اظهارات مقامات اروپایی طی یک ماه گذشته نشان دهنده این است که آنها سیاستهای جدیدی در قبال حکومت ایران و ایالات متحده آمریکا اتخاذ کردهاند که میتواند به نوعی شرایط را برای تهران دستخوش تغییرات بسیاری کند.
در همین خصوص علی خرم دیپلمات سابق در گفتوگو با فرارو عنوان کرد: ما میدانستیم که ترامپ در تلاش است که اروپاییها را با خود همراه کند و با تمام توان و اختیاراتش برای رسیدن به این هدف در تلاش است، اما ما هیچ گام مثبت و رو به جلویی برنداشتیم و نه تنها در جایمان ایستادیم بلکه در برخی موارد هم شکست خوردیم و باعث شدیم اروپاییها به سمت ترامپ بروند.
همچنین علی بیگدلی تحلیل گر مسائل بینالملل در خصوص تغییر رفتار اروپاییها گفت: مسئله برجام و آنچه که آلمان و فرانسه از ما خواستهاند دو مقوله متفاوت است که نخستین بار وزیر امورخارجه آلمان آن را عنوان کرد و برای ایران سه شرط مشخص کرد. نخست مسئله حقوق بشر، دوم بازگشت نیروهای ایرانی به داخل مرزهای کشور و سومین شرط هم مسئله آزمایشات موشکی بود. او در این اظهار نظر مشخصا هم اعلام کرد که این سه شرط با برجام مساوی است.
وی تصریح کرد: اجرای بخشی از این شروط کار سختی نیست. اما در مسئله بازگشت ایران به مرزهای خود و خروج از سوریه، عراق و… شرایط بسیار متفاوت است و موانع بیشتری بر سر راه قرار دارد. بسیار سخت است که مقامات نظام موافقت کنند که به پشت مرزهایمان برگردیم و از این کشورها خارج شویم. اما واقعیت این است که راهی جز این هم نداریم. زیرا ایران در شرایط آچمز قرار گرفته است و برای عبور از این وضعیت باید سه شرط اروپاییها را عملی کند.
جزئیات پیشنهاد ترامپ به اروپا
روزنامه واشنگتن پست به نقل از یک مقام بلندپایه دولت آمریکا که در تدوین سیاست این کشور در مورد رژیم تهران نقش دارد گزارش داد: رئیسجمهور آمریکا شش زمینه برای همکاری با اروپا برای تشکیل جبهه واحدی علیه حکومت ایران مشخص کرد که علاوه بر سه مورد قبلی، شامل نقض حقوقبشر، تهدیدات سایبری و فعالیتهای مالی سپاه پاسداران نیز میشود.
به نظز می رسد کاخ سفید که پیشتر توافق هسته ای را به اصلاح بندهای زوال پذیر آن و محدود کردن برنامه موشکی رژیم ایران مشروط کرده بود، اکنون نقض حقوقبشر، تهدیدات سایبری و فعالیتهای اقتصادی سپاه را نیز به سه شرط قبلی خود اضافه کرده است.
کیهان حکومتی روز یکشنبه نوشت: اینکه شماری از دیپلماتهای اروپایی مشغول به کار شدهاند تا از (خروج دولت دونالد ترامپ از برجام) جلوگیری کنند، نخستین نشانه همگرایی بین اروپا و آمریکا پس از ماهها جدایی آشکار آنها بر سر ایران است.
روزنامه جوان وابسته به سپاه پاسداران نیز امروز با اشاره به حرفهای اخیر عراقچی، معاون ظریف در لندن نوشت: مراقب باشیم در زمین ترامپ بازی نکنیم.
با “مرگ بر آمریکا” چرا برجام را تایید کنم؟
رئیس جمهور آمریکا روز جمعه طی سخنانی در کنگره محافظهکاران آمریکا، با اشاره به اینکه در ایران مرگ بر آمریکا میگویند، گفت: در چنین حالتی، چرا باید برجام را تایید کنم؟
ترامپ افزود: چه کسی تابحال شنیده است که صدوپنجاه میلیارد دلار را به حکومتی بدهند که هیچ احترامی برای شما به هیچوجه قائل نیست. برای چه؟ چرا ما این کار را انجام دادیم؟ چرا انجام دادیم؟! بهرحال ما آن را تأیید نکردیم.
واکنش معاون ترامپ به سخنان عراقچی
مایک پنس در کنفرانس محافظهکاران آمریکا: دیگر توافق هسته ای با رژیم تهران را تایید نمیکنیم
به گزارش صدای آمریکا، معاون رئیس جمهور آمریکا امروز در کنفرانس محافظه کاران آمریکا گفت: واشنگتن دیگر توافق فاجعه بار هسته ای با رژیم ایران را تایید نمی کند.
وی افزود: آمریکا همچنین دیگر فعالیت های بی ثبات کننده رژیم ایران را قبول نخواهد کرد.
پیش تر معاون وزیر خارجه جمهوری اسلامی گفته بود: اگر فضای ابهامزایی ادامه یابد و اگر شرکتها نتوانند با ما کار کنند، برجام پابرجا نخواهد ماند
عراقچی روز پنجشنبه در اندیشکده سلطنتی روابط بینالملل “چتم هاوس” در لندن به تشریح آخرین مواضع جمهوری اسلامی درباره “برجام” پرداخت و تاکید کرد: ما در توافقی که منافعی برایمان نداشته باشد، نخواهیم ماند.
عراقچی در سخنرانی خود گفت: ما در برجام محدودیتهایی را پذیرفتیم تا اعتمادسازی کنیم، اما این محدودیتها ابدی نخواهد بود. فکر میکنم برجام با این وضعیت پابرجا نخواهد ماند، اگر فضای ابهامزایی ادامه یابد، اگر شرکتها نتوانند با ما کار کنند، ما در توافقی که منافعی برایمان نداشته باشد، نخواهیم ماند.