بحران در شرق اروپا که در سایه تجمع سنگین تجهیزات جنگی و دهها هزار سرباز ارتش روسیه در مرز اوکراین ایجاد شده است برغم گفتگوی تلفنی روز شنبه جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا با ولادیمیر پوتین، همتای روس خود فروکش نکرد.
آمریکا و متحدانش میگویند هدف غایی ارتش روسیه از اردو زدن در پشت مرزهای اوکراین و برگزاری رزمایشهای متعدد، حمله به این کشور است. مسکو اما با رد این اتهام میگوید آرایش رزمی نیروهایش تنها به منظور دفاع از منافع روسیه است و حملهای در کار نیست.
روسیه که جداییطلبان منطقه دونباس در شرق اوکراین را زیر چتر حمایتی خود دارد، سال ۲۰۱۴ میلادی شبه جزیره کریمه اوکراین را به خاک خود ضمیمه کرد.
آمریکا و متحدانش میگویند روسیه هر آن ممکن است به اوکراین حمله کند و با هشدارهای مکرر، مسکو را در صورت تصمیم به حمله با وضع تحریمهای سنگین و پاسخ «فوری و مناسب» تهدید میکنند.
مسکو در مقابل، «هیستری» آمریکا را محکوم کرده و میگوید واشنگتن و متحدانش با تبلیغات سیاسی و دستاویز قرار دادن «حمله قریب الوقوع روسیه به اوکراین» تنشزایی میکنند.
آخرین خبرها و تحولات مرتبط با بحران اوکراین در روز یکشنبه ۱۳ فوریه را در گزارش زیر دنبال کنید:
انتقاد اوکراین از آلمان به دلیل داشتن رفتار «محتاطانه» در قبال روسیه
سفیر آلمان در اوکراین روز یکشنبه در جریان یک گفتگوی رادیویی، از مقامات برلین به دلیل داشتن رفتاری «بسیار محتاطانه» در قبال تحولات اوکراین انتقاد کرد و گفت: «وقت آن است که آلمان عینک روسی خود را بردارد و نگاهی واقعبینانه به تحولات اوکراین داشته باشد. زیرا این عینک، دید آلمان را تار کرده است.»
او با بیان اینکه بقای اوکراین در خطر است، افزود: «یا تصمیم میگیرید که به ما کمک کنید، یا ما را رها میکنید.»
پیش از این بارها به اولاف شولز، صدراعظم جدید آلمان به دلیل داشتن مواضعی نه چندان شفاف در قبال بحران اوکراین، که یکی از دلایل آن سرنوشت پروژه انتقال گاز «نورد استریم ۲» بوده، از سوی متحدان اروپایی برلین انتقاد شده است.
رئیس جمهور اوکراین از جو بایدن خواست که به کییف سفر کند
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین روز یکشنبه از جو بایدن، همتای آمریکایی خود خواست که برای نشان دادن حمایت واشنگتن از این کشور در قبال تهاجم احتمالی روسیه، در چند روز پیشرو به اوکراین سفر کند.
آقای زلنسکی گفت: «من متقاعد شدهام که سفر شما به کییف در روزهای پیشرو، پیامی قوی خواهد بود و به بازگشت ثبات کمک خواهد کرد.»
توافق بر سر «دیپلماسی و بازدارندگی» در قبال روسیه در گفتگوی تلفنی زلنسکی و بایدن
به گزارش خبرگزاری فرانسه به نقل از کاخ سفید، جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا و ولودیمیر زلنسکی، همتای اوکراینیاش، در گفتوگوی تلفنی که امروز یکشنبه و حدود ۵۰ دقیقه به طول انجامید، توافق کردند که در برابر روسیه «دیپلماسی» و سیاست «بازدارندگی» را دنبال کنند.
به گفته کاخ سفید «هر دو رهبر بر سر اهمیت ادامه دیپلماسی و بازدارندگی در پاسخ به تجمع نظامی روسیه در مرزهای اوکراین توافق کردند» و جو بایدن مجدداً قول داد که در صورت حمله روسیه، آمریکا با هماهنگی با متحدانش پاسخ «سریع و قاطعانه» خواهد داد.
صدها تن مهمات آمریکا و موشک استینگر به اوکراین رسید
وزارت دفاع اوکراین روز یکشنبه اعلام کرد یک محموله سامانه موشکی ضدهوایی استینگر و مهمات با هواپیما از لیتوانی وارد این کشور شد.
اُلِکسی رزنیکوف، وزیر دفاع اوکراین همچنین گفت که حدود ۱۸۰ تن مهمات با دو هواپیمای دیگر در اوایل همین روز توسط آمریکا به کییف تحویل داده شد. وی در توییتی نوشت که تاکنون تقریباً ۱۵۰۰ تن مهمات با ۱۷ پرواز به اوکراین تحویل داده شده است.
اوکراین: هواپیماها بر فراز آبهای آزاد دریای سیاه پرواز نکنند
اوکراین عصر روز یکشنبه به شرکتهای هواپیمایی توصیه کرد از روز دوشنبه تا شنبه آینده و به دلیل برگزاری رزمایشهای دریایی روسیه در دریای سیاه از پرواز بر فراز آبهای آزاد این دریا خودداری کنند.
آژانس حمل و نقل هوایی دولتی اوکراین اعلام کرد: «به شرکت های هواپیمایی توصیه میشود از فردا [دوشنبه] بر فراز این منطقه پرواز نکنند و مسیرهای بهینه را از قبل و با در نظر گرفتن وضعیت فعلی [اوکراین] برنامه ریزی کنند.»
