وزیر خارجه ایالات متحده روز چهارشنبه در مصاحبهای با تاکید بر این که واشنگتن یک «خواسته ساده» از جمهوری اسلامی دارد و آن تغییر رفتارش است، گفت تا رسیدن به این خواسته به اعمال فشار بر تهران ادامه خواهیم داد.
مایک پمپئو در گفتوگو با برنامه رادیویی اینترنتی «لارا اینگرام» به خنثی شدن توطئه اخیر رژیم ایران برای انجام ترور در دانمارک اشاره و بار دیگر تاکید کرد که حکومت مذهبی ایران بزرگترین حامی تروریسم در جهان است.
وی خاطر نشان کرد که به دلیل همین رفتار ایران است که پرزیدنت ترامپ از توافق هستهای با تهران خارج شد و در ادامه گفت، «ما یک خواسته ساده داریم … میخواهیم جمهوری اسلامی ایران مانند یک کشور عادی رفتار کند.»
وزیر خارجه ایالات متحده اضافه کرد، اگر رهبران ایران تصمیم به تغییر رفتار خود بگیرند، ما هم خوشحال خواهیم شد به آنها اجازه دهیم وارد جامعه بین المللی شود، اما تا آن زمان لازم است به اعمال فشار بر آنها ادامه دهیم.
آقای پمپئو با اشاره به موعد بازگشت دور دوم تحریمهای آمریکا علیه ایران در پایان ۱۳ آبان – که پس از اجرای برجام در زمستان ۱۳۹۴ لغو شده بودند – گفت که این بخش از تحریمها فشار سنگینی بر رهبری ایران وارد خواهد کرد.
وی افزود، امیدواریم فشار این تحریمها رهبران جمهوری اسلامی را متقاعد کند که تغییر روش دهند.
به دنبال خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت ماه، مایک پمپئو ۱۲ شرط را برای تغییر رفتار رژیم ایران به منظور انجام مذاکره برای رسیدن به یک توافق جدید اعلام کرد؛ شروطی که مقامهای جمهوری اسلامی آن را رد کردهاند.
وزیر خارجه پرزیدنت ترامپ در واکنش به اظهارات اخیر همتای ایرانی خود، که گفته است تحریمها آزار دهنده هستند اما به نتیجه نخواهند رسید، گفت این نخستین بار نیست که وزیر امور خارجه ایران چنین هشدارهایی میدهد.
محمدجواد ظریف در مصاحبه با شبکه آمریکایی سیبیاس، که گزارش آن روز دوشنبه منتشر شد، گفت «تحریمها تاثیرات اقتصادی در پی خواهند داشت، اما سیاست (ما) را تغییر نخواهد داد. ایالات متحده باید این را یاد بگیرد.»
وزیر خارجه ایالات متحده در ادامه واکنش خود به این سخنان ظریف گفت، «تصمیم گیرنده اصلی او نیست، آیتالله (علی خامنهای) است. او کسی است که طرف صحبت ماست. کسی است که همه این تصمیمها را اتخاذ میکند.»
مایک پمپئو در پاسخ به پرسش لارا اینگرام، مجری پادکست خبری، درباره اختلاف اروپا با آمریکا بر سر برجام گفت، دولتهای اروپایی ممکن است موضع مخالف ما داشته باشند، اما تقریبا همه شرکتهای اروپایی از ایران رفتهاند.
وزیر خارجه ایالات متحده اضافه کرد، «معتقدم به مرور زمان همه کشورهای اروپایی متوجه میشوند که ایران است که در واقع نیروی ایجادکننده بیثباتی در خاور میانه است و باید هر فشار ممکن را برای مهار آن اعمال کنیم.»
بریتانیا، فرانسه و آلمان – سه متحد قدرتمند آمریکا که با تصمیم پرزیدنت ترامپ به خروج از برجام مخالف هستند – در چند ماه اخیر تلاش کردهاند برای حفظ این توافق شرکتهای اروپایی را تشویق به ادامه تجارت با ایران کنند.