یائیر لاپید، وزیر خارجه اسرائیل میگوید دولت متبوعش از دولت جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا درخواست کرده اطمینان حاصل کند که به منظور راضی کردن ایران برای بازگشت به توافق هستهای 2015 موسوم به «برجام»، سپاه پاسداران را از فهرست «سازمانهای تروریستی» خارج نمیکند.
به گزارش خبرگزاری «رویترز»، دوشنبه 21 فوریه، لاپید خطاب به «کنفرانس روسای سازمانهای بزرگ یهودی آمریکا» گفت: «ما از توافق اولیه هم راضی نبودیم، و از توافق در حال شکلگیری بیشتر ناراضی هستیم. اما کماکان با دولت آمریکا درباره چندین موضوع پیرامون این توافق به گفتوگو ادامه میدهیم.»
وزیر خارجه اسرائیل تاکید کرد که یکی از خواستههای دولت نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل از دولت بایدن این است که سپاه را از فهرست سازمانهای تروریستی مورد تحریم آمریکا خارج نکند. به گفته وی، پیام اسرائیل در این باره این است: «این کاملا اشتباه است. چنین کاری نکنید.»
لاپید افزود که اسرائیل و آمریکا همچنین در حال مذاکره بر سر «راههای دیگر» برای جلوگیری از پیشرفت اتمی ایران و غنیسازی اورانیوم برای تبدیل شدن به کشور «آستانه اتمی» و دستیابی به توانایی ساخت بمب هستهای هستند. به گفته وی: «ما باید روی توافقنامه تکمیلی میان اسرائیل و آمریکا کار کنیم.»
به گزارش «رویترز»، اگرچه اسرائیل یکی از طرفهای مذاکرات هستهای بین ایران و قدرتهای جهانی در وین نبوده است، اما به امید اعمال نفوذ بیشتر در جریان مذاکرات، مدام با دولت آمریکا و دیگر طرفهای مذاکره گفتگو کرده است.
با این وجود، موضع نهایی اسرائیل این است که خود را به هیچگونه توافقی که میان ایران و قدرتهای جهان شکل بگیرد پایبند نمیداند، و در صورت لزوم دست به اقدام نظامی یکجانبه علیه تاسیسات هستهای ایران خواهد زد.
به گفته وزیر خارجه اسرائیل: «یک جایی میرسد که به آمریکاییها میگوییم ما این اختیار را داریم که درباره امنیت اسرائیل به آن روشی که خودمان صلاح میدانیم عمل کنیم.»
ایران در وین خواستار حذف سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی شده
نخستوزیر اسرائیل گفت که ایران در جریان مذاکرات وین خواستار حذف نام سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی و همچنین بسته شدن پروندههای هستهای باز خود در آژانس بینالمللی انرژی اتمی شده است.
نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائیل، روز یکشنبه، در بخشی از سخنرانی خود در اجلاس رهبران سازمانهای اصلی یهودی آمریکا به ابراز نگرانی درباره توافق احتمالی در مذاکرات احیای برجام و شکافهای باقیمانده بین ایران و ایالات متحده در این مذاکرات پرداخت.
بنت ضمن ابراز نگرانی درباره مذاکرات جاری در وین برای احیای برجام گفت از نظر اسرائیل و متحدانش، توافقی که در وین در حال تدوین است، به احتمال زیاد منشا خشونت بیشتر و خاورمیانهای بیثباتتر خواهد شد.
او گفت: «ما و کشورهای با ثبات منطقه یک چشممان به مرز اوکراین و روسیه و چشم دیگرمان به وین است، اما آنچه که در وین مشاهده میکنیم بسیار نگرانکننده است.»
نخستوزیر اسرائیل در بخشی دیگری از سخنانش گفت ایران در مذاکرات وین تاکید دارد که «نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمانهای تروریستی آمریکا» حذف شود.
بنت اشاره نکرد که آیا دولت جو بایدن با لغو تصمیم دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۹ برای تروریستی شناختن سپاه پاسداران موافقت کرده است یا خیر، اما گفت: «آیا متوجه میشویم که آنها اکنون میخواهند که بزرگترین سازمان تروریستی در جهان آزاد شود؟»
نفتالی بنت دیگر شرط جمهوری اسلامی در مذاکرات وین را بسته شدن همه پروندههای باز هستهای جمهوری اسلامی در آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد، اما گفت که هنوز آمریکا با این شرط ایران موافقت نکرده است.
او پروندههای مد نظر ایران را پروندههای تحقیقاتی آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره ابعاد نظامی احتمالی برنامه هستهای ایران دانست و گفت: «ایران مواد مرتبط با برنامه نظامی اتمی را مخفی کرده و همچنان هم مخفی میکند. مچ ایران گرفته شده و حال جمهوری اسلامی تاکید دارد که بازرسان باید آنچه دیدهاند را نادیده بگیرند.
نخستوزیر اسرائیل بزرگترین مشکل توافق هستهای جدید با ایران را «بند غروب» این قرارداد دانست که تنها دو سال و نیم زمان دارد.
بنت گفت: «دو سال و نیم زمان زیادی نیست و پس از آن ایران بر اساس همین توافق میتواند سانتریفیوژهای پیشرفته ساخته و به کار گیرد، مراکز غنیسازی به اندازه چندین زمین فوتبال با سانتریفیوژهای پیشرفته راه اندازی کند و اقدام این کشور نیز قانونی خواهد بود.»
او افزود این بند راهی سریع برای غنیسازی اورانیوم در حد نظامی به ایران میدهد و حتی در این دو سال و نیم نیز جمهوری اسلامی اجباری ندارند که سانتریفیوژهای پیشرفتهای که اخیرا ساخته است را نابود کنند.
نخستوزیر اسرائیل توافق هستهای با ایران را موجب «فربه شدن رژیم وحشی و بهشدت فاسد» جمهوری اسلامی دانست و گفت این قرارداد دهها میلیارد دلار به «ماشین ترور» جمهوری اسلامی واریز میکند و این حکومت و به بازارهای جدید دست خواهد یافت.
او با اشاره به حمایت ایران از شبهنظامیان در خاورمیانه افزود: «بخش عمده این پول هم در راه حمله به اسرائیل، متحدان ما و حتی سربازان آمریکایی خرج خواهد شد.»
نخستوزیر اسرائیل در پایان گفت که قصد ندارد در این موضوع با آمریکا مبارزه کند، اما تاکید کرد که اسرائیل، ایران در آستانه ساخت سلاح اتمی را نمیپذیرد و همواره حق آزادی عمل را برای دفاع از خود حفظ خواهد کرد.