عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ایران، میگوید وضعیت کمبود آب در کشور از آنچه گفته میشود، «بسیار بدتر» است و ایران تا «کمتر از ۵۰ سال آینده» دیگر آب نخواهد داشت.
در سالهای اخیر، کارشناسان آب و محیط زیست و همچنین مقامهای جمهوری اسلامی بارها در مورد مشکل کمآبی در ایران هشدار دادهاند.
پیشتر عیسی کلانتری گفته بود بیش از ۷۰ درصد جمعیت ایران در معرض بیآبی قرار دارند و سرانه آب در سال جاری از شرایط «بحرانی» نیز عبور کرده است.
آقای کلانتری سخنان اخیر خود را در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا و در واکنش به اظهارات کاظم کردوانی بیان کرده است که از وی به عنوان «پدر علم کویرشناسی ایران» نام برده میشود.
آقای کردوانی در فروردینماه امسال با انتقاد از سدسازیهای بیرویه در ایران، گفته بود: «بیچاره کسی که ۵۰ سال دیگر به دنیا بیاید، تا آن زمان دیگر نه آب سطحی داریم، نه آب زیرزمینی. البته این اتفاق شاید زودتر هم بیافتد».
وی با انتقاد از فقدان برنامه در ایران برای جلوگیری از جیرهبندی نشدن آب، افزوده تا ۵۰ سال دیگر، چاهها و سدها در ایران «خشک» خواهند بود و مقابله با بروز این خشکسالی گسترده، مدیریت میخواهد که انجام نمیشود.
رئیس سازمان محیط زیست ایران در واکنش به این اظهارات گفته که معتقد است کردوانی «بسیار بسیار خوشبینانه درباره اتمام آب تا ۵۰ سال آینده صحبت کرده است و ما خیلی زودتر از این زمان با بیآبی مواجه میشویم».
وی در پاسخ به این پرسش که احتمال اتمام نفت ایران تا ۴۰ سال آینده هم مطرح است، گفته که «آب مانند نفت نیست که با توجه به نیاز مصرف شود و به اندازه نیاز و فروش بازار برداشت شود. آب از حد نیاز ما کمتر است، اما نفت بیشتر از حد نیاز ماست».
آقای کلانتری با بیان اینکه «وضعیت آب کشور از آنچه که گفته میشود، بسیار بدتر است»، هشدار داده که تغییرات اقلیمی و کاهش بارشها «مطمئنا» ایران را با «مشکلات بسیاری» مواجه خواهد کرد.
آنطور که کلانتری گفته، براساس آمارها بارندگی در سال گذشته «۲۵ درصد کاهش پیدا کرده است و به زیر ۲۰۰ میلیمتر مکعب» رسیده، اما «در مقابل مصرف آب روز به روز بیشتر میشود».
وضعیت تنش آبی در ایران به اندازهای جدی است که عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور به تازگی گفته که در پنج ماه نخست سال ۹۷ «دستکم ۲۰ اعتراض و درگیری مرتبط با مسئله آب» در ایران وجود داشته است.
پیش از این، کشاورزان منطقه ورزنه در شرق اصفهان در اعتراض به کمآبی و همچنین اختصاص نیافتن حقآبه در اسفند سال گذشته و نیز هفتههای نخست سال جاری تظاهرات کرده بودند.
دامنه این تظاهرات حتی به نماز جمعه اصفهان کشیده شد و شماری از کشاورزان ۲۵ بهمن پارسال در نماز جمعه با پشت کردن به جایگاه امام جمعه شعار دادند: «پشت به دشمن – رو به میهن».
پس از آن هم تجمعهای اعتراضی در مورد کمآبی در برازجان، مرکز شهرستان دشتستان در استان بوشهر، در منطقه کازرون در استان فارس، منطقه یاسوج در استان کهگیلویه و بویراحمد و شهر سامان در استان چهار محال بختیاری برگزار شد.