پارلمان اروپا عصر روز سهشنبه به طرحی رای داد که در آن وضع مقرارت دقیق و سختگیرانه برای فعالیت غولهای اینترنتی نظیر گوگل و فیسبوک درخواست شده است.
این طرح در صورت تصویب دستگاه اجرایی اتحادیه اروپا را ملزم میسازد تا برای وضع مقرارت و قوانین جدید در این خصوص قاطعیت بیشتری از خود نشان دهد.
کمیسیون اروپا قرار است ماه دسامبر بر اساس راهبرد پیشنهاد شده از سوی نمایندگان کشورهای عضو، قوانین سختگیرانهای را برای کاستن از قدرت و انحصار غولهای اینترنتی تدوین کند.
بیست شرکت بزرگ فعال در زمینه فناوریهای نوین به خصوص غولهای آمریکایی گروه «گافا» یعنی گوگل، فیسبوک، آمازون و اپل، اهداف اصلی قانونگذاران اروپایی برای تدوین قوانین جدید خواهند بود.
این اقدام که میتواند چالشهای موجود میان ایالات متحده و اروپا بر سر مراودات تجاری را تشدید کند در پی شکایت برخی شرکتهای کوچک نسبت به نبود امکان رقابت سالم و عادلانه و نیز انحصار خدمات جستجو و تبلیغات آنلاین توسط غولهای اینترنتی آمریکایی در پیش گرفته شده است.
نمایندگان پارلمان اروپا در همین راستا روز سه شنبه سه طرح پیشنهادی برای قاطعیت در تدوین قوانین جدید و سختگیرانه را اکثریت آرا مورد تصویب قرار دادند.
این در حالیست که جایگاه انحصاری ویژه غولهای اینترنتی و نادیده گرفتن قوانین رقابتی به تازگی با انتقاد جدی دولت آمریکا نیز مواجه شده، به نحوی که دولت فدرال ایالات متحده در اقدامی کم سابقه از شرکت گوگل شکایت کرده است.
کیفرخواست کمسابقه دولت آمریکا علیه گوگل
همزمان دستگاه قضایی آمریکا کیفرخواستی را بر ضد شرکت گوگل به دلیل سوء استفاده از جایگاه انحصاری این غول اینترنتی و نیز نادیده گرفتن قوانین رقابت عادلانه صادر کرد.
مقامات دولت آمریکا در شکایتی که به همین منظور تنظیم و به دادگاه فدرال واشنگتن ارائه شده خواستار ایجاد تغییرات ساختاری در شرکت گوگل شدهاند؛ مطالبهای که به اعتقاد کارشناسان میتواند در نهایت به فروپاشی این شرکت عظیم فعال در حوزه وب و فناوری اطلاعات منجر شود.
در گزارش خبرگزاری فرانسه با اشاره به محتوای سندی حقوقی که برای تنظیم شکایت از آن استفاده شده، آمده است: «وزارت دادگستری و یازده ایالت جمهوریخواه از جمله تگزاس و فلوریدا در پی جلوگیری از ادامه و حفظ انحصار غیرقانونی شرکت گوگل در زمینه ارائه خدمات عمومی جستجو و تبلیغات آنلاین در ایالات متحده هستند.»
این بزرگترین اقدام حقوقی دولت فدرال ایالات متحده علیه یکی از پنج غول بزرگ فناوری در آمریکا (مایکروسافت، گوگل، آمازون، فیس بوک و اپل) موسوم به «بیگ تک» طی بیش از بیست سال گذشته محسوب میشود.
گوگل در نخستین واکنش به این ماجرا اقدام قانونی دولت آمریکا را «ناقص و معیوب» توصیف و بر رقابتی بودن تبلیغات اینترنتی تاکید کرده است.