بزرگترین اعتصابی که رئیس‌جمهوری جدید ایران را به چالش می‌کشد

مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری جدید ایران که در انتظار جلب اعتماد مجلس برای تشکیل کابینه خود است، با اعتصاب عمومی بی‌سابقه پرستاران که از دو هفته پیش در شهرهای مختلف شکل گرفته، دوره ریاست‌جمهوری خود را آغاز کرد. چالشی برای رئیس‌جمهوری که با شعارهای اصلاح‌طلبانه در انتخابات پیروز شد.

به گزارش خبرگزاری «ایلنا»، دور جدید اعتصابات در بیمارستان‌های شهر کرج در غرب تهران آغاز شد و به سرعت به بیمارستان‌های استان فارس در جنوب ایران و پس از آن به استان‌های دیگر از جمله زنجان، استان‌های شمالی و شهر مشهد گسترش یافت.

محمد شریفی‌مقدم، دبیرکل «خانه پرستاران» ایران در گفت‌وگو با ایلنا، تأیید کرد: «در بیش از ده روز گذشته، رئیس جمهور جدید و معاونان انتصابی او، هیچ واکنشی به اعتراض پرستاران نشان نداده‌اند؛ تنها واکنشی که از سوی فرادستان دیده شده، تقلیل ماجرا به طلبِ معوقات مزدی و صدور دستور برای پرداخت مطالبات پرستاران بوده، در حالیکه خواسته‌های پرستاران در سطحی فراتر قرار دارد: اجرای قانون، اجرای بدون تنازل و بی‌تبعیضِ قانون.»

شریفی‌مقدم در خصوص نحوه برخورد مسئولان با این اعتصاب گفت: «نزدیک دو هفته از اعتراض کشوری پرستاران می‌گذرد؛ این دست از کار کشیدن و اعتصاب بی‌سابقه بوده؛ ما از چند ماه پیش تجمع و تحصن داشتیم اما این اعتصاب طولانی تاکنون سابقه نداشته و علت، این است که به جای قبول واقعیات، سعی کردند با احضار پرستاران به هیات‌های تخلفات و فشار به پرستاران معترض، صورت مسئله را پاک کنند و در نتیجه مطالبات و نارضایتی‌ها انباشته شد.»

شریفی مقدم از شیوه مواجهه پرستاران با این وضعیت می‌گوید: «هرکدام یک راهی را در پیش گرفته‌اند؛ خیلی‌ها مهاجرت کرده‌اند؛ تعداد پرستارانی که مهاجرت کرده‌اند، از استخدامی‌های وزارت بهداشت بیشتر است؛ یکسری تغییر شغل داده‌اند و به کار اداری و دفتری روی آورده‌اند. برخی ترک شغل کرده‌اند و در خانه نشسته‌اند چون اگر در خانه بنشینند و پول ایاب و ذهاب و مهدکودک و … ندهند، ضررشان کمتر است.»
گروه‌های پرستاری و کادر درمان در شهرهای مختلف کشور، یک‌شنبه ۲۸ مرداد به اعتراض و اعتصابشان ادامه دادند. این اعتراضات در شهرهایی از جمله جهرم، مشهد و یاسوج شکل گرفت. نظر به شرایط موجود، رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد دستور داد بیماران غیر‌اورژانسی فعلا در بیمارستان‌ها بستری نشوند.

پرستاران معترض در یاسوج در دومین روز اعتصاب خود اقدام به برگزاری تجمع و راهپیمایی اعتراضی کردند و و خواهان رفع مشکلاتشان شدند.

آن‌ها در جریان این تجمع و راهپیمایی، شعارهایی از جمله «پرستار داد بزن/ حقت رو فریاد بزن» سر دادند.

ویدیوهای منتشر شده نشان می‌دهند روز یک‌شنبه پرستاران بیمارستان‌های اکبر و هاشمی‌نژاد در مشهد به اعتراضات سراسری پرستاران پیوستند.

اعتراض پرستاران و کادر درمان بیمارستان «امام رضا» برای دومین روز متوالی با شعارهایی از جمله «اضافه‌کار مفتی/ نمی‌خوایم نمی‌خوایم» ادامه یافت.

پرستاران آزمایشگاه‌های این بیمارستان نیز روز یک‌شنبه به تجمعات اعتراضی پیوستند.

تصاویر منتشر شده نشان می‌دهند پرسنل بخش فوریت‌های پزشکی مشهد در این اعتراضات با پرستاران معترض بیمارستان «امام رضا» همراه شدند.

پرستاران شهرستان جهرم نیز روز یک‌شنبه دست از کار کشیده و در محل کار خود تجمع کردند.

اصلاح مبلغ اضافه‌کاری، تعرفه‌های واقعی و شامل شدن فوریت‌ها، استخدام حداکثری و بدون سهمیه، اصلاح ضرایب خاص، اجرای قانون مشاغل سخت و زیان‌آور و بازنشستگی و لغو اضافه‌کاری اجباری عطف به قانون، از مهم‌ترین مطالبات پرستاران معترض در روز یک‌شنبه بود.

بازنشستگان معترض در کرمانشاه در تجمع روز یک‌شنبه خود با اعلام حمایت از اعتراضات و اعتصابات پرستاران و کادر درمان، شعار «پرستار سلامت/ حمایت، حمایت» سر دادند.

گروه‌های پرستاری و کادر درمان روز ۲۷ مرداد نیز برای رسیدگی به مشکلات معیشتی‌شان در شهرهای مختلفی از جمله اراک، مشهد و یاسوج تجمع و اعتصاب کردند.

