طلاعات ماهوارهای حاکی از وجود چندین توده متراکم ابری «گاز متان» در نزدیکی خطوط لوله گاز ایران است.
به گزارش «بلومبرگ»، این تودههای عظیم گاز متان که توسط شرکت ژئوآنالیز «کایروس ساس» و با استفاده از دادههای «آژانس فضایی اروپا» شناسایی شده، نشانگر انتشار بیمهابای این گاز خطرناک در نزدیکی زیرساختهای سوخت فسیلی ایران است.
ایران که یکی از بزرگترین تولیدکنندگان گاز طبیعی است، سومین منتشرکننده گازیهای «بسیارقوی» گلخانهای حاصل از فعالیتهای نفتی و گازی در جهان است.
بزرگترین نشتی که توسط این شرکت رصد شده، 5 سپتامبر در جنوب غربی این کشور و در نزدیکی مرزهایش با عراق رخ داده است.
میزان رهاسازی در این نشت، انتشار تقریبا 95 تن گاز متان در هر ساعت بود. به گفته محققان، تاثیر این نشت بر روند «گرمایش جهانی» معادل تاثیر فعالیت حدود 4700 خودرو به مدت یکسال در بریتانیا است.
دانشمندان میگویند، تاثیر کوتاهمدت گاز متان بر گرمایش جهانی، 80 برابر دیاکسید کربن است.
دو نشت دیگر نیز روز هفدهم سپتامبر با نرخ انتشار 34 تن در هر ساعت و یک هفته پس از آن، نشتی با نرخ انتشار 36 تن در هر ساعت در این منطقه رخ داده است.
این سه نشت در جنوب ایران، در نزدیکی یک میدان نفتی رخ داده اما یک سخنگوی شرکت «کایروس» در این زمینه گفت، به احتمال زیاد خطوط لوله گاز منشأ این نشت هستند. به گفته او، این گونه نشتها معمولا در حین روند «نگهداری و تعمیرات» رخ میدهد.
علاوه بر این، نشت گاز دیگری با میزان انتشار 54 تن در هر ساعت، روز 12 سپتامبر در جنوب تهران نیز اتفاق افتاد.
مکان تمام این نشتها، در نزدیکی خطوط لوله گاز متعلق به «شرکت ملی گاز ایران» است.
بلومبرگ مینویسد، نمایندگان شرکت ملی گاز ایران از اظهارنظر در این زمینه خودداری کردند.
دانشمندان میگویند کاهش انتشار گاز متان یکی از سریعترین راهها برای کاستن از سرعت «گرمایش جهانی» است.
نظارت ماهوارهای به افشای موارد نشت گازهای گلخانهای حاصل از فعالیت زیرساختهای سوخت فسیلی کمک کرده است. این افشاگری باعث شده که تحقیقاتی در این زمینه علیه شرکتهای تولیدکننده نفت و گاز آغاز شود.