رهبران کشورهای عضو گروه هفت شنبه پنجم اسفندماه در بیانیه ای در دومین سالگرد در دومین حمله ارتش روسیه به اوکراین از ایران خواستند تا کمکهای نظامی به مسکو را متوقف کند.
این نشست رهبران کشورهای عضو گروه هفت به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد.
جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا و جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا، به همراه ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، از کییف از پایتخت اوکراین، به این نشست آنلاین پیوستند.
ایتالیا که ریاست دوره ای این گروه را در سال جاری برعهده دارد٬ بیانیه رهبران گروه هفت را منتشر کرد.هفت کشور صنعتی جهان موسوم به «گروه هفت»، شنبه 5 اسفند در دومین سالگرد آغاز تهاجم پوتین به اوکراین، متعهد شدند که هزینههای روسیه در جنگ اوکراین را افزایش دهند.
رهبران گروه 7 در بیانیه مشترکی پس از یک ویدیو کنفرانس با اشاره به تاثیرگذاری بستههای تحریمی اعمال شده علیه کرملین، تاکید کردند که به افزایش هزینههای روسیه در جنگ، کاهش منابع درآمدی آن و جلوگیری از تلاشهای مسکو برای توسعه ماشین جنگی آن ادامه خواهند داد.این نشست اولین نشست سران کشورها و دولتهای کشورهای عضو این گروه یعنی آمریکا، ژاپن، آلمان، فرانسه، بریتانیا، ایتالیا و کانادا به ریاست ایتالیا است.
در همین راستا، دولت ایتالیا در بیانیهای اعلام کرد که «جورجیا ملونی، نخستوزیر ایتالیا به همراه همتایان کانادایی و بلژیکی خود جاستین ترودو و الکساندر دی کرو و همچنین اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا با قطار از لهستان، کشور همسایه اوکراین به کییف سفر کردند.»
امانوئل مکرون، رئیس جمهوری فرانسه و استفان سژورنی، وزیر خارجه این کشور در این نشست غایب بودند.
گروه هفت مستقیماً از چین و ایران به دلیل حمایت لجستیکی نظامی از روسیه در تهاجم آن علیه اوکراین انتقاد کرده و ضمن هشدار به آنها از تهران و پکن خواست که کمکهای نظامی خود به مسکو را متوقف کنند.
گروه هفت همچنین نگرانی خود را از نقش شرکتهای چینی که قطعات نظامی مورد نیاز مسکو را تامین میکنند، ابراز کرد.
رهبران گروه هفت با ابراز نگرانی از انتقال تسلیحات و تجهیزات به روسیه از طریق شرکتهای چینی، ضمن هشدار به ایران از آن خواستند که حمایت از ارتش روسیه را متوقف کند.رهبران گروه هفت اضافه کردند: «ما نگرانی خود را در مورد انتقال مواد و قطعات با کاربرد دوگانه برای تسلیحات و تجهیزات برای تولید نظامی از جمهوری خلق چین به روسیه ابراز میکنیم.»
در حالی رهبران گروه هفت از ایران خواستهاند که کمک به روسیه در جنگ اوکراین را متوقف کند که طی هفته های اخیر گزارشهایی در خصوص گسترش همکاری نظامی تهران و مسکو منتشر شده است.
خبرگزاری رویترز هفته گذشته در گزارشی به نقل از شش منبع مطلع نوشت که ایران تعداد بسیاری موشک بالیستیک زمین به زمین به روسیه داده است، رخدادی که نشان از تعمیق همکاریهای نظامی بین این دو کشور دارد که هر دو تحت تحریمهای ایالات متحده هستند.
محکومیت روسیه
رهبران گروه هفت همچنین از روسیه خواستهاند که «تجاوز نظامی» به اوکراین را متوقف کند. آنها همچنین حملات روسیه به غیرنظامیان و زیرساختهای غیرنظامی حیاتی در اوکراین را محکوم کردند.
در دومین سالروز حمله ارتش روسیه به اوکراین، رهبران دولتهای کانادا، ایتالیا و بلژیک همراه با رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا به کییف سفر کردند تا با مردم اوکراین ابراز همبستگی کنند.
همزمان با سالگرد تهاجم نظامی به خاک اوکراین، روسیه روز جمعه آیینهای موسوم به «روز مدافع میهن» را که همزمان یادآور نخستین بسیج عمومی به خدمت نظام در دوران ارتش سرخ در سال ۱۹۱۸ میلادی است، برگزار کرده بود.
ولادیمیر پوتین در پیامی به این مناسبت نوشته بود: «آمادگی رزمی بالای ارتش و نیروی دریایی ضامن امنیت و توسعه آزادانه و مستقلانه روسیه است.»
در جنگ دو سال اخیر، امید روسیه از آنچه هنوز «عملیات ویژه نظامی» مینامد، برای فتح سریع اوکراین عملی نشد، اما امید اوکراین به موفقیت کامل ضد حمله نیز با توسل به ادامه اشتیاق مردم کشورش به دفاع و استفاده از انواع تجهیزات نظامی پیشرفته دریافت شده از آمریکا، آلمان و سایر کشورهای حامی خود، ناکام ماند.
روسیه در دو سال جنگ ۱۱ درصد دیگر از خاک اوکراین را به کنترل خود درآورد که همراه با اشغال کریمه و نقاط دیگری در شرق اوکراین در ده سال پیش در حال حاضر بر ۱۸ درصد از خاک اوکراین مسلط است، که برای آن بهای سنگین تلفات نظامی را تحمل کرده است.
جنگ روسیه در اوکراین در حالی در ۱۳۰۰ کیلومتر در جبههها وارد سومین سال خود میشود که ارزیابی شده شمار کلی تلفات طرفین از نیم میلیون نفر فراتر رفته باشد.
ارزیابی اطلاعات نظامی آمریکا حاکی است که از طرف روسیه ممکن است ۳۱۵ هزار سرباز روسی کشته یا زخمی شده باشند.
ارزیابی آمریکاییها که ماه گذشته در نیویورک تایمز منتشر شد، تلفات در طرف اوکراینی را حدود ۷۰ هزار نفر و تعداد زخمیهای این کشور را تا ۱۲۰ هزار تن برآورد کرده است.
اما حدود ده هزار غیرنظامی اوکراین نیز کشته شده و تقریبا ۱۱ میلیون نفر از مردم این کشور آواره شده و اکثرا راهی کشورهای دیگری در اروپا و کانادا شدهاند.
۱۷ میلیون نفر از مردم اوکراین هنوز به کمکهای بشردوستانه فوری نیاز دارند.