دفتر نجیب میقاتی، نخستوزیر لبنان در واکنش به سخنان محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس ایران درباره مذاکره تهران با فرانسه برای اجرای قطعنامه 1701 در لبنان کاردار سفارت جمهوری اسلامی در بیروت را احضار کرد تا مواضع لبنان در این باره را به او ابلاغ کند.
نجیب میقاتی، در واکنش به مصاحبه محمدباقر قالیباف، با روزنامه «فیگارو»، درباره مذاکره تهران با فرانسه برای تعیین آینده لبنان این سخنان را «مداخله علنی» در امور کشور و تلاشی برای ایجاد «قیمومیت غیرقابل قبول» بر لبنان خواند.
میقاتی افزود که مذاکره برای اجرای قطعنامه 1701 تنها به دولت لبنان مربوط است.
قالیباف، به «فیگارو» گفته بود که ایران آماده مذاکره با فرانسه برای اجرای قطعنامه 1701 در لبنان است.نجیب میقاتی، نخستوزیر لبنان، سخنان محمدباقر قالیباف، رییس مجلس جمهوری اسلامی در مصاحبه با نشریه فیگارو درباره اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت از سوی بیروت را مداخله آشکار در امور داخلی کشورش خواند و خواستار احضار کاردار سفارت جمهوری اسلامی در لبنان برای ارائه توضیحات بیشتر شد.
میقاتی در انتقاد به اظهارات قالیباف درباره اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت گفت: «این موضع برای ما تعجبآور بود و به معنای دخالت آشکار در امور لبنان و تلاش برای تحمیل قیمومیت و سرپرستی غیرقابل قبول بر لبنان است.»
رییس مجلس شورای اسلامی روز پنجشنبه ۲۶ مهر با اشاره به اینکه فقط ارتش لبنان میتواند در جنوب این کشور مستقر شود، به فیگارو گفت جمهوری اسلامی ممکن است برای اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل، با پاریس مذاکره کند.
قطعنامه ۱۷۰۱
قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد در تاریخ ۱۱ اوت ۲۰۰۶ با هدف توقف فوری درگیریها، خروج نیروهای اسرائیلی از جنوب لبنان و استقرار نیروهای حافظ صلح سازمان ملل (یونیفیل) در این منطقه و پایان دادن به جنگ ۳۳ روزه میان اسرائیل و حزبالله لبنان تصویب شد.
این قطعنامه از دولت لبنان خواست نیروهای مسلح خود را به مناطق جنوبی کشور اعزام کند تا از فعالیت گروههای مسلح غیرقانونی جلوگیری شود.
بر اساس این قطعنامه، حزبالله لبنان باید به ساحل شمالی رودخانه لیتانی عقبنشینی کند تا راه برای استقرار ارتش ملی لبنان و نیروهای پاسدار صلح هموار شود.
ارتش اسرائیل نیز موظف شد با آغاز استقرار این نیروها، نیروهای خود را از مناطق جنوبی لبنان خارج کند.
پس از تصویب این قطعنامه، فرانسه به عنوان یکی از کشورهای اصلی در ساماندهی نیروی موقت سازمان ملل در لبنان شرکت و نیروهای نظامی خود را به جنوب لبنان اعزام کرد تا به اجرای مفاد قطعنامه و حفظ آتشبس کمک کند.
میقانی: پیش از این تذکر داده بودیم
به گفته میقاتی، لبنان پیش از سفرهای اخیر عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی و قالیباف به این کشور، «بر لزوم درک وضعیت لبنان، به ویژه در شرایطی که این کشور با تجاوزات بیسابقه اسرائیل مواجه شده»، تاکید کرده است.
سمیر جعجع، رییس حزب نیروهای لبنانی، درباره پاسخ میقاتی به قالیباف گفت که این موضع، «بیانگر دیدگاه هر لبنانی» است
میقاتی گفته است لبنان با متحدان خود از جمله پاریس برای تحت فشار گذاشتن اسرائیل به منظور «توقف خصومتهای جاری» کار میکند.
به گفته او، دولت لبنان مسئولیت رسیدگی به مذاکرات در خصوص اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ سازمان ملل را بر عهده دارد: «انتظار میرود همه از این رویکرد حمایت کنند نه این که به دنبال تحمیل اشکال جدید ولایتمداری باشند که به دلایل ملی و حاکمیتی مردود است.»
قالیباف در سفر اخیر خود به لبنان با اشاره به آسیبهای وارد شده به گروه حزبالله گفت: «ریشه حزبالله در آسمان است. آنها در جبهه کار خود را انجام میدهند و هر روز مستحکمتر میشوند.»
در پی اعتراض میقاتی به سخنان مداخلهآمیز رییس مجلس شورای اسلامی، رسانهها در ایران از قول یک منبع نزدیک به قالیباف نوشتند: «هیچ طرفی نباید تصور کند میتواند بدون جلب نظر مقاومت، به یک توافق سیاسی پایدار برسد.»
این منبع که نام او ذکر نشده، گفته است: «اظهاراتی که از رییس مجلس درباره آتشبس در لبنان نقل شده، درست نیست و او در مواضع خود تاکید کرد آنچه که دولت و مقاومت در لبنان درباره آتشبس تایید میکنند، مورد تایید جمهوری اسلامی خواهد بود.»