رهبران بیش از ۴٠ کشور جهان امروز در بیت المقدس در بنای یادبود قربانیان یهودی جنگ جهانی دوم حاضرند تا با شرکت در مراسم ٧۵ اُمین سالگرد آزادسازی اردوگاه مرگ «آشویتز»، بویژه بر ضرورت مبارزه با یهودستیزی در جهان امروز تاکید کنند. این نخستین بار است که کشور کوچک اسرائیل همایشی با شرکت این شمار از رهبران جهان برگزارمیکند. نخست وزیر اسرائیل در این همایش جهانیان را به ایستادگی در برابر رژیم جمهوری اسلامی ایران فراخواند.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در گشایش مراسم یادبود هفتاد و پنجمین سالگرد آزادسازی اردوگاه مرگ «آشویتز» از رهبران کشورهای جهان خواست برای جلوگیری از یک «هولوکاست تازه» در برابر «استبدادگران تهران» بایستند. او «از همۀ دولتها» دعوت کرد «به تلاش حیاتی برای مقابله با ایران» بپیوندند.
نخست وزیر اسرائیل در سخنان خود گفت «ما هنوز موضع واحد و قاطعی علیۀ یهودستیزترین رژیم جهان اتخاذ نکردهایم، رژیمی که آشکارا در جستجوی دست یافتن به سلاح اتمی و از میان بردن تنها دولت یهودی [جهان] است».
بنیامین نتانیاهو از رئیس جمهوری آمریکا و معاون وی برای «مقابله با استبدادگران تهران» که بگفتۀ او «مردم خود را سرکوب و صلح و امنیت جهان را به خطر میاندازند»، قدردانی کرد. او هشدار داد که اسرائیل «برای دفاع از دولت، ملت و آیندۀ [قوم] یهود هر آنچه لازم باشد به اجرا خواهد گذاشت».
حضور رهبران بیش از ۴٠ کشور جهان در همایش یادبود قربانیان یهودستیزی و بویژه تشکیل جبهۀ واحدی در نفی آن گامی نُمادین و ملموس در حمایت از اسرائیل و اطمینان بخشیدن به شهروندان این کشور محسوب میشود. این حمایت، با این حال، چنانکه امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه، روز گذشته گفت، به هیچ روی بازدارندۀ انتقاد از برخی سیاستها و رفتارهای دولت این کشور نیست.
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، فرانک والتر اشتاین مایر، رئیس جمهوری آلمان، مایک پنس، معاون رئیس جمهوری آمریکا، پرنس چارلز، ولیعهد بریتانیا، از جمله مقامات بلندپایۀ حاضر در این همایشاند. یک سوم نیروهای انتظامی کشور، ده هزار مامور پلیس، برای تضمین امنیت میهمانان، در راه میان فرودگاه بن گوریون در تل آویو و بیت المقدس استقرار یافتهاند.
امانوئل ماکرون که ساعتی پیش از آغاز مراسم با جامعۀ فرانسوی تبار اسرائیل دیدار کرد نسبت به «کم اهمیت جلوه دادن» یهودستیزی و عدم صداقت در این باره هشدار داد و بر عزم «کامل» خود در مبارزه با این پدیده در فرانسه تاکید نمود.
وی این همایش را «بسیار پُراهمیت» خواند و حضور در آن را «تعهد مشترک و جمعی جامعۀ بینالمللی برای از یاد نبردن» جنایت روی داده علیۀ یهودیان در دورۀ جنگ جهانی دوم دانست.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، با افتتاح بنای یادبودی برای بزرگداشت قربانیان محاصرۀ لنینگراد، سن پترزبوگ کنونی، توسط آلمان هیتلری، یادآوری کرد که «پیروزی بر رژیم نازی، عظمت فاجعه را از میان نمیبرد». او تاکید کرد که «محاصرۀ لنینگراد و قتل عام یهودیان دو رویداد کاملاً بی بدیل در تاریخ است».
روون ریولین، رئیس جمهوری اسرائیل، شب گذشته در مراسم شامی که در آن از جمله امانوئل ماکرون، ولادیمیر پوتین و مایک پنس شرکت داشتند، برگزاری این همایش را «نه تنها برای اسرائیل و ملت یهود، بلکه برای تمامی بشر» تاریخی توصیف کرد.
رئیس جمهوری لهستان، کشوری که اردوگاه مرگ «آشویتز» در دورۀ اشغال توسط آلمان نازی در آن بر پا شده بود، در مراسم امروز حضور ندارد. لهستان هر گونه مسئولیتی را در هولوکاست رد میکند، در حالیکه اسرائیل برخی مقامات لهستانی را نیز شریک این جنایت میدانند.
دولت لهستان اعلام کرده است که خود در روز٢٧ ژانویه مراسم ویژهای به یاد و بزرگداشت قربانیان در محل این اردوگاه که اینک به موزه تبدیل شده، برگزار خواهد کرد.