
جواد اوجی، وزیر نفت، در نشستی با رییس سازمان برنامه و بودجه، گفت: در سالهای گذشته سرمایهگذاری لازم در صنعت نفت و گاز انجام نشده است، درحال حاضر به ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری در این حوزه نیاز داریم و اگر برای توسعه هزینه نشود در آینده به واردکننده این محصولات تبدیل میشویم.
وزیر نفت اضافه کرد که در سرمایهگذاریها باید به آمایش سرزمین توجه کرد زیرا طرحهایی که توجیه اقتصادی ندارند دامن دولت و مجلس شورای اسلامی و کل اقتصاد کشور را خواهد گرفت.
هفته گذشته هم محسن خجستهمهر، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، هشدار مشابهی داد و خاطرنشان کرد که اگر سرمایهگذاری لازم انجام نشود و برنامههای جبرانی برای تولید گاز اجرایی نشود، ایران تا سال ۱۴۰۴ به وارد کننده گاز تبدیل خواهد شد.
خجستهمهر در نشست با اعضای کمیسیون برنامه و بودجه مجلس، از نیاز به ۶۵ تا ۸۹ میلیارد دلار سرمایهگذاری برای اجرای طرحهای توسعهای نفت و گاز در دریا و خشکی خبر داد و اضافه کرد درصورتی که سناریوهای جبرانی برای تولید گاز اجرا نشود، ایران با چالش تامین گاز مورد نیاز برای مصرف داخلی خود مواجه میشود.
محمد مشکینفام، مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس، دیگر مقام صنعت نفت و گاز ایران است که از افت تولید در میادین گازی ایران خبر داد.
مشکینفام گفت که تولید گاز پارسجنوبی به پیک ظرفیت رسیده اما پیشبینی میشود این میدان گازی از چهار سال آینده، با افت تولید مواجه شود. او افزود که این میدان گازی نیاز به سرمایهگذاری حدود ۲۰ میلیارد دلاری دارد.
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی نیز در گزارشی از وضعیت صنعت نفت و گاز ایران، خاطرنشان کرد که حدود ۶۱ درصد از میادین نفتی کشور در نیمه دوم عمر خود قرار دارند و با افت فشار مخزن و کاهش تولید مواجه شدهاند.
این مرکز اضافه کرد که طبق برنامه ششم توسعه، قرار بود تا سال ۹۹، ضریب بازیافت مخازن کشور به میزان یک درصد افزایش یابد اما این امر نه تنها میسر نشد بلکه ضریب بازیافت مخازن کشور چهار درصد کاهش یافت.
مرکز پژوهشهای مجلس خاطرنشان کرد که با رشد مصرف و تقاضا و شروع افت فشار مخازن پارس جنوبی، در آینده نزدیک مشکل تامین گاز به یک چالش جدی برای کشور تبدیل میشود