داوید برنعه، رئیس سازمان امنیت و اطلاعات خارجی اسرائیل «موساد»، با انتقاد از دولت جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده به دلیل «تعجیل» این دولت برای عقد یک «توافق وحشتناک» با ایران، تاکید کرد که توافق هستهای جدید جلوی اقدامات اسرائیل علیه رژیم ایران به منظور دفاع از منافع امنیتی کشور متبوعش را نمیگیرد.
به گزارش روزنامه «جروزالم پست»، برنعه که به دیدار جمعی از مقامات ارشد سیاسی و امنیتی اسرائیل رفته بود، روز پنجشنبه گفت: «اسرائیل یک پای این توافق نیست. اسرائیل مجاز به دفاع از خود است، و به هر طریق ممکن این کار را خواهد کرد. ما نمیتوانیم بی سر و صدا گوشهای بنشینیم و افزایش دامنه خطر را تماشا کنیم.»
برنعه در بخش دیگری از صحبتهایش با اشاره به تهدید منطقهای رژیم ایران خاطرنشان کرد: «این مائیم که با حزبالله دستبهگریبانیم، نه آمریکاییها. ما با جهاد اسلامی سر و کله میزنیم، نه آمریکاییها. ما با سپاه پاسداران و نیروهای نیابتی شبهنظامی آنها در سوریه درگیریم، نه آمریکاییها. مقابله با تمام اینها گرفتاری ماست.»
رئیس موساد افزود: «معلوم است که آمریکا یک روز ممکن است بگوید میخواهم خاورمیانه را ترک کنم، ولی ما نمیتوانیم برویم. ما اینجا هستیم. در ضمن، تفاوتهای مفهومی در جهانبینیهای ما وجود دارد.»
برنعه گفت توافق هستهای احتمالی جدید آمریکا با ایران، بالقوه از توافق سال 2015 بدتر است، و خطر آن به مراتب برای اسرائیل و جهان بیشتر است. به گفته وی، این معامله باعث تغییر تمایل طولانیمدت رژیم ایران به دستیابی به سلاح هستهای نمیشود.
وی افزود علاوه بر اهرم نظامی آشکار، «اهرمهای دیگری» هم وجود دارد که میتوان از آنها استفاده کرد؛ و تاکید کرد به جای عقد یک توافق ناقص و بد، بهتر است تحریمها را ادامه داد تا رژیم ایران «فقیرتر و ضعیفتر و کمخطرتر» شود.
توافق هستهای با ایران «فاجعه استراتژیک» برای اسرائیل
رسانههای اسرائیلی میگویند، رئیس سازمان اطلاعاتی این کشور، موساد، هشدار داده است که آمریکا با «عجله» به دنبال دستیابی به یک «توافق بد» هستهای با ایران است.
طبق این گزارشها، داوید بارنئا، رئیس موساد، در نشستی احیای توافق هستهای موسوم به برجام، بین جمهوری اسلامی ایران و قدرتهای جهانی را «یک فاجعه استراتژیک» برای اسرائیل خوانده است.
تایمز اسرائیل میگوید، رسانههای عبری زبان پنجشنبه نوشتهاند که رئیس موساد با اشاره به «ادعای مکرر ایران» در خصوص صلحآمیز بودن فعالیتهای هستهایاش گفته است که این توافق «برای اسرائیل بسیار بد» است و آمریکا «در حال عجله برای دستیابی به توافقی است که در نهایت مبتنی بر دروغ است.»
داوید بارنئا همچنین گفته است٬ به نظر میرسد با توجه به نیازهای آمریکا و ایران، دستیابی به توافق بر سر برجام اجتناب ناپذیر باشد.
طبق این گزارشها٬ رئیس موساد در ادامه تاکید کرده است٬ «بند غروب» در توافق برجام «به ایران مجوز میدهد تا مواد هستهای مورد نیاز برای ساخت بمب را در چند سال جمعآوری کند» و همچنین میلیاردها دلار پول مسدود شده فعلی را به سمت تهران روانه میکند و خطر ایران را در سراسر منطقه از طریق گروههای نیابتیاش افزایش میدهد.
مطابق «بند غروب» در برجام پس از ۱۰ سال ایران میتواند سانتریفوژهای غنیسازی را افزایش دهد و پس از ۱۵ سال نیز اجازه دارد حجم اورانیوم کمتر غنیشده خود را زیادتر کند.
داوید بارنئا تصریح کرده است٬ اسرائیل به هرگونه توافق جدیدی خود را متعهد نخواهد دانست و این کشور هر طور که صلاح بداند برای خنثی کردن تهدید علیه خود عمل خواهد کرد.
«نتایج مثبت»
نخست وزیر اسرائیل هم روز پنجشنبه در خصوص احیای برجام گفته است، «توافق فعلی، یک توافق بد» است.
یائیر لاپید با این حال گفته است، تاکتیک فشار اسرائیل بر آمریکا در خصوص احیای برجام برخی نتایج مثبت به همراه داشته است.
نخست وزیر اسرائیل در یک کنفرانس خبری و در پاسخ به پرسشی در این زمینه گفته است، «آمریکاییها بخش بزرگی از مواردی که ما میخواستیم در پیشنویسها بگنجاند را پذیرفتند.»
یائیر لاپید این رویکرد دولت آمریکا را « یک تغییر خوشایند» توصیف کرده و گفته است: «گفتوگو با آنها خوب است و ما به آن ادامه خواهیم داد.»
ایال حولاطا، مشاور امنیت ملی اسرائیل، در هفته جاری با حضور در واشینگتن و با شماری از مقامات از جمله جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید و همچنین با خانم وندی شرمن، معاون وزیر امور خارجه آمریکا، دیدار کرده است.
در همین زمینه، وزیر دفاع اسرائیل که به سفر آمریکا کرده است با اریک کوریلا، رئیس ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده ، سنتکام، در فلوریدا دیدار کرد.
بنی گانتز همچنین در توییتی گفت که روز جمعه با جیک سالیوان دیدار و با او در خصوص راههای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای رایزنی میکند.
در دور تازه گفتوگوهای هستهای، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا متن یک پیش نویس را برای خروج از بنبست در مذاکرات احیای برجام ارائه کرده است که ایران و آمریکا دیدگاههای خود را در مورد آن بیان کردهاند.
آمریکا روز چهارشنبه پاسخ خود را به نظرات ایران درباره پیشنهاد اتحادیه اروپا ارائه کرد.
این در حالی است که وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران روز پنجشنبه با اعلام اینکه تهران برای احیای برجام «هیچ شتاب و عجلهای ندارد» گفت که «در حال بررسی و آنالیز دقیق متن و آخرین پاسخی هستیم که روز گذشته از طرف آمریکایی دریافت کردیم».
در همین زمینه، میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات احیای برجام، هم عصر پنجشنبه در توئیتی با بیان اینکه باید «صبور» بود، نوشت: «هرگونه پیشنهاد جدید برای تهیه پیشنویس، عملاً مذاکرات را طولانیتر میکند. ممکن است خوشایند نباشد، اما طرفهای برجام حق دارند که طبق روال عادی دیپلماسی، خواستار تغییراتی در متن موجود باشند».