خانه / اخبار مهم روز / انجمن مهندسان و معماران حقیقت‌یاب : انفجار و آتش‌سوزی پلاسکو عمدی بود

انجمن مهندسان و معماران حقیقت‌یاب : انفجار و آتش‌سوزی پلاسکو عمدی بود

ساختمان پلاسکوانجمن مهندسان و معماران حقیقت‌یاب 11 سپتامبر گروهی چند صد نفره است که در جدیدترین گزارش خود درباره پلاسکو تحقیق مبسوط منتشر کرده و به نتیجه‌گیری قابل تاملی رسیده است. این انجمن معتقد است فروریختن پلاسکو نمی‌تواند اتفاقی باشد و احتمالاً انفجارها و آتش‌سوزی‌های عمدی در رخ دادن این حادثه نقش داشته است. خلاصه‌ای از این گزارش در ادامه خواهد آمد.

به گزارش روزنامه صبح نو، 19 ژانویه سال جاری ساختمان پلاسکوی تهران منفجر شد و در چند ثانیه فرو ریخت. واقعه‌ای که یک تراژدی عظیم و ملی در این کشور به وجود آورد و چندین نفر در آن کشته شدند. بیش از 500 مغازه و کسب و کار نیز در این حادثه از بین رفتند و حدود 3000 کارگر بیکار شدند.
مدت زمان فروریختن این ساختمان حدود 15 ثانیه بود که پس از چندین انفجار متعدد روی داد. هدف از این تحقیق آنالیز اطلاعاتی است که درباره این انفجارها، آتش‌سوزی ساختمان و فروریختن آن منتشر شده و نیز توصیه‌هایی برای پیگیری مسوولان رسیدگی به این مساله است.

یک روز پس از این حادثه گروه ما با انتشار بیانیه‌ای مسوولان را از هرگونه نتیجه‌گیری شتاب‌زده برحذر داشت و از روحانی، مسوولان ایرانی و مردم خواست تا درباره مواد انفجاری احتمالی در این واقعه تحقیق کنند. اکنون و پس از مدت‌ها تحقیق و جمع‌آوری اطلاعات می‌توانیم با اطمینان زیادی بگوییم آتش‌سوزی عمدی و انفجار عمدی به احتمال بسیار زیاد دلیل فروریختن ساختمان پلاسکو بوده است. مطابق با این سناریو آتش‌سوزی در ساعت 8 برای القای این تصور غلط که فروریختن ساختمان ناشی از آتش‌سوزی بوده، آغاز شده است.

البته معتقد نیستیم که در ادامه تحقیقات باید گزینه‌هایی مانند انفجارهای غیرعمدی کنار گذاشته و فقط به این گزینه اکتفا شود؛ اما اگر بخواهیم از نقطه نظر علمی مساله را بررسی کنیم، فروریختن ساختمان ناشی از آتش سوری نمی‌تواند فرض چندان محکمی برای این مساله باشد. دستورالعملی که در این تحقیق بنابرآن کار را جلو برده‌ایم NFPA 921 یا همان دستورالعمل تحقیقات مربوط به آتش‌سوزی و انفجار است که از سوی انجمن ملی آتش‌نشانی آمریکا اعلام شده است. البته به‌دلیل این که موسسه ما نتوانسته است به‌طور رسمی در این مورد از مسوولان مرتبط تحقیقات انجام دهد و به صحنه دسترسی نداشته است، نمی‌توان به بسیاری از اصول این دستورالعمل، عمل کرد. تنها می‌توان به دیتاهای عمومی استناد کرد.

طبق دستورالعمل NFPA 921 تخریب زیاد ناشی از انفجار نسبتاً شدید است، از طرفی انفجارهای ساختمان به قدری شدید بوده است که هم آتش‌نشانان درون و هم بیرون ساختمان شدت آن را فهمیده‌اند. لرزش ساختمان پیش از فروریختن نیز احتمالاً به‌خاطر همین انفجارها بوده است. با بررسی تکانه‌های صوتی روی داده در ویدئوهای منتشر شده نیز می‌توان به نتایج قابل توجهی دست پیدا کرد. این تکانه‌ها به چند دلیل ناشی از فروریختن ساختمان نبوده است. از جمله فاصله میان این تکانه‌ها آن‌قدر کم بوده است که نمی‌توان آن را به فروریختن طبقات نسبت داد. نویز این تکانه‌ها بیشتر با نویز انفجار هماهنگ است و نه فروریختن طبقات.

