افشای روی آوردن شرکت ملی کشتیرانی ایران به دلالی به جای حمل کالا

دو سال پس از افشای ممنوعیت ورود کشتی‌های ایرانی به بنادر بین‌المللی، اکنون هیئت مدیره کانون موسسات حمل‌ونقل ایران تأیید کرده است که درآمد شرکت ملی کشتیرانی ایران هم‌اکنون نه از محل حمل کالا، بلکه دلالی برای حمل محموله‌ها میان دولت و شرکت‌های کشتیرانی خارجی به دست می‌آید.

مسعود دانشمند روز شنبه ۳ تیرماه به خبرگزاری ایلنا گفت شرکت کشتیرانی محموله‌های واردات و صادرات دولتی را به قیمت ۵۰ دلار برای هر تن دریافت می‌کند، اما به جای حمل کالا، به یک شرکت خارجی به قیمت هر تن ۴۰ دلار واگذار می‌کند و در این معامله در هر تن ۱۰ دلار نصیب شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران می‌شود.

اظهارات او در حالی است که اخیراً شرکت ملی کشتیرانی جمهوری اسلامی بدون اشاره به نقش واسطه‌گری خود، از افزایش درآمدهای خود خبر داده بود.

او توضیح نداد چه لزومی برای دلالی شرکت ملی کشتیرانی ایران و افزایش ۲۰ درصدی نرخ حمل کالا دارد و چرا دولت مستقیماً حمل و نقل محموله‌های تجاری را با قیمت ۴۰ دلار به شرکت‌های کشتی‌رانی خارجی واگذار نمی‌کند.

عضو هیئت مدیره کانون موسسات حمل‌ونقل ایران با بیان اینکه کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در تحریم است و تمام بنادر برای پذیرش کشتی‌های ایرانی باید از آمریکا اجازه بگیرند، گفت: «واقعیت این است که عمده کشتی‌های کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران پارک شده‌اند، فعالیتی ندارند و متوقف هستند».

تصویری که خبرگزاری آسوشیتدپرس از بارگیری محموله ظاهرا ایرانی توسط نفتکش آمریکایی «اوشنیا» در وسط تصویر، سمت چپ، منتشر کرده است
بیشتر در این باره:
سازمان «اتحاد علیه ایران هسته‌ای»: یک نفتکش آمریکایی در حال بارگیری محموله نفتی ایران است
مهر ماه سال ۱۴۰۰ محمدرضا مدرس خیابانی مدیرعامل بزرگ‌ترین شرکت کشتیرانی ایران از ممنوعیت ورود کشتی‌های ایرانی به بنادر مهم چین خبر داده بود.

هفته گذشته نیز علی اصغر صفایی رئیس سازمان بنادر و دریانوردی کشورمان اعلام کرد که مذاکرات با چین برای پذیرش کشتی‌های ایرانی در بندرهای این کشور در حال انجام است.

آقای دانشمند با بیان اینکه وضعیت کشتی‌های ایرانی تقریباً در تمام بنادر دنیا در همین حالت قرار دارد، گفته است واقعیت این است که عمده کشتی‌های کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران پارک شده‌اند، فعالیتی ندارند و متوقف هستند.

بگفته او تنها برخی از کشورها مانند چین، هند، آفریقای جنوبی و چند کشور دیگر مجوزهایی برای پذیرش کشتی‌های ایرانی گرفته‌اند، اما تنها برای چند بندر خاص دولتی این مجوزها دریافت شده‌است.

ایالات متحده آمریکا خرداد ۱۳۹۹ شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران را مطابق فرمان اجرایی ۱۳۳۸۲ (گسترش‌دهندگان سلاح‌های کشتار جمعی و حامیان آن) تحریم کرد.

خزانه‌داری آمریکا نیز تاکنون ده‌ها کشتی متعلق به این شرکت را در فهرست سیاه قرار داده‌است.