.
نظام آموزشی فنلاند موفقترین نظام آموزشی دنیاست. در این یادداشت به برخی ویژگیهای آن اشاره میکنیم:
۱. هدف اصلی برنامه درسی فنلاند این است که دانشآموز بهعنوان یک انسان و یک شهروند رشد کند و تاکید بر چگونه یاد گرفتن آنان است بهجای اینکه چه چیزهایی یاد بگیرند…
۲. شادی و نشاط یک اصل مهم در مدارس فنلاندی است و معلمان تلاش میکنند که محیط شادی را برای دانشآموزان در مدرسه فراهم کنند. بر این اساس در رتبهبندی شادترین کشورها، فنلاند رتبه نخست را بهخود اختصاص داده است، در حالی که رتبه ایران ۱۰۶ است…
۳. با وجود آنکه نظام آموزشی فنلاند موفقترین نظام آموزشی دنیاست، در المپیاد ریاضی جهان از ۱۹۶۵ تاکنون تنها یک مدال طلا کسب کرده است. اما ایران از ۱۹۸۵ تاکنون ۴۵ طلا کسب کرده است ولی حداقل ۷۷ درصد این مدالآوران ایرانی، ایران را ترک کردهاند…
۴. با وجود اینکه فنلاند یکی از سردترین کشورهای دنیاست و در بعضی نقاط شمالی فنلاند که پوشیده از برف فراوان است دما به ۲۰ تا ۳۰ درجه زیر صفر میرسد، هیچگاه مدارس به این علت تعطیل نمیشوند…
۵. با توجه به اینکه دانشآموزان بهصورت منطقهای در مدارس ثبتنام میشوند، دانشآموزان حتی در دوره ابتدایی با دوچرخه یا پیاده به مدرسه میروند. برای دانشآموزانی که در فاصله بیش از ۵ کیلومتری مدرسه هستند، سرویس حمل و نقل رایگان در نظر گرفته میشود…
۶. در فنلاند هیچگونه مدرسهای مانند مدارس تیزهوشان، نمونه و… که بر اساس امتیازات خاص یا با آزمون دانشآموز انتخاب نمایند، وجود ندارد. همچنین در نظام آموزشی فنلاند هیچگونه رقابت و رتبهبندی وجود ندارد و اصل بر همکاری و عدالت آموزشی است…
۷. مدارس خصوصی در فنلاند فقط سه درصد از دانشآموزان این کشور را پوشش میدهند که هزینه تحصیل این دانشآموزان مانند مدارس دولتی توسط دولت پرداخت میشود…
۸. تحصیل در تمام سطوح از خردسالی تا دانشگاه در فنلاند رایگان است. در پیشدبستانی و دبستان کتابهای درسی، ملزومات مدرسه، غذای روزانه و حمل و نقل (برای دانشآموزانی که محل زندگی آنها دور از مدرسه است) رایگان است…
۹. باانگیزهترین، توانمندترین و قویترین دانشجویان برای رشتههای معلمی گزینش میشوند. از بین متقاضیان شغل معلمی در دوره ابتدایی ۱۰ درصد، در دورههای متوسطه ۱۰ تا ۵۰ درصد (بسته به رشته تدریس) و در هنرستان فقط ۳۰ درصد متقاضیان انتخاب میشوند…
۱۰. حیاط مدارس ابتدایی به انواع وسایل ورزشی و بازی همچون وسایل پارکها مجهز است. معماری مدارس شامل فضای باز، مکانهای اجتماع، کتابخانه، کلاسهای بزرگ با پنجرههای بزرگ است. مدارس و دانشگاهها فاقد دیوار و حصار هستند، حتی اگر مدرسه کنار جنگل باشد…
۱۱. دانشآموزان فنلاندی بیش از دانشآموزان سایر کشورها زمان استراحت و بازی دارند. نتایج این روش، خودکارآمدی، کاهش استرس، و یادگیری اجتماعی است. در برنامههای درسی مدارس تاکید زیادی بر آموزش موسیقی، ورزش و هنر است و از تلفیق موسیقی با آموزش سایر دروس بهره میبرند…
۱۲. اهمیت موسیقی در برنامهدرسی مدارس، به حدی است که مثلاً در کلاس پنجم تعداد ساعت «درس ریاضی» و «درس موسیقی» یکسان و هر دو، سه ساعت در هفته است…
۱۳. در نظام آموزشی فنلاند جایی برای رتبهبندی دانشآموزان و رتبهبندی معلمان و تعیین شاگرد اول و دوم، و معلم نمونه و برگزیده و… نیست. بر این اساس، در و دیوار مدرسه هم از عکس و بنر دانشآموزان خالی است…
۱۴. دانشآموزان فنلاندی با میانگین زیر نیم ساعت «تکلیف شب» کمترین مقدار تکلیف در جهان را دارند. دانشآموزان فنلاندی معمولاً نه معلم خصوصی دارند نه آموزش بیرون از مدرسه…
۱۵. تشکیل کلاس برای آموزش مسائل دینی اقلیتها بهشرط وجود سه دانشآموز با گرفتن معلم مخصوص آن و پرداخت هزینه از سوی آموزشوپرورش صورت میگیرد...
۱۶. والدین در مدارس ابتدایی تعیین میکنند که برای دانشآموز خودشان چه مذهب و چه زبانی آموزش داده شود. برای افرادی که نمیخواهند آموزش مذهبی ارائه شود، درس اخلاق در نظر گرفته میشود…
.