در مقام ارزیابی این گفته‌ها به‌طور خلاصه می‌توان گفت که انفجارهای کوچک رخ داده را شاید بتوان به کپسول‌های نگهداری شده توسط کسبه برای گرم شدن نسبت داد اما انفجار بزرگ نمی‌تواند کار این کپسول‌ها باشد.

از طرفی آتش‌سوزی در طبقات 9 تا 15 رخ داده است و نمی‌توان دلیل انفجار در طبقات 3 تا 6 را به آن نسبت داد. همین یک مساله می‌تواند نسبت دادن انفجارها به آتش‌سوزی را رد کند. وجود فلز مذاب در محل حادثه نیز از جمله نکات دیگری است که می‌توان با استناد به آن فرضیاتی را مطرح کرد. آهن و استیل در دمای حدود 1510 درجه سانتی گراد ذوب می‌شوند و از طرفی آتش در هوای آزاد نیز نمی‌تواند حرارتی بالاتر از 1000 درجه ایجاد کند؛ بنابراین وجود این فلزات مذاب در پلاسکو نمی‌تواند ناشی از آتش باشد.

از طرفی برخی آتش را دلیل بر فروریختن ساختمان دانسته‌اند. درباره این مساله باید گفت که اگر سازه تا 650 درجه حرارت ببیند 50 درصد از مقاومت خود را از دست می‌دهد و ریسک فروریختن آن افزایش پیدا می‌کند. با این حال این حرارت حتی در آتشی که شعله‌ور شده هم به سختی به‌وجود می‌آید چه رسد به آتش‌سوزی پلاسکو که به گفته سخنگوی آتش‌نشانی تقریباً مهار شده بود و هیچ زبانه‌ای از آتش نیز پیش از فروریختن شعله‌ور نشده بود.

ایران در آستانه توافق با سوریه برای ساخت پایگاه نظامی در لاذقیه است

وبگاه اسراییلی مدعی شد ایران در آستانه توافق با سوریه برای ساخت پایگاه نظامی در بندر لاذقیه این کشور است.

یه گزارش خبرگزاری فارس، یک دیپلمات اسراییلی روز جمعه مدعی شد که ایران در آستانه توافق با «بشار اسد» رییس جمهور سوریه برای ساخت پایگاه نظامی در بندر لاذقیه این کشور است.

وبگاه «آلگماینر» در این زمینه نوشت: این دیپلمات اسرائیلی به پایگاه عبری زبان «والا» گفته است که این روش تلافی بشار اسد در عوض حمایت مالی و نظامی ایران از حکومت وی از زمان آغاز نبردهای این کشور از 6 سال گذشته به این سو است.

به گزارش این وبگاه اسراییلی، ایجاد پایگاه نظامی ایران در دریای مدیترانه و حضور این کشور «گامی قدرتمند» و به هدف شدت بخشیدن بی‌ثباتی در منطقه و عملیات ضد اسرائیلی است.

بر این اساس، حضور نظامی ایران در لاذقیه موجب تقویت محور ایران و حزب الله و افزایش تهدید علیه اسرائیل می‌شود. این در حالی است که بندر لاذقیه کمتر از 200 مایلی تا ساحل بندر شمالی حیفا قرار دارد.

آلگماینر در خاتمه به سخنان پنجشنبه گذشته بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر اسرائیل بعد از دیدار با « ولادیمیر پوتین» رییس جمهور روسیه در مسکو پایتخت این کشور پرداخت.

نتانیاهو گفته بود: «من درباره سوریه آشکارا گفته‌ام در حالی‌که اسرائیل مخالف توافق در این کشور نیست اما به شدت مخالف احتمال حضور نظامی ایران و نیروهای نیابتی‌اش در سوریه تحت چنین توافقی هستیم. بر اساس تجربیات ناشی از دیدارهایم با پوتین می‌دانم که این موارد حائز اهمیت هستند و نه تنها باعث جلوگیری از سوء تفاهم می‌شوند بلکه در نهایت تاثیر ملموسی هم خواهند داشت.»