کشته شدن فرمانده سپاه ایران در سوریه و 6 افسر دیگر در حمله موشکی اسرائیل به دمشق

خبرگزاری‌های ایرانی و بین‌المللی گزارش دادند در حمله هوایی اسرائیل به کنسولگری ایران در منطقه المزه دمشق، عصر دوشنبه سیزدهم فروردین، محمدرضا زاهدی، فرمانده نیروهای سپاه پاسداران در سوریه و لبنان به همراه معاونش و چندین تن دیگر کشته شدند.سپاه پاسداران ایران نیز شامگاه دوشنبه در بیانیه‌ای که توسط رسانه‌هایش منتشر شد تاکید کرد در حمله هوایی اسرائیل به دمشق، به علاوه بر محمدرضا زاهدی فرمانده سپاه در سوریه و معاونش محمد هادی حاج رحیمی پنج افسر دیگر به نام های حسین امان اللهی، سید مهدی جلالتی، محسن صداقت، علی آقا بابایی و علی صالحی روزبهانی كشته شدند.

روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» به نقل از مقامات اسرائیلی نوشت که ساختمان مورد هدف گرفته در دمشق مقر سپاه پاسداران ایران بود نه کنسولگری، و این حمله در جریان نشست رهبران سپاه و اعضای گروه فلسطینی «جهاد» صورت گرفت.

حسين اكبری سفیر ایران در سوریه در واکنش به این حادثه در یک نشست خبری در دمشق گفت که «ما بین 5 الی 7 نفر در حمله اسرائیل دمشق کشته شدند.»اکبری افزود: «ساختمان کنسولگری ایران در دمشق توسط جنگنده‌های اف-۳۵ و با ۶ موشک مورد حمله قرار گرفته است» و ادامه داد: «من در محل کار خودم در سفارت بودم و از اتاق خودم دیدم که به ساختمان خسارت وارد شد.»

دیدبان حقوق بشر سوریه گزارش داد که آمار کشته شدگان حمله هوایی اسرائیل به مقر کنسولگری ایران در دمشق به 8 نفر افزایش یافت.فیصل المقداد وزیر خارجه سوریه نیز ضمن حضور در مقر سفارت ایران در سوریه و بازدید از ساختمان ویران شده کنسولگری این کشور، گفت: «سوریه اقدام تجاوزکارانه علیه کنسولگری ایران در دمشق را به شدت محکوم می کند.»

در حالی که منابع «العربیه» از وقوع 3 انفجار در منطقه المزه دمشق خبر دادند، خبرگزاری رسمی سوریه «سانا» نیز وقوع انفجارها در دمشق را تایید کرد.

زاهدی کیست؟
خبرگزاری‌های ایران درباره محمدرضا زاهدی نوشتند که او از فرماندهان ارشد سپاه، متولد ۱۳۳۹ در اصفهان، در سال ۱۳۵۹ به سپاه پاسداران پیوست و در طول جنگ با عراق فرماندهی تیپ ۴۴ قمر بنی‌هاشم را از ۱۳۶۲ تا ۱۳۶۵ برعهده داشت.

زاهدی در فاصله سال‌های ۱۳۶۵ تا ۱۳۷۰ فرمانده «لشکر ۱۴ امام حسین» بود و در فاصله سال‌های ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۷ فرمانده نیروی زمینی سپاه پاسداران بود.

