خانه / اخبار مهم روز / محمد رسول‌اف در آلمان: ماموریت من شرح وضعیتی است که ایرانی‌ها در آن گرفتار شده‌اند

محمد رسول‌اف در آلمان: ماموریت من شرح وضعیتی است که ایرانی‌ها در آن گرفتار شده‌اند

محمد رسول‌اف، سینماگر سرشناس ایرانی که این هفته مخفیانه از کشور خارج شد، به نشریه «گاردین» گفت که به آلمان رسیده است.به نوشته روزنامه گاردین در روز جمعه ۲۸ اردیبهشت، او که اکنون در آلمان به سر می‌برد، در یک تماس تصویری از مکانی نامشخص گفت:« «مأموریت من این است که بتوانم روایت‌های آنچه را در ایران می‌گذرد و وضعیتی را که ما ایرانی‌ها در آن گرفتار شده‌ایم، بازگویم. این کاری است که نمی‌توانم آن را در زندان انجام دهم.»

آقای رسول‌اف در گفت‌وگو با گاردین، با اشاره به اینکه با خطر زندانی شدن قریب‌الوقوع توسط جمهوری اسلامی مواجه بود، گفت که تمام وسایل الکترونیکی قابل ردیابی خود را دور انداخت، و پس از پیاده‌روی طولانی در مناطق مرزی کوهستانی، از ایران خارج شد.

رسول‌اف به روزنامه گاردین گفت: «زمانی که در زندان بودم طرح‌های زیادی نوشتم و همیشه احساس می‌کردم اگر برای مدتی طولانی و سال‌ها به زندان بروم، قدرت و توانایی ساخت این فیلم‌ها را نخواهم داشت. بنابراین ابتدا باید آنها را بسازم و بعد از آن، همیشه برای بازگشت و رفتن به زندان زمان خواهد بود.»

او افزود:«من این احساس را دارم که خیلی زود برمی‌گردم، اما فکر می‌کنم این امر در مورد همه ایرانی‌هایی که کشور را ترک کرده‌اند، صدق می‌کند. همه آنها یک چمدان آماده دارند.»

با وجود آنکه بین زمانی که حکم هشت سال زندان او برای اولین بار اعلام شد تا زمانی که حکم اجرا صادر شد، چهار ماه انتظار کشید، اما او برای گرفتن این تصمیم که در ایران بماند و به زندان برود یا از کشور خارج شود، تنها چند ساعت فرصت داشت.

به نوشته گاردین، رسول‌اف به توصیه یکی از دوستانش تمام ارتباطات تلفن همراه یا کامپیوتر خود را قطع کرد و به سمت مرز راه افتاد و با پای پیاده از گذرگاهی مخفی عبور کرد.

او گفت:«این یک پیاده‌روی چند ساعته، طاقت‌فرسا و بسیار خطرناک بود که باید با یک راهنما انجام می‌گرفت.»

رسول‌اف افزود:«پس از یک راهپیمایی چندساعته در خانه‌ای امن پنهان شدم. مجبور شدم مدت زیادی در آنجا بمانم تا آنها بتوانند من را به یک شهر منتقل کنند و از آنجا بتوانم با مقام‌های آلمانی تماس بگیرم.»

به نوشته گاردین، مقام‌های فرهنگی در آلمان به تایید هویت فیلمساز کمک کردند و وزارت امور خارجه این کشور اسنادی را به او داد که امکان سفر به اروپا را برایش فراهم کرد. تنها پس از ورود رسول‌اف به آلمان بود که خبر خروج او از ایران علنی شد.

سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان در پاسخ به این سوال روزنامه گاردین که آیا وزارت امور خارجه آلمان به سفر محمد رسول‌اف به اروپا کمک کرده است، گفت که این وزارتخانه نمی‌تواند درباره موارد شخصی و فردی اظهارنظر کند، اما دولت آلمان قصد ندارد از تلاش‌های خود برای حمایت از جامعه مدنی شجاع ایران بکاهد.

رسول‌اف در حال حاضر فاقد گذرنامه است اما به روزنامه گاردین گفت که مقام‌های آلمان و فرانسه در حال حاضر در حال مذاکره هستند تا به او اجازه دهند قبل از نمایش فیلم آخرش به جشنواره فیلم کن برود.

تییری فرمو، دبیر جشنواره فیلم کن هم روز سه‌شنبه ۲۵ اردیبهشت با اظهار امیدواری برای حضور رسول‌اف در این جشنواره گفته بود که وزارت خارجه فرانسه به این جشنواره برای تضمین رسیدن امن محمد رسول‌اف، کارگردان سرشناس سینمای ایران، به کن کمک می‌کند.

رسول‌اف به گاردین گفت دلیل اینکه حکومت ایران تا این حد برای سرکوب فیلم‌های او تلاش کرده این است که «مانند هر نظام دیکتاتوری یا توتالیتر دیگری، خواهان کنترل مطلق بر تصاویری هستند که نمی‌پسندند و در آنها با واقعیت‌ خود و هستی و نظام‌شان مواجه می‌شوند.»

رسول‌اف گفت: «آنها فقط سعی می‌کنند همه را بترسانند و صرفا به خاطر این توهم کنترل، همه را از هر گونه تلاشی برای ساختن فیلم یا ابراز وجود یا استفاده از آزادی بازبدارند. به همین دلیل پیام من به هم‌سالانم و به دیگر فیلمسازان این است: راه‌هایی وجود دارد.»

