بنا بر برخی گزارشهای رسانهای برخی مقامات جمهوری اسلامی مذاکراتی را با دولت ونزوئلا به منظور تقاضای پناهندگی یا یافتن مکانی امن در این کشور در صورت تغییر رژیم در ایران آغاز کردهاند.گروهی از نمایندگان کنگره آمریکا در طرحی خواهان ابطال ویزای فرزندان مقامات جمهوری اسلامی ایران در آمریکا شدند.
خبرگزاری «میدل ایست آی» در گزارشی که شامگاه دوشنبه 28 آذر منتشر کرده، ضمن اعلام این خبر نوشته است که این طرح در واکنش به سرکوب مقامات جمهوری اسلامی علیه معترضان و نقض گسترده حقوقبشر در ایران، تهیه و به کنگره آمریکا ارسال شده است.
بر اساس این گزارش، نمایندگان کنگره آمریکا از هر دو حزب، شامل جاش گاتهایمر و ویسنته گونزالس از دموکراتها و کلودیا تنی و جو ویلسون از اعضای ارشد جمهوریخواه کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان این طرح را تهیه کردهاند.بر اساس نسخهای از این طرح که به دست میدل ایست آی رسیده، این طرح با استناد به اصول قانونی که از وزیر خارجه آمریکا میخواهد مانع ورود مقامات خارجی درگیر در «فساد قابلتوجه» یا نقض حقوق بشر شوند، از آنتونی بلینکن، وزیر خارجه دولت بایدن خواسته است که در مورد ویزای فرزندان و اعضای خانواده مقامات جمهوری اسلامی، «بازبینی» انجام دهد.
در صورت تصویب، این قانون عملا هر یک از اعضای دولت ایران را هدف قرار میدهد تا درباره ممنوعیت ورود هر کدام از آنها یا اعضای خانوادههایشان به خاک ایالات متحده بازبینی و تصمیمگیری شود.
گاتهایمر، نماینده دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا در بیانیهای اعلام کرد که «مقامات رژیم ایران قابلاعتماد نیستند و در حالیکه مردم خود را در ایران سرکوب میکنند نباید در ایالات متحده زندگی سطح بالایی داشته باشند.»
با این حال، این لایحه اما برای مقامات جمهوری اسلامی که به منظور حضور در مقر سازمان ملل در نیویورک وارد ایالات متحده میشود، معافیت قائل میشود.
دولت جو بایدن قبلا هم دریافت ویزا توسط مقامات جمهوری اسلامی برای ورود به آمریکا را محدود کرده بود. پیش از این در ماه مارس سال 2021، برای دو مقام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و اعضای خانواده آنها ویزا صادر نشد.
بر اساس طرح جدید مجلس نمایندگان آمریکا، حتی افرادی که سربازی اجباری خود را در سپاه گذراندهاند نیز ممکن است مشمول چنین محدودیتهایی شوند. فشارها بر مقامات جمهوری اسلامی همزمان با سرکوب گسترده معترضان در طی هفتههای گذشته افزایش چشمگیری داشته است.
آمریکا و کانادا هر یک چندین بسته تحریمی علیه مقامات جمهوری اسلامی به دلیل نقض حقوق بشر و اتحادیه اروپا نیز 3 بسته تحریمی را علیه نیروهای سرکوب رژیم تصویب کرده است.
در پی افزایش این فشارها، برخی رسانهها از تلاش و مذاکره مقامات جمهوری اسلامی با دولت ونزوئلا برای تقاضای پناهندگی و یافتن مکانی امن در این کشور در صورت سرنگونی رژیم در ایران خبر داده بودند.