به باور یک نماینده مجلس ایران عدهای در این کشور نمیخواهند با فساد مبارزه شود. وی دستگیری سطانهای مفاسد اقتصادی در ایران را پاسخ به کسانی دانست که ادعا میکنند در این کشور پولشویی وجود ندارد
بر اساس گزارش خبرگزاری ایلنا، شنبه 26 ژانویه 2019، مهرداد بائوج لاهوتی درباره مبارزه با فساد گفت: «اگر حساب و املاک مسوولان مشخص شود، دیگر فسادی صورت نمیگیرد. تا همه چیز شفاف نشود نمیتوان به طور دقیق و درست با فساد مبارزه کرد».
وی درباره اینکه چرا مبارزه جدی با فساد در طول این سالها صورت نگرفته است و همیشه مبارزه حداقلی با فساد مشاهده شده، بیان کرد: «برای مبارزه با فساد باید شفافیت وجود داشته باشد و ما تا همه چیز را آنگونه که باید شفاف نکنیم مبارزه جدی صورت نخواهد گرفت».
این نماینده مجلس ایران با اشاره به اینکه علم و تکنولوژی پیشرفت کرده است و راه بسیاری را مقابل ما خواهد گذاشت که با فساد مبارزه کنیم، تصریح کرد: «مبارزه ما با فساد اینگونه است که منتظر میمانیم حادثهای رخ دهد و فسادی صورت گیرد، بعد وارد مبارزه میشویم».
نماینده مردم لنگرود ادامه داد: «به طور مثال میگذاریم اختلاس دو هزار میلیاردی صورت گیرد بعد ما یک وانت را پر از پرونده و پوشه میکنیم و میفرستیم قوه قضائیه و میگوییم، قوه قضائیه حال نوبت توست که به این پروندهها رسیدگی کنی».
وی تاکید کرد: «طبیعی است که قوه قضائیه نتواند این حجم از پرونده را به درستی رسیدگی کند».
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه افزود: «سیستم مالی در دنیا اینگونه است هنگامی که فرد میخواهد پولی را به حساب بانکی خود واریز کند تا مشخص نشود که منبع این پول کجاست آن را نمیپذیرند، این کار مبارزه با پولشویی است».
وی با اشاره به خبرها در مورد دستگیری سطانهای مفاسد اقتصادی در ایران گفت: «این پاسخ کسانی است که ادعا میکنند در ایران پولشویی وجود ندارد. فلان سلطان را دستگیر میکنند که گردش مالی ایشان حدود چهار هزار میلیارد تومان بود و هیچ حساب و کتابی هم نداشته است؛ این چیست؟»
لاهوتی تاکید کرد: «اگر شفافیت مالی وجود داشته باشد این اتفاقات رخ نمیدهد. تکنولوژی پیشرفت کرده است از ابتدای امر اگر مشخص شود حساب و املاک مسئولان چقدر است، دیگر فسادی صورت نمیگیرد».
وی ادامه داد: «اگر برای هر نقل و انتقالی که از سوی مسئولان صورت میگیرد یک آلارم وجود داشته باشد، دیگر فساد و خلافی صورت نمیگیرد».
این نماینده مجلس ایران با بیان اینکه تصور می کند عده ای هستند که نمی خواهند با فساد مبارزه شود، تاکید کرد: «با توجه به ابزاری که وجود دارد میتوان مشخص کرد که پولها از کجا آمده است. رسیدگی میکنیم اگر از مسیر درست آمده است که مسئلهای نیست اما اگر از مسیر درست نیامده بود باید قیچی شود».
در تازهترین گزارش سازمان شفافیت بینالملل در سال 2018 در زمینه شاخص ادراک فساد، ایران با یک پله صعود نسبت به سال قبل از آن، در رتبه 130 (از بین 180 کشور مورد بررسی) قرار گرفته است.
در رتبهبندی جدید سازمان شفافیت بینالملل، بخش دولتی ایران بهمانند سالهای گذشته امتیازی پایینتر از حد متوسط کسب نموده و در جایگاهی بسیار نازل در سطح منطقه و جهان قرار گرفته است؛ وضعیتی که حتی اگر با شیوع چشمگیر فساد در بخش دولتی مترادف نباشد، حداقل به بیاعتمادی شدید کارشناسان و فعالان بخش خصوصی به عملکرد نهادهای دولتی برمی گردد و هشداری جدی برای اقتصاد کشوری مانند ایران تلقی می شود.
ایران در گزارش گفته شده، در مورد شاخص ادراک فساد، با کسب 30 امتیاز یعنی 1 امتیاز بالاتر از سال گذشته، در رتبه 130 جهان –مشترک با کشورهای سیرالئون، گامبیا، میانمار، اوکراین- قرار گرفته که نشاندهنده تنها یک پله بهبود نسبت به سال قبل است. ایران در سالهای اخیر هرگز نتوانسته است امتیازی بالاتر از 30 و رتبهای بهتر از 120 در شاخص ادراک فساد کسب کند.
از لحاظ جایگاه منطقهای در زمینه شاخص ادراک فساد نیز امتیاز و رتبه ایران بههیچ وجه قابل قبول نیست، طوری که در بین کشورهای منطقه خاورمیانه تنها کشورهای لبنان، عراق، یمن و سوریه در رتبهبندی سازمان شفافیت بینالملل رتبهای نازلتر از ایران کسب نمودهاند. کشورهای امارات، قطر و قبرس بهترین جایگاه منطقه را در زمینه شاخص ادراک فساد دارند