وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد این کشور وزارت اطلاعات و اسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات را به دلیل شرکت در فعالیتهای سایبری علیه آمریکا و متحدانش تحریم کرد. واشینگتن تاکید کرد عوامل تحت حمایت وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی، سیستمهای کامپیوتری دولت آلبانی را مختل کردهاند.
حملههای سایبری گسترده جمهوری اسلامی به زیرساختهای آلبانی که منجر به قطع روابط دو کشور شد، واکنشهای شدیدی در پی داشته است.
ناتو روز پنجشنبه ۱۷ شهریور با صدور اطلاعیهای حمله سایبری ایران به آلبانی را محکوم و اعلام کرد از این عضو خود حمایت میکند.
در اطلاعیه ناتو آمده است: «ما به افزایش آمادگی خود در برابر حملات سایبری ادامه خواهیم داد و از یکدیگر برای دفاع در برابر تهدیدات سایبری، از جمله با در نظر گرفتن پاسخهای دستهجمعی احتمالی، حمایت خواهیم کرد.»
همچنین در پی قطع روابط دیپلماتیک از سوی آلبانی، مقامهای آمریکایی و بریتانیایی این حملهها را محکوم کردند و درباره تکرار آن هشدار دادند.
آمریکا سال ۹۰ نیز وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی را به دلیل کمک به بشار اسد برای سرکوب مخالفان و نقض گسترده حقوق بشر در ایران تحریم کرده بود.
واشینگتن همچنین پیش از این چند ایرانی را به اتهام انجام حملههای سایبری به مجموعههای مختلف در ایالات متحده تحریم کرده است.
از جمله سال ۹۷، وزارت دادگستری آمریکا، ۹ ایرانی و شرکت «مبنا» را به اتهام حمله سایبری به صدها دانشگاه آمریکایی و دهها شرکت یا موسسه وابسته به دولت آمریکا و سازمان ملل، هدف تحریم قرار داد.
مبنا یک شرکت فنآوری با مرکزیت شیراز است که برای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی فعالیت میکند.
فرار رو به جلوی ایران در مورد اتهام حمله سایبری به آلبانی
سفارت جمهوری اسلامی در بروکسل اما در مورد اتهام حملههای سایبری ایران به آلبانی و حمایت ناتو از آلبانی، مدعی شد که ایران قربانی حملات سایبری «ناتو و متحدانش» شده است.
این سفارتخانه اعلام کرد: «ناتو و متحدانش به جای انتساب اتهامهای بیاساس علیه ایران، از پناه دادن به تروریستها در سرزمینهای خود پرهیز کنند.»
در ادامه واکنش سفارت جمهوری اسلامی در بروکسل به این ماجرا، ایران کشوری معرفی شده است که خود «هدف و قربانی حملههای سایبری به زیرساختهای حیاتیاش از سوی متحدان و شرکای ناتو» بوده است.
بر این اساس اعلام شده است: «[جمهوری اسلامی] هر گونه استفاده از فضای سایبری برای حمله به سایر کشورها را رد و محکوم میکند.»
آلبانی روز ۱۶ شهریور به دنبال حملههای گسترده سایبری به زیرساختهای این کشور در تیر ماه، روابط خود را با ایران به حالت تعلیق درآورد و به دیپلماتها، کارکنان سفارت و دیگر وابستگان جمهوری اسلامی ۲۴ ساعت فرصت داد تا خاک این کشور را ترک کنند.
ادی راما، نخست وزیر آلبانی پیش از این گفته بود حملههای سایبری «بدون هیچ تردیدی» نمیتواند کار افراد یا سازمانهای غیروابسته باشد و شواهد «غیرقابل انکاری» وجود دارد که نشان میدهد از سوی دولت ایران و از طریق چهار گروه مختلف انجام شده است.
با وجود این که حمله سایبری گسترده ایران به زیرساختهای آلبانی که منجر به قطع روابط دو کشور شد، واکنشهای شدیدی در پی داشته است، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی گفته است واکنش آمریکا و بریتانیا «فاقد هر گونه وجاهت» است چون این دو کشور پیش از این در مقابل حملههای سایبری علیه جمهوریاسلامی سکوت کرده و حتی «به طور مستقیم یا غیرمستقیم» از این نوع اقدامات حمایت کرده بودند.