وزارت دفاع روسیه دیروز شنبه اعلام کرد «بیش از ۳۰ کشتی ناوگان دریای سیاه طبق برنامه رزمایش، از سواستوپل و نووروسیسک به راه افتادند».
مسکو هدف از این رزمایش را دفاع از سواحل شبه جزیره کریمه، پایگاههای ناوگان روسیه در دریای سیاه و همچنین محافظت از اهداف اقتصادی این کشور در برابر تهدیدات نظامی احتمالی عنوان کرده است.
رئیس جمهوری آلمان خواستار قاطعیت در برابر روسیه شد
فرانک والتر اشتانمایر که بار دیگر به مقام ریاست جمهوری آلمان انتخاب شده، در نطق خود در جمع نمایندگان پارلمان این کشور خواستار قاطعیت در برابر روسیه شد.
رئیس جمهوری آلمان گفت: «همانطور که میبینیم، صلح امری بدیهی نیست و ما باید همیشه برای حفظ آن از طریق گفتگو تلاش کنیم ولی در صورت لزوم بازدارندگی و قاطعیت نیز لازم است.»
او که برای پنج سال دیگر به مقام ریاست جمهوری آلمان برگزیده شده، افزود: «ما در آستانه خطر وقوع درگیری نظامی و جنگ در اروپای شرقی هستیم و روسیه مسئول اصلی وضع موجود است.»
اظهارات آقای اشتانمایر در آستانه سفر اولاف شولتس، صدراعظم آلمان به اوکراین و روسیه عنوان شد.
بیش از ۲۰ کشور اورپایی و غیراروپایی از شهروندانشان خواستهاند اوکراین را ترک کنند
این کشورها عبارتند از: آلمان، آمریکا، بریتانیا، لوکزامبورگ، اسپانیا، ایتالیا، بلغارستان، ایرلند، دانمارک، لیتوانی، استونی، نروژ، بلژیک، هلند، استرالیا، کانادا، کره جنوبی، ژاپن، نیوزیلند، اسرائیل و عربستان سعودی.
فرانسه از اتباع خود خواسته تا توصیه اجتناب از سفر به اوکراین را جدی بگیرند اما از شهروندان خود که مقیم اوکراین هستند، نخواسته است تا این کشور را ترک کنند.
ایران نیز از اتباع خود که مقیم اوکراین هستند خواسته است برای «شرایط اضطراری احتمالی» آماده باشند اما از آنها نخواسته است از اوکراین خارج شوند.
خروج کارکنان سازمان امنیت و همکاری اروپا از اوکراین آغاز شد
کارکنان ایالات متحده در سازمان امنیت و همکاری اروپا روز یکشنبه در بحبوحه ترس از تهاجم احتمالی روسیه، شهر دونتسک در شرق اوکراین را که تحت کنترل شورشیان است، ترک کردند.
خبرگزاری رویترز اعلام کرد که چندین خودروی زرهی با آرم سازمان امنیت و همکاری اروپا با چمدانهای بارگیری شده از مقر این سازمان خارج شدند.
ماموریت نظارتی ویژه سازمان امنیت و همکاری اروپا در اوکراین از زمان آغاز جنگ بین نیروهای اوکراینی و نیروهای تحت حمایت روسیه که کییف می گوید منجر به کشته شدن بیش از۱۴۰۰۰ نفر شده، در شرق اوکراین آغاز شده بود.
بر پایه این گزارش، ۱۶۰ مامور سازمان امنیت و همکاری اروپا از جمله شهروندان هلند، کانادا، اسلواکی و آلبانی در حال خروج از اوکراین هستند.
کییف: آسمان اوکراین را به روی پروازها نمیبندیم
اوکراین میگوید بستن حریم هوایی این کشور به روی پروازها را اقدامی اشتباه میداند و از آن حذر میکند. میخائیلو پودولیاک، مشاور رئیس دفتر رئیس جمهوری اوکراین امروز با بیان این مطلب گفت تصمیم شرکتهای هواپیمایی خاص برای پرواز یا عدم پرواز به اوکراین با خودشان است و ارتباطی با سیاستهای اوکراین ندارد.
شرکت هواپیمایی کیالام (KLM) دیروز شنبه اعلام کرد که پروازهای خود به اوکراین را به حالت تعلیق در میآورد.
حدود هشت سال پیش در ۱۷ ژوئیه سال ۲۰۱۴ (۲۶ تیر ۱۳۹۳) پرواز شماره ۱۷ هواپیمای مالزی که از فرودگاه آمستردام هلند به مقصد کوالالامپور برخاسته بود بر فراز خاک اوکراین سرنگون شد. در این حادثه ۲۹۸ سرنشین این هواپیمای مسافربری کشته شدند.
محل سقوط این هواپیمای بوئینگ ۷۷۷ در شرق اوکراین و در منطقهای بود که نزاع مسلحانه بین نظامیان این کشور و شورشیان تحت حمایت روسیه در آن جریان داشت.
بنا به گزارش گروه تحقیق بینالمللی این هواپیما بر اثر اصابت یک فروند موشک شلیک شده از سامانه موشکی بوک (BUK) متعلق به روسیه سقوط کرد. روسیه هرگونه دخالت در سرنگونی این هواپیمای مسافربری را رد کرده است.