در ادامه ناآرامیها در زندانهای ایران، در زندان شهر سقز شورشی رخ داده و در پی آن “بیش از ۸۰ زندانی” گریختند. یک روز پیش از این واقعه شورشی در زندان تبریز سرکوب شد و پیشتر ۲۳ زندانی از زندان خرمآباد فرار کردند.
خبرگزاری فارس شامگاه جمعه، هشتم فروردین “بر اساس اطلاعات موثق” گزارش داد که در پی شورش در زندان سقز “بیش از ۸۰ زندانی” فرار کردهاند.
این خبرگزاری به نقل از شاهدان عینی میگوید تعدادی از زندانیان در حین فرار ماشینهای عبوری از مسیر را به زور و با تهدید سرنشینان با چاقو از آنها گرفته و از محل گریختهاند.
شاهدان همچنین گفتهاند که تعدادی از زندانیان فراری از کوچههای مقابل زندان وارد شهر سقز شدهاند. تا کنون درباره شورش زندانیان و درگیری احتمالی میان آنها و ماموران انتظامی گزارشی منتشر نشده است.
روز پنجشنبه نیز زندانیان دو بند از زندان تبریز در اعتراض به اجرای تبعیضآمیز بخشنامه عفو و دادن مرخصی به زندانیان و عدم رعایت قرنطینه برای جلوگیری از شیوع ویروس کرونا شورش کردند که با دخالت نیروهای یگان ویژه نیروی انتظامی سرکوب شدند.
در ناآرامیهای زندان تبریز بخش از ساختمان به آتش کشیده شده و مطابق فیلمهایی که ساکنان برجهای اطراف در شبکههای اجتماعی منتشر کردهاند صدای تیراندازی نیز به گوش رسیده است.
بهروز مهدوی، فرماندار تبریز ضمن تائید آتشسوزی در زندان، آن را جزئی خوانده و گفته ناآرامیها تلفات جانی نداشته و با دخالت ماموران انتظامی اوضاع زندان آرام شده است.
تیراندازی و کشته شدن یک زندانی
پنج شنبه گذشته و چند ساعت پیش از تحویل سال نو هم در زندان پارسیلون شهرستان خرمآباد زندانیان شورش کردند و ۲۳ نفر آنها موفق به فرار از زندان شدند. مطابق برخی گزارشها ماموران زندان به سمت زندانیان تیراندازی کرده و دستکم یک نفر آنها کشته شده است.
خبرگزاری دولتی ایرنا کشته شدن یک زندانی بر اثر تیراندازی را تکذیب کرده است. با این حال محمود ثمینی، معاون سیاسی امنیتی استانداری لرستان در جمع خبرنگاران کشته شدن یک زندانی و مجروح شدن یک نفر دیگر را تائید کرده است. او میگوید یکی از زندانیان هم دستگیر شده است.
یک روز پس از حادثه زندان پارسیلون، در زندان الیگودرز، یکی دیگر از شهرستانهای لرستان نیز زندانیان شورش کردند اما ظاهرا کسی از آنها نتوانسته فرار کند.
حمید کشکولی، فرماندار الیگودرز، اول فروردین به ایرنا گفته است: «زندانیان الیگودرز عصر امروز در یک اقدام خودسرانه و غیرقانونی اقدام به اعتراض در داخل زندان کرده بودند که نشر این خبر به بیرون از زندان موجب نگرانی برخی شهروندان شده بود.»
با تائید رسمی شیوع ویروس کرونا در ایران نگرانی درباره سرایت آن به محیطهای پرجمعیت و بستهای چون زندانها و پادگانها افزایش یافته است.
خطر زیاد شیوع کرونا در زندانها
موقعیت زندانها به دلیل تعداد زیاد زندانیان و ناممکن بودن اجرای تدابیری مانند قرنطینه و فاصلهگذاری اجتماعی یا رعایت بهداشت و شستوشوی مرتب دست با صابون بسیار بحرانیتر از پادگانها است.
دستگاه قضائی جمهوری اسلامی ۱۳ اسفند ماه اعلام کرده بود که با مرخصی بیش از ۵۰ هزار زندانی به دلیل شرایط کشور و شیوع کرونا موافقت کرده است. ظاهرا در این فاصله تعداد دیگری از زندانیان نیز به مرخصی آمدهاند اما اغلب زندانهای ایران همچنان با ازدحام زندانیان و کمبود مراقبتهای بهداشتی روبرو هستند.
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران چندی پیش تعداد زندانیان ایران را بیش از ۱۸۹ هزار نفر اعلام کرده بود. تقی رستموندی، رئیس سازمان امور اجتماعی تیرماه سال پیش این آمار را ۲۴۰ هزار نفر عنوان کرد.
تا کنون درباره شیوع ویروس کرونا در زندان فشافویه و اوین گزارشهایی منتشر شده که باعث نگرانی خانواده زندانیان سیاسی در این زندانها که مشمول مرخصی نشدهاند بوده است.
در مورد ابتلای شماری از زندانیان به کرونا گزارشهای متفاوتی منتشر شده و در مواردی برخی از زندانیان یا خانواده آنها از این موضوع خبر دادهاند. با این حال تا کنون به طور رسمی آماری در این زمینه منتشر نشده است.
بر پایه آمار وزارت بهداشت تا نیمروز هشتم فروردین ۳۲ هزار و ۳۳۲ مورد ابتلای قطعی به بیماری کووید ۱۹ در ایران شناسایی شده و در مجموع ۲ هزار و ۳۷۸ نفر بر اثر آن جان سپردهاند. روند شناسایی موارد ابتلای جدید در روزهای گذشته شدت گرفته است و این تعداد در ۲۴ ساعت منتهی به نیمروز جمعه نزدیک به سه هزار نفر بوده است.