آقای رسول‌اف که در مکان نامعلومی در آلمان اقامت دارد، در حال تکمیل مراحل پس از تولید فیلم جدید خود با عنوان «دانه انجیر معابد» است و تلاش می‌کند تا برای شرکت در مراسم رونمایی از این اثر به جشنواره کن برود. دانه انجیر معابد یکی از فیلم‌های حاضر در بخش رقابتی اصلی جشنواره کن است و برای دریافت نخل طلا رقابت می‌کند.

محمد رسول‌اف به گاردین گفت که امیدوار است «خیلی زود» به ایران بازگردد و دوران محکومیت خود را سپری نکند.

این سینماگر مستقل ایرانی که دستاوردها و جوایز ارزنده‌ای در کارنامه حرفه‌ای خود دارد، به این نشریه گفت که وضعیت حقوقی‌اش «چاره‌ای» جز ترک جمهوری اسلامی تئوکراتیک برای او باقی نگذاشته بود، زیرا «مصمم به ادامه بیان داستان مردم از طریق سینما است.»

آقای رسول‌اف در ادامه افزود که مأموریت او این است که بتواند روایت‌های آن‌چه در ایران می‌گذرد، و وضعیتی که ایرانی‌ها در آن گرفتار شده‌اند را بیان کند، ولی در زندان قادر به انجام این مأموریت نیست.حمد رسول‌اف، کارگردان برجسته ایرانی، روز دوشنبه ۲۴ اردیبهشت با انتشار ویدیوی کوتاهی از یک محل نامشخص، از خروج مخفیانه خود از ایران خبر داد. دادگاه تجدیدنظر دستگاه قضایی جمهوری اسلامی به تازگی حکم هشت سال حبس او را تایید کرده بود.

او با اشاره به توقیف چندباره گذرنامه‌اش و یورش ماموران جمهوری اسلامی به خانه‌اش طی سال‌های گذشته، خطاب به مقامات جمهوری اسلامی گفت اکنون مانند «میلیون‌ها ایرانی که از ظلم و توحش شما ناچار به ترک ایران شدند» مرزهای ایران جغرافیایی «زیر چکمه‌های استبداد دینی شما» را ترک کرده و «از امروز ساکن ایران فرهنگی‌ام.»

آقای رسول‌اف در ادامه پست اینستاگرامی خود تصریح کرده است: «اکنون باید به سرعت آخرین مراحل فنی پس تولید دانه انجیر معابد را به پایان برسانم.»

این کارگردان ایرانی در پایان از تمام کسانی که «با مهربانی، از خودگذشتگی و گاه به خطر انداختن خود» او را «برای خروج از مرز و رسیدن به نقطه‌ای امن یاری کردند،» قدردانی کرد و افزود: «زنده‌ام که روایت کنم.»

محمد رسول‌اف از منتقدین سرشناس جمهوری اسلامی است و بارها به دلیل اظهارات ضدحکومتی خود زندانی شده است. او از هفت سال پیش ممنوع‌الکار و ممنوع‌الخروج بود، اما بصورت مخفیانه و زیرزمینی در ایران فیلم می‌ساخت.

خروج محمد رسول‌اف از ایران بازتاب زیادی در رسانه‌ها داشت و بدون شک حضور او در جشنواره کن از مهمترین خبرهای این رویداد هنری محسوب می‌شود. هنوز اطلاعاتی درباره موضوع، داستان، یا چگونگی تولید فیلم «دانه انجیر معابد» در دست نیست، اما گفته می‌شود یک اثر انتقادی تند علیه جمهوری اسلامی است.بابک پاک‌نیا، وکیل دادگستری، به تازگی از ارسال حکم هشت سال حبس، شلاق، جزای نقدی، و ضبط مال محمد رسول‌اف، کارگردان و فیلمساز شناخته‌شده، به اجرای احکام خبر داده بود.

بابک پاک‌نیا روز چهارشنبه ۱۹ اردیبهشت در رشته توئیتی در صفحه «ایکس»، با اشاره به این حکم و اعلام این که پنج سال از این حکم ۸ ساله قابل اجرا است، دلیل اصلی صدور این حکم علیه محمد رسول‌اف را «امضای بیانیه‌ها و ساخت فیلم و مستند» ذکر کرد.

او افزود: «از نظر دادگاه، این اقدامات مصداق اجتماع و تبانی به قصد ارتکاب جرم علیه امنیت کشور محسوب می شود.»

به نوشته این وکیل دادگستری، حکم صادره علیه محمد رسول‌اف ابتدا در شعبه‌ ۲۹ دادگاه انقلاب صادر و سپس از سوی شعبه ۳۶ دادگاه تجدیدنظر عینا تأیید شده و در حال حاضر هم پرونده به اجرای احکام ارسال شده است.

بابک پاک‌نیا حدود ۱۰ روز قبل هم از احضار و مورد بازجویی قرارگرفتن چند نفر از عوامل تولید فیلم سینمایی «دانه انجیر معابد»، ساخته محمد رسو‌ل‌اف، خبر داده و نوشته بود که به آنها گفته شده از محمد رسول‌اف بخواهند فیلم را از جشنواره کن خارج کند.