در ادامه انزوای فزاینده رژیم جمهوری اسلامی بهدلیل سرکوب معترضان در ایران و همدستی با روسیه در جنگ علیه اوکراین، وزارت خزانهداری ایالات متحده آمریکا از اعمال تحریم علیه شرکتهایی که در تولید یا انتقال پهپادهای ایرانی به روسیه نقش دارند، خبر داد.
وبسایت وزارت خزانهداری آمریکا سهشنبه 24 آبان در بیانیهای نوشت که این وزارتخانه، مرکز تحقیقات صنایع هوایی «شاهد»، متعلق به نیروهای مسلح ایران را بهدلیل ساخت پهپادهای انفجاری شاهد 136 و ارسال آنها به روسیه جهت استفاده علیه زیرساختهای شهری اوکراین تحریم میکند.
این وزارتخانه همچنین اعلام کرد که دو شرکت «خدمات هوایی ساکسس FZC» و «آی جت گلوبال» را نیز بهدلیل تسهیل انتقال پهپادهای ایرانی به روسیه هدف تحریمهای خود قرار داده است. وزارت خزانهداری آمریکا در بیانیهای اعلام کرد که «دفتر کنترل داراییهای خارجی» این وزارتخانه (موسوم به اوفاک) چند فرد و شرکت را تحریم کرده است.
مهمترین شرکتی که تحریم شده، «مرکز پژوهش صنایع هوایی شاهد» است که پهپادهای «شاهد» را طراحی و تولید میکند؛ همان پهپادهایی که ایران به دست ارتش روسیه رسانده تا در اوکراین مورد استفاده قرار بگیرند. آمریکا در ضمن، دو شرکت «خدمات هوانوردی ساکسِس» و «آی جت گلوبال دیامسیسی» را بهدلیل نقششان در انتقال پهپادهای ایران به روسیه تحریم کرده است.وزارت خارجه آمریکا بهطور همزمان، شرکت «واگنر» روسیه (که نقش مهمی در جنگافروزیهای روسیه در سراسر جهان داشته است)، نیروی هوافضای سپاه پاسداران و شرکت «صنایع هوایی قدس» را تحت فرمان اجرایی شماره ۱۴۰۲۴ کاخ سفید تحریم کرد؛ فرمانی که سال گذشته دولت بایدن آن را صادر کرد و هدف از آن، محدود کردن اقدامهای مضر دولت روسیه است. دو فرد نیز بهدلیل نقششان در خرید پهپاد از ایران از طرف شرکت واگنر، تحریم شدهاند: عباس جمعه و تیگران خریستوفوروویچ سرابیونوف؛ به نظر میرسد هر دو شهروند روسیه باشند.
جنت یلن، وزیر خزانهداری آمریکا، گفت این کشور شرکتها و افرادی را که از «اقدام روسیه به اشغال ناموجه اوکراین» حمایت کنند، هر جای جهان که باشند تحریم میکند. «اوفاک» دو ماه پیش هم یک شرکت ارائهدهنده خدمات حملونقل هوایی، سه شرکت و یک فرد را بهدلیل نقش خود در ساخت پهپادها و قطعات آنها برای نیروهای هوافضا و دریایی سپاه تحریم کرده بود. اتحادیه اروپا نیز چند هفته پیش، هم شرکت «شاهد» و هم سه نفر از رهبران نظامی ایران را تحریم کرده بود.
در نتیجه این تحریمها، تمامی داراییهای این شخصیتهای حقیقی و حقوقی که در آمریکا یا در کنترل شهروندان آمریکایی است، باید مسدود شود و به «اوفاک» گزارش داده شود. وزارت خزانهداری در بیانیه خود تاکید کرد که قدرت «اوفاک» نه فقط در اعمال تحریم که در لغو تحریمها است. در این بیانیه آمده است: «هدف نهایی تحریمها مجازات نیست، بلکه رقم زدن تغییر مثبت در رفتار است.»بنا بر اعلام وزارت خزانه آمریکا شرکت خدمات هوایی ساکسس و آی جت گلوبال شرکتهای حمل و نقل هوایی مرتبط با ایران هستند که در امارات متحده عربی واقع شده و از آنجا، با نقض تحریمهای آمریکا علیه روسیه به ارسال پهپادهای ایرانی به روسیه کمک کردهاند.جانت یلن، وزیر خزانهداری آمریکا سهشنبه ضمن اعلام این خبر گفت: «همانطور که بارها نشان دادهایم، ایالات متحده مصمم است افراد و شرکتهایی را که از تهاجم نامشروع روسیه به اوکراین حمایت میکنند، صرفنظر از اینکه در کجا واقع شدهاند، تحریم کند.»
او ادامه داد: « اقدام امروز، هویت شرکتها و افرادی را که استفاده روسیه از پهپادهای ساخت ایران را برای کشتار وحشیانه غیرنظامیان اوکراینی تسهیل کردهاند، افشا کرده و آنها را مسئول میداند. این بخشی از تلاش بزرگتر ما از طریق اعمال تحریمها و محدودیتهای صادراتی است که بهمنظور خنثی کردن اقدامات تجاوزکارانه روسیه و جلوگیری از دسترسی این کشور به تجهیزات مورد نیاز آن برای تداوم این جنگ صورت میگیرد.»
بنا بر این گزارش، داراییهای این شرکتها و افراد در خاک آمریکا مسدود خواهد شد و این افراد از سفر به آمریکا منع شدهاند.
آمریکا پیش از این نیز در چندین بسته تحریمی مقامات و سازمانهای ایرانی دخیل در جنگ روسیه علیه اوکراین را تحریم کرده است.
اگرچه ایران و روسیه ارسال پهپادها به روسیه برای استفاده در جنگ را انکار میکنند، کشورهای غربی اما به شواهدی دست یافتهاند که نشان میدهد، ارتش روسیه در طی هفتههای اخیر بارها از این پهپادهای انفجاری برای هدف گرفتن ساختمانها و زیرساختهای مدنی اوکراین استفاده کرده است.