سازمان ژاپنی «نیهون هیدانکیو»، یک سازمان غیردولتی متشکل از بازماندگان حادثه انفجار بمب اتمی هیروشیما و ناکازاکی که با نام هیباکوشا نیز شناخته میشود، روز جمعه ۱۱ اکتبر (۲۰ مهر) برنده جایزه صلح نوبل شد.
سخنگوی کمیته نوبل نروژ به هنگام اعلام نام برنده جایزه صلح نوبل ۲۰۲۴ گفت: «هیباکوشا به خاطر تلاشهایش برای دستیابی به جهانی عاری از سلاحهای هستهای و همینطور نشان دادن این نکته از زبان شاهدان که هرگز نباید دوباره از سلاحهای هستهای استفاده کرد، این جایزه را دریافت میکند.»
شاهدان عینی بمبهای اتمی هیروشیما و ناکازاکی که در این سازمان فعالیت میکنند، زندگی خود را وقف مبارزه برای جهانی عاری از سلاح هستهای کرده اند.
کمیته نوبل در بیانیه خود آورده است: «هیباکوشا به ما کمک میکند تا چیزهایی غیرقابل وصف را توصیف کنیم، به چیزهای غیرقابل تصور فکر کنیم و درد و رنج غیرقابل درک ناشی از سلاحهای هستهای را به نوعی درک کنیم.»
«کنفدراسیون سازمانهای ژاپن برای آسیبدیدههای بمبهای اتمی و هیدروژنی» (Nihon Hidankyo) در سال ۱۹۵۶ و بههمت جمعی از فعالان ژاپنی برای حمایت از قربانیان بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی و فشار بر دولت ژاپن بوجود آمده و برای کنار گذاشته شدن جنگ افزارهای هستهای تلاش میکند.
کمیته نوبل نروژ به طور مرتب بر موضوع سلاحهای هستهای تمرکز کرده و جوایز صلح خود را هر چند سال یک بار به موسسهای فعال در این زمینه اعطا میکند.
پیش از این در سال ۲۰۱۷ نیز جایزه صلح نوبل به موسسه «آیکان» (کارزار بینالمللی برای نابودی سلاحهای هستهای) رسیده بود.
کمپین بینالمللی برای نابودی سلاحهای هستهای برندۀ جایزه صلح نوبل ۲۰۱۷ شد
همه آنچه باید درباره جایزه صلح نوبل بدانیم
برنده نوبل صلح در سال ۲۰۲۴ راس ساعت ۱۱ بهوقت اروپای مرکزی از محل انستیتوی نوبل در اسلو اعلام شد. در مجموع ۲۸۶ نامزد برای دریافت جایزه امسال وجود داشت.
یورگن واتنه فریدنس، رئیس کمیته نروژی نوبل، گفت که این کمیته با اعطای این جایزه «مایل است به تمامی بازماندگانی که با وجود رنج جسمی و خاطرات دردناک، از تجربه پرهزینه خود برای پرورش امید و مشارکت برای صلح استفاده کردند ادای احترام کند.»
جایزه صلح نوبل ۲۰۲۳ در سال گذشته به نرگس محمدی از ایران تعلق گرفته بود.
جایزه صلح نوبل سال گذشته به نرگس محمدی از ایران رسیده بود
کمیته نوبل این فعال حقوق بشر ایرانی را که کماکان در ایران زندانی است به پاس زحماتش در اشاعه حقوق بشر و تلاش برای آزادی همگان و همچنین مبارزه علیه ظلم و ستم به زنان در ایران، شایسته این جایزه دانسته بود.
شیرین عبادی دیگر ایرانی است که پیشتر موفق به کسب این جایزه شده است.
جایزه صلح نوبل ارزشی برابر با ۱۱ میلیون کرون سوئد یا حدود ۱ میلیون دلار آمریکا دارد.
مراسم اهدای این جایزه روز ۱۰ دسامبر مصادف با سالگرد مرگ آلفرد نوبل، صنعتگر سوئدی و بنیانگذار جوایز نوبل و همینطور روز جهانی حقوق بشر در اسلو پایتخت نروژ برگزار خواهد شد.