بیانیه اعتراضی بیش از ۴۶۰ «رزمنده جنگ ایران و عراق»:«توماج‌ها را اعدام نکنید، به وضعیت کشور رسیدگی کنید»

بیش از ۴۶۰ نفر از شرکت‌کنندگان و آسیب‌دیدگان جنگ هشت ساله ایران و عراق در بیانیه‌ای ضمن اعتراض شدیدالحن به وضعیت کنونی ایران خطاب به سران جمهوری اسلامی نوشتند: «ای حاکمان! بیایید بجای توماج‌ها ما را اعدام کنید. ما گناهکاریم.»

به گزارش کلمه، امضاکنندگان این بیانیه خود را «جمعی از رزمندگان، خانواده‌های شهدا، جانبازان، آزادگان و ایثارگران» معرفی کرده و اضافه کردند: «به‌جای توماج‌ها ما را اعدام کنید. ما گناهکاریم. این ما بودیم که انسان خطاکار را در جایگاه خدایی نشاندیم و مقدمات فساد فی‌الارض را فراهم کردیم. بیایید ما را در بند کشید که بر این همه مظالم و هتک حرمت جوانان و دخترانمان سکوت کردیم.»

آنها همچنین با اعتراض به صدور حکم اعدام برای توماج صالحی خاطرنشان کردند: «حکومتی که پاسخگوی هیچکدام از ابربحرانهای خود ساخته‌اش نیست، همه‌روزه نیروهای مسلح را به‌قصد ارعاب و وحشت راهی خیابانها می‌کند و حالا حکم اعدامی شرم‌آور برای یک هنرمند معترض و جوان صادر کرده است.»خانواده‌های کشته‌شدگان و مجروحان جنگ ایران و عراق در بیانیه‌ای که روز پنج‌شنبه ۱۳ اردیبهشت صادر شده است، با یادآوری هزینه‌هایی که خود و نزدیکانشان «برای آزادی و آبادی ایران» داده‌اند، نوشتند که امروز ناباورانه بسیاری از امیدها و آرزوهای دیرینه خود و دوستان‌ کشته‌شده‌شان را «نقش بر آب» می‌بینند.

امضاکنندگان این بیانیه که با عنوان «توماج‌ها را اعدام نکنید، به وضعیت کشور رسیدگی کنید» منتشر شده، با بیان اینکه جمهوری اسلامی پاسخگوی ده‌ها بحران و ابربحران خودساخته نیست و همه روزه نیروهای مسلح را به‌قصد ارعاب و وحشت راهی خیابان‌ها می‌کند، از حکم اعدام صادر شده برای توماج صالحی به عنوان «اقدامی شرم‌آور علیه یک هنرمند معترض و جوان» یاد کرده‌اند.

امیر رئیسیان فیروزآباد، وکیل توماج صالحی، روز چهارشنبه پنجم اردیبهشت از محکوم شدن این خواننده زندانی به اعدام با اتهام افساد فی الارض خبر داد.

صدور این حکم واکنش‌های گسترده‌ای را در ایران و جهان در پی داشت و بسیاری از چهره‌های سیاسی، مدنی، هنری و زندانیان سیاسی فعلی و سابق خواستار لغو آن شدند.

ایرانیان مقیم کشورهای مختلف جهان نیز طی روزهای گذشته با برگزاری تجمعاتی، اعتراض خود را به این حکم اعلام کردند.

خانواده‌های جان‌باختگان و مجروحان جنگ ایران و عراق در بیانیه خود خواستار لغو حکم اعدام توماج صالحی شده و نوشته‌اند: «ای کاش به‌جای هدف گرفتن چشمان معصوم دخترانمان، چشمان ناپاک هتاکان به نوامیس و بیت‌المال را هدف می‌گرفتید.»

آنان به مسوولان جمهوری اسلامی هشدار داده‌اند پیش از آن که دیر شود از تهدید و ارعاب جوانان و تشویش همه‌روزه اذهان عمومی دست بردارند و کشور را به پرتگاه فروپاشی نبرند.روز چهارشنبه و در ادامه اعتراض‌ها به صدور حکم اعدام برای توماج صالحی، استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد در پاسخ به سوالی درباره تلاش‌ها برای حصول اطمینان از لغو حکم و اعدام نشدن توماج صالحی، اظهار امیدواری کرد حکم او اجرا نشود.

دوجاریک که در یک نشست خبری سخن می‌گفت، با اشاره به اینکه سازمان ملل در برابر هر گونه استفاده از مجازات اعدام ایستاده و می‌ایستد، تاکید کرد: «ما بسیار امیدواریم که این اتفاق نیفتد.»

توماج صالحی روز ۲۷ آبان پس از تحمل بیش از یک سال حبس که ۲۵۲ روز آن در انفرادی بود، با قرار وثیقه از زندان آزاد شد.

ماموران امنیتی نهم آذر ماه در خیابانی در شهر بابل، دوباره او را بازداشت و به زندان دستگرد اصفهان منتقل کردند.

صالحی در حالی آبان‌ ۱۴۰۱ و در میانه خیزش انقلابی بازداشت شد که با پیام‌هایش در رسانه‌های اجتماعی از اعتراضات مردمی حمایت قاطع کرد.

این خواننده معترض پیش‌تر و در شهریور ماه ۱۴۰۰ بعد از خواندن آهنگ «‌سوراخ موش بخر» در اصفهان بازداشت و بعد از مدتی آزاد شد.

او در آثار خود به موضوعاتی چون فساد در جمهوری اسلامی، اعتصابات کارگری، اعدام‌ و زندانی کردن مخالفان پرداخته است.

سازمان حقوق بشر ایران روز پنجشنبه ۱۳ اردیبهشت، گزارش داد که طی دو هفته؛ از ۲۸ فروردین تا ۱۱ اردیبهشت، حکم اعدام ۶۳ زندانی در زندان‌های ایران به اجرا درآمده است.

محمود امیری‌مقدم، مدیر این سازمان، در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت: «در دو‌هفته اخیر، جمهوری اسلامی هر پنج‌ ساعت، یک تن را اعدام کرده بدون اینکه برایش هزینه‌ای داشته باشد.»

بر اساس آمار سازمان حقوق بشر ایران، جمهوری اسلامی در ماه آوریل (از سیزدهم فروردین تا یازدهم اردیبهشت)، ۷۱ تن را اعدام کرده است.

از این تعداد، ۴۴ تن با اتهامات مربوط به «مواد مخدر»، ۲۶ تن با اتهام «قتل عمد» و یک تن با اتهام «تجاوز به عنف» به اعدام محکوم شده بودند.

سازمان حقوق بشر ایران می‌گوید از اعدام‌شدگان، دست‌کم ۱۶ تن شهروند بلوچ، ۶ تن از اتباع افغانستان و ۳ تن زن بوده‌اند.

این سازمان همچنین گزارش داد که از یازدهم دی‌ماه سال ۱۴۰۲ برابر با آغاز سال جاری میلادی تا ۱۱ اردیبهشت، ۱۷۱ تن در زندان‌های ایران اعدام شدند.

آقای امیری‌مقدم از کشورهای «پایبند به حقوق‌بشر» خواسته است تا در قبال موج اعدام‌ها در ایران واکنش نشان دهند.