انتقادات از حضور نماینده اتحادیه اروپا در مراسم تحلیف ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری منتخب جمهوری اسلامی ادامه دارد.
انریکه مورا، معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا که برای حضور در مراسم تحلیف ابراهیم رئیسی وارد تهران شده است روز چهارشنبه با مقامهای وزارت خارجه ایران دیدار کرد.
به گزارش رسانههای ایران٬ اشتفان کلمنت، سفیر اتحادیه اروپا در وین و برونو شول، رییس میز اقدام ایران در اتحادیه اروپا، انریکه مورا را در این سفر همراهی میکنند.
یواخیم کوهس ، عضو حزب «آلترناتیو برای آلمان» در پارلمان اتحادیه اروپا روز چهارشنبه خشم خود را از حضور انریکه مورا در مراسم تحلیف ابراهیم رئیسی ابراز کرد.
این نماینده پارلمان اروپا تاکید کرد، در حالی که مردم ایران برای اعتراض به حکومت بنیادگرای اسلامی به خیابانها میآیند ، بروکسل از حکومت ستمگر حمایت میکند.
نرگس محمدی، فعال حقوق بشر، نیز روز چهارشنبه حضور این مقام اروپایی را در تهران در راستای «بقای» حکومت ایران دانست.
نرگس محمدی در نامهای خطاب به انریکه مورا از ابراهیم رئیسی به عنوان «یکی از جدیترین ناقضان حقوق بشر طی چهل ودو سال گذشت» یاد کرده و گفته است: «چطور است که شما برای ادامه مذاکرات با حکومت ایران میتوانید به ایران سفر کنید و حکومت ایران شما را میپذیرد؟ اما واکسن های شما را برای مردم ایران نمیپذیرند؟ چون اولی برای بقای حکومت و دومی برای بقای مردم است.»
این فعال حقوق بشر در بخشی از نامه خود به «کشتار معترضان» در آبان ۹۸ و اعتراضات اخیر خوزستان اشاره کرده و نوشته است: «میخواهم از مرگ هزاران هزار زن و مرد و پزشک و کادر درمان بگویم که به دلیل عدم واکسیناسیون رایج در سراسر جهان، در خانهها و بیمارستانها، غریبانه و بیپناه جان میدهند. کشتاری بیسابقه، بیرحمانه و دلخراش در خانههای مردم سرزمین من اتفاق میافتد. گلوله نیست، شکنجه نیست، زندان نیست بلکه درک کنید، مرگ خاموش در اتاقهایی تاریک و خانههای پر وحشت ایرانیان است.»
نرگس محمدی در ادامه نامه خود تصریح کرده است: «من به عنوان یک فعال حقوق بشر اعلام میکنم، اقدام حکومت و حضرتعالی را برای بقاء حکومت و عدم بقاء مردم نمی پذیرم و معترضم.»
مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید جمهوری اسلامی ایران روز پنجشنبه، چهاردهم مرداد، در صحن مجلس برگزار خواهد شد.
مسیح علینژاد، روزنامهنگار ساکن آمریکا، هم از حضور نماینده اتحادیه اروپا در مراسم تحلیف رئیسی انتقاد کرده است.
خانم علینژاد در توییتر خود نوشته است: اگر شما غربیها در مقابل کسی که عامل کشتار و قتل و کروگانگیری هزاران انسان است نایستید، جان شهروندان خودتان هم در خطر است.
سازمان حقوق بشر ایران نیز در بیانیهای شرکت هیاتهای خارجی در مراسم تحلیف رئیسی انتقاد کرده و آن را « چشمپوشی بر جنایت علیه بشریت» دانسته است.
نظامالدین موسوی، سخنگوی هیئت رئیسه مجلس، خبر داده که که ۱۱۵ مقام رسمی از ۷۳ کشور و نهادهای بینالمللی، از جمله نمایندگان دبیر کل سازمان ملل متحد و مقاماتی از اتحادیه اروپا در آیین تحلیف ابراهیم رئیسی شرکت خواهند کرد.
حضور نماینده اتحادیه اروپا در مراسم تحلیف ابراهیم رئیسی که عضو «هیات چهار نفره مرگ» و از عاملان اصلی اعدامهای سراسری زندانیان سیاسی در ۱۳۶۷ بوده، به موجی از انتقادها دامن زده و منتقدان این اقدام را در تضاد با ارزشهای حقوقی بشری اروپا ارزیابی کردهاند.
سازمان عفو بینالملل هم روز چهارشنبه در آستانه برگزاری مراسم تحلیف ابراهیم رئیسی اعلام کرد که وی باید به خاطر نقشی که در «جنایات علیه بشریت» و کشتار سال ۶۷ داشته، تحت تحقیقات کیفری قرار گیرد.
عفو بین الملل تاکید کرده است، قرارگرفتن رئیسی در جایگاه ریاستجمهوری به جای تحت تحقیقات کیفری قرار گرفتن، «نمودی فجیع از قصور جامعه بینالمللی در رسیدگی به بحران مصونیت ساختاری در ایران» توصیف شده است.
شاهزاده رضا پهلوی، ولیعهد پیشین ایران نیز روز گذشته از حضور نماینده اتحادیه اروپا در مراسم تحلیف ابراهیم رئیسی انتقاد کرد. او ابراهیم رئیسی را «قصاب» و «احتمالاً یکی از شرورترین» مقامهای جمهوری اسلامی توصیف کرد.
شاهزاده رضا پهلوی خطاب به انریکه مورا گفت، «تکاندهنده است اینکه به توصیف او دموکراسیهای غربی که بیشترین انتظار از آنها میرفت از پشت به مردم ایران خنجر میزنند.»
اسرائیل نیز روز دوشنبه با انتقاد شدید از اتحادیه اروپا برای اعزام نماینده به مراسم تحلیف ابراهیم رئیسی از این اتحادیه خواست تصمیم خود را لغو کند.