌ای در دریای مدیترانه که ساکنان نوار غزه به آن منتقل خواهند شد، تردید نکرد، موضعی که بهت و حیرت گسترده‌ای را در میان حاضران در سالن برگزاری نشست باعث شده و انتقاد‌های نمایندگان چندین کشور اروپایی از جمله بلژیک و پرتغال را برانگیخت.

واکنش وزیر خارجه فلسطین
ریاض المالکی، وزیر خارجه فلسطین نیز به نوبه خود به پیشنهاد تل‌آویو پاسخ داد و گفت: «فلسطینی‌ها در سرزمین خود ثابت قدم هستند و هرکس پیشنهاد ایجاد جزیره را داشته باشد، [خود] به آن خواهد رفت.»

المالکی در این‌باره به «العربیه» گفت: «مطلع شدم که وزرای خارجه اروپایی پیشنهاد اسرائیل مبنی بر ایجاد جزیره را باد مسخره گرفته‌اند».

در واکنش به ارائه این پیشنهاد اسرائیل، یک دیپلمات اروپایی گفت که اسرائیل بدون گوش شنوا در مذاکرات حضور یافته است.

تکذیب پیشنهاد اسرائیل
پس از آن اما نشریه «تایمز اسرائیل» دوشنبه به نقل از وزارت خارجه اسرائیل ارائه پیشنهاد از سوی تل‌آویو برای انتقال ساکنان نوار غزه به جزیره‌ای در دریای مدیترانه را تکذیب کرد.

بر اساس سندی که «العربیه» به دست آورده، اتحادیه اروپا دوشنبه 2 بهمن، به اسرائیل، کشورهای کمیته پیگیری عرب و تشکیلات خودگردان فلسطین بسته‌ای از ایده‌ها را در یک «نقشه راه» از توقف جنگ غزه تا تاسیس کشور فلسطین و امنیت منطقه‌ای ارائه کرده است.

این سند نیز شامل پرونده پایان دادن به جنگ غزه از جمله اجرای طرح صلح جامع که با حل مشکل امنیتی فلسطین و اسرائیل مرتبط است و سپس بر اساس پیشنهادهای کشورهای عربی، روند بازسازی نوار غزه را آغاز خواهد شد.

این در حالی است که فلسطینی‌ها همچنین باید در ازای پایبندی اسرائیل به راه حل دو کشوری، آلترناتیو(جایگزین) سیاسی برای حماس ایجاد کنند.

سند اروپایی شامل فراخوانی برای یک کنفرانس صلح مقدماتی است که نتایج آن تهیه پیش‌نویس طرح صلح و دعوت از طرف‌های بین‌المللی برای مشارکت در آن است.

این سند بر ضرورت اعطای تضمین‌های امنیتی قوی به اسرائیل و دولت آینده فلسطین که شامل به رسمیت شناختن متقابل بین دو طرف است، تاکید می‌کند.

افزون بر این، وزرای خارجه اتحادیه اروپا، دوشنبه با وزرای خارجه اسرائیل و فلسطین دیدار خواهند کرد تا در مورد چشم‌انداز دستیابی به صلح پایدار پس از رد درخواست‌ها برای تشکیل راه حل دو کشوری، با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل نیز گفتگو کنند.

پیش از آغاز این نشست‌ها، جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، دوشنبه، گفت درباره وخامت اوضاع انسانی در نوار غزه، که اسرائیل در حال حاضر به عنوان بخشی از جنگ خود علیه جنبش حماس، محاصره موثری بر آن اعمال می‌کند، هشدار داد.

بورل پیش از نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا به خبرنگاران گفت: «از این به بعد درباره روند صلح صحبت نخواهم کرد، اما من خواهان روند راه‌حل تشکیل دو کشوری هستم.» بورل در ادامه افزود: « آن‌ها (اسرائیل) به چه راه حل دیگری فکر می‌کنند؟ این که همه فلسطینی‌ها وطن خود را ترک کنند؟ یا همه آن‌ها را بکشند؟»

حمایت از تشکیلات خودگردان فلسطین
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا همچنین ضمن تاکید حمایت اروپا از تشکیلات خودگردان فلسطین، از آژانس امدادرسان سازمان ملل در فلسطین «آنروا» نیز حمایت کرده و انتقادهای اسرائیل از عملکرد آن نهاد را رد کرد.

مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا با تاکید بر ادامه حمایت از تشکیلات خودگردان فلسطین گفت احیای مذاکرات صلح، راه‌حل دو کشوری و تدارک کنفرانسی بین‌المللی در این‌باره را بررسی کردیم.