بررسی عفو بینالملل در ۱۸ کشور، نشان میدهد که آمار این مجازات در سال گذشته ۲۶ درصد کمتر از سال ۲۰۱۹ است. ایران اما همچنان پیشقراول این کیفر غیرانسانی و جزو چهار کشوری است که ۸۸ درصد اعدامها در آنها صورت گرفتهاند.
سازمان عفو بینالملل میگوید تعداد اعدامها در سال ۲۰۲۰ به نسبت سال قبل، ۲۶ درصد کاهش یافته و شامل ۴۸۳ محکوم بوده است. این رقم صرفا بر مواردی استوار شده که رسما اعلام و ثبت شدهاند.
این میزان کاهش موارد اعدام، از سال ۲۰۰۷ به این سو سابقه ندارد. در همین سال، عفو بینالملل مستندسازی احکام اعدام در کشورها را شروع کرد.
در سال ۲۰۲۰ و طبق جدول این سازمان، چهار کشور عامل عمده ۸۸ درصد اعدامها بودهاند: ایران با ۲۴۶ مورد، مصر با ۱۰۷ مورد، عراق با ۴۵ مورد و عربستان سعودی با ۲۷ مورد. همه این آمارها با قید “دستکم” ارائه شدهاند.
۱۸ کشور مورد بررسی عفو بینالملل قرار گرفتهاند که در میان آنها، هند، قطر، عمان و تایوان نیز به چشم میخورند. موارد اعدام در مصر جهش کرده است.
این نهاد حقوق بشری میگوید با وجود پاندمی کرونا، تعداد محکومان در مصر در سال ۲۰۲۰ به نسبت سال ۲۰۱۹ سه برابر شد. مارکوس بیکو، دبیرکل شاخه آلمان عفو بینالملل میگوید: «مجازات مرگ در بحران جهانی کرونا، پوچ بودن اعدام را تایید میکند.»
چین در بررسی عفو بینالملل لحاظ نشده زیرا این مجازات ضد بشری در چین به صورتی کاملا پنهانی انجام میشود و مستندکردن امر ناممکن است. با این همه، عفو بینالملل برآورد میکند که سالانه هزاران نفر در چین اعدام میشود.