بیماران غیر‌اورژانسی بستری نشوند

در پی اعتصاب پرستاران، محمود محمدزاده شبستری، رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد در نامه‌ای به روسای بیمارستان‌های دانشگاه علوم پزشکی مرکز خراسان رضوی، از آنان خواست فعلا از بستری کردن بیماران الکتیو و غیر‌اورژانسی خودداری کنند.

در این نامه به تاریخ ۲۷ مرداد، تاکید شد بیمارستان‌ها از این تاریخ تنها موظف به پذیرش بیماران اورژانسی، جراحی‌های اورژانسی، آی‌سی‌یوها و سی‌سی‌یوها هستند.

رییس دانشگاه علوم پزشکی مشهد در بخشی از نامه خود بر پرداخت فوری تعرفه پرستاری و مطالبات پرستاران تاکید کرد.

لغو اضافه‌کار تمامی پرسنل پرستاری مجتمع آموزشی، پژوهشی و درمانی «امام رضا» در مشهد و ادامه فعالیت آن‌ها به صورت تک‌شیفت، یکی دیگر از دستورات محمدزاده در این نامه است.

تشکیل جلسه شورای امنیت کشور

روابط عمومی سازمان نظام پرستاری از برگزاری جلسه شورای امنیت کشور با حضور مسئولان دستگاه‌های مختلف برای رسیدگی به مشکلات پرستاران خبر داد.

این جلسه عصر شنبه ۲۷ مرداد با حضور نمایندگان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، دانشگاه‌های علوم پزشکی، سازمان امور اداری و استخدامی، سازمان برنامه و بودجه، رییس کل سازمان نظام پرستاری، دیگر نهادهای مرتبط و دبیر شورای امنیت کشور تشکیل شد.

در این جلسه مطالبات پرستاران کشور بررسی و مقرر شد وزارت بهداشت، سازمان امور اداری و استخدامی و سازمان برنامه و بودجه، طی سه روز راهکارهای قطعی خود را برای حل مشکلات پرستاران ارائه دهند.

از هر دو پرستار یکی برای مهاجرت آلمانی می‌خواند

هم‌زمان با ادامه اعتصاب پرستاران، علی جعفریان، مسئول کمیته وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شورای راهبردی دولت مسعود پزشکیان، از موج مهاجرت پرستاران به آلمان خبر داد و میزان مهاجرت یا ترک کار آنان را «وحشتناک» توصیف کرد.

جعفریان در مصاحبه با روزنامه هم‌میهن خبر داد که در سال‌های اخیر ۳۰ هزار نفر از اعضای هیات علمی بیمارستان‌ها مهاجرت کرده‌اند.

او گفت بسیاری از بخش‌های بیمارستان‌های جدید به‌دلیل نبود پرستار، فعال نشده‌اند: «پرستاران یکی در میان، آلمانی یاد می‌گیرند تا بتوانند از کشور خارج شوند. آن‌ها با یک مدرک زبان آلمانی می‌توانند از کشور خارج شوند.»

از روز ۱۵ مرداد و به دنبال درگذشت پروانه ماندنی، پرستار ۳۲ ساله بیمارستان «امام حسین» سپیدان استان فارس که روز ۱۲ مرداد بعد از همراهی سه بیمار برای اعزام از این بیمارستان به یکی از بیمارستان‌های شیراز، به دلیل فشار کار زیاد (در پزشکی به آن «سندروم کاروشی» می‌گویند) جان خود را از دست داد، اعتصابات گسترده پرستاران در شهرهای مختلف آغاز شد.

با ادامه این اعتصابات گسترده، تشکل دانشجویان پیشرو از تمام جامعه، به‌ویژه دانشجویان رشته‌های علوم پزشکی خواست به این حرکت اعتراضی بپیوندند و از پرستاران حمایت کنند.

انجمن صنفی معلمان استان فارس نیز در بیانیه‌ای از اعتصاب پرستاران حمایت کرد و اعتراض آنان را قانونی دانست.

روز ۲۴ مرداد، محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار در گفت‌وگو با «شبکه شرق» خبر داد که با وجود افتتاح شدن سه ابر بیمارستان در دولت گذشته، ۳۰ تا ۴۰ درصد بخش‌های آن‌ها به دلیل نبودن پرستار کار نمی‌کنند.

شریفی مقدم با اشاره به بالاتر بودن آمار خودکشی پرستارها نسبت به سایر گروه‌ها، گفت که ۹۰ درصد پرستارها در عرض شش ماه خشونت کلامی و ۳۰ درصد آن‌ها خشونت فیزیکی را تجربه می‌کنند.

مشکل نظام پرستاری و به طور کلی کادر درمان در جمهوری اسلامی محدود به اعتصابات اخیر نبوده است.

تیر ماه امسال نیز پرستاران دست به اعتراض زدند.

فریدون مرادی، عضو شورای عالی نظام پرستاری، در همین ماه اعلام کرد ماهانه ۱۵۰ تا ۲۰۰ نفر از پرستاران مهاجرت می‌کنند.

فشار کار، دستمزد نامتناسب و حقوق معوق از یک سو و حملات مکرر به پرستاران در بیمارستان‌های کشور از سوی دیگر، نارضایتی این گروه از کادر درمان را تشدید کرده است.

حملات به پرستاران باعث شده خانه پرستار به دنبال مجهز کردن این گروه صنفی به لوازم حمایتی باشد.