بر اساس گزارش‌های رسانه‌های دولتی ایران، زاهدی از ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۵ با حفظ سمت فرمانده قرارگاه ثارالله نیز شد و از سال ۱۳۹۵ تا ۱۳۹۸ معاونت عملیات سپاه پاسداران را هم برعهده داشت. او همچنین از سال ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۵ در نیروی قدس فعالیت می‌کرد و فرمانده نیروهای سپاه پاسداران در سوریه و لبنان بود.«او نماینده رژیم ایران برای حزب‌الله، حماس و شبه‌نظامیان عراقی بود. او مسئول شبکه‌سازی و تقویت این شبه‌نظامیان علیه اسرائیل بود»

اسرائیل در شش ماهی که از جنگ غزه می‌گذرد حملات هوایی متعددی را به سوریه انجام داده است اما عموما درباره مسئولیت این حملات اعلام موضعی نکرده است.خبرگزاری صدا و سیما نوشت طبقه همکف ساختمانی که مورد اصابت قرار گرفته مقر سرکنسولگری جمهوری اسلامی و اقامتگاه سفیر ایران در سوریه است و پرچم جمهوری اسلامی بر بالای آن نصب است.

در پی این حمله، فیصل مقداد، وزیر خارجه سوریه با حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی به صورت تلفنی گفت‌وگو کردند.

امیر‌عبدالهیان در این تماس گفت که مسئولیت عواقب حمله به ساختمان کنسولگری جمهوری اسلامی متوجه اسرائیل است.

امیر عبداللهیان این حمله را «نقض فاحش مقررات بین‌المللی به‌ویژه کنوانسیون روابط دیپلماتیک ۱۹۶۱ وین» توصیف کرد.

حمله امروز را می‌توان جدی‌ترین حمله منتسب به اسرائیل در سوریه علیه اهداف جمهوری اسلامی در ماه‌های اخیر معرفی کرد.

خبرگزاری رسمی سوریه سانا هم با تایید این حمله از مقابله پدافند هوایی این کشور با آن خبر داد.

تصاویری که از خسارت‌های ناشی از این حمله در رسانه‌های اجتماعی منتشر شده است دود عظیمی را بر فراز ساختمانی که مورد اصابت قرار گرفته نشان می‌دهد.

مفسر کانال ۱۱ اسرائیل در تحلیل حمله نوشت: «هرکسی که از هوا به ساختمان مجاور سفارت ایران در دمشق (که متعلق به سفارت هم هست) حمله کرد، می‌خواست پیام روشنی به تهران بفرستد. این یک حمله نیابتی نیست بلکه یک حمله مستقیم است. حمله به مهم‌ترین نماد یعنی سفارت. تعجب نمی‌کنم اگر این حمله نوعی پاسخ به حمله به پایگاه نیروی دریایی اسرائیل در ایلات باشد.»

بامداد دوشنبه ۱۳ فروردین یک حمله پهپادی علیه پایگاه دریایی اسرائیل در ایلات انجام شد و متعاقب این حمله «‌مقاومت عراق» که گروه‌های شبه‌نظامی تحت حمایت حکومت ایران را شامل می‌شود در بیانیه‌ای از حمله به یک هدف حیاتی اسرائیل خبر داد. گزارشی از خسارت‌های احتمالی ناشی از حمله به ایلات منتشر نشده است.نظام‌الدین موسوی، سخنگوی هیات رییسه مجلس با محکوم کردن حمله اسرائیل به ساختمان کنسولی جمهوری اسلامی در دمشق گفت: «انتقام خون کشته‌شدگان این حمله یک مطالبه ملی است و افکار عمومی کشورمان از هر گونه پاسخ قاطع و مقابله متناسب با اقدام جنایتکارانه و تروریستی صهیونیستها حمایت می‌کند.»
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی، در واکنش به حمله به ساختمان کنسولی در دمشق گفت که مسئولیت عواقب و پیامدهای آن با اسرائیل است. او افزود: «جمهوری اسلامی ضمن محفوظ دانستن حقوق خود برای اتخاذ اقدامات متقابل نسبت به نوع واکنش و تنبیه متجاوز تصمیم می‌گیرد.»
حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، پس از حمله اسرائیل به ساختمان بخش کنسولی سفارت جمهوری اسلامی در دمشق گفت: «نتانیاهو به‌دلیل شکست های پی در پی اسرائیل در غزه و دست نیافتن به اهداف جاه‌طلبانه، تعادل روانی خود را کاملا از دست داده است.»