خانه / اخبار مهم روز / نشست سران کشورهای عربی-اسلامی در ریاض برای بررسی راه‌های آتش‌بس در غزه و لبنان

نشست سران کشورهای عربی-اسلامی در ریاض برای بررسی راه‌های آتش‌بس در غزه و لبنان

نشست مشترک وزیران کشورهای عربی-اسلامی، دوشنبه 21 آبان برای بررسی راه‌های دستیابی به آتش‌بس در نوار غزه و لبنان در ریاض پایتخت سعودی برگزار می‌شود. این نشست در ادامه‌ نشست فوق‌العاده مشترک عربی و اسلامی که سال گذشته در چنین روزی ریاض میزبان آن بود، برگزار می‌شود.

شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر خارجه سعودی ریاست نشست مقدماتی این اجلاس را با حضور محمد مصطفی نخست وزیر و وزیر خارجه فلسطین و عبدالله بوحبیب وزیر خارجه لبنان بر عهده داشت.

در همین راستا، فیصل فرحان در حاشیه این اجلاس در ریاض با محمد مصطفی نخست وزیر فلسطین دیدار کرد و دو طرف درباره تحولات اوضاع نوار غزه گفت‌وگو کردند.

وزیر خارجه سعودی همچنین با عبدالله بوحبیب همتای لبنانی خود دیدار و درباره ضرورت توقف حملات اسرائیل به لبنان گفت‌وگو کرد.

روز گذشته نشست مقدماتی اجلاس فوق العاده مشترک عربی و اسلامی در ریاض برگزار شد تا درباره پیش‌نویس بیانیه پایانی این اجلاس که انتظار می‌رود در آن تداوم تجاوزات اسرائیل علیه ساکنان نوار غزه و لبنان محکوم شود، به توافق برسد.

انتظار می‌رود در این نشست مشترک که به دعوت پادشاهی عربی سعودی و به میزبانی این کشور برگزار می‌شود، توصیه‌هایی به تصویب برسد که موضع واحد کشورهای عربی-اسلامی را در مقابل پیامدهای ادامه تشدید تنش اسرائیل بیان کرده و بر اهمیت راه حل دو دولتی و تشکیل کشور مستقل فلسطین تاکید خواهند کرد.

کشورهای اسلامی در این نشست همچنین بر ضرورت ایجاد ثبات در لبنان و دستیابی به راه‌حل‌هایی برای آرام کردن اوضاع در بیروت تاکید خواهند کرد.

بر اساس بیانیه وزارت خارجه سعودی، ریاض مجدداً بر محکومیت ادامه جنایات و تجاوزات اسرائیل علیه ملت فلسطین و برادران در جمهوری لبنان تاکید می‌کند.

طبق بیانیه وزارت خارجه سعودی کار اجلاس مشترک فوق‌العاده گذشته، بر مرکزیت آرمان فلسطین و تحقق همه حقوق مسلم ملت فلسطین به‌ویژه حق تعیین سرنوشت و زندگی در کشور مستقل مطابق با مرزهای تعیین شده بر اساس قطعنامه‌های سازمان ملل در تاریخ 4 ژوئن 1967 که پایتحت آن قدس شرقی است، تاکید می‌کند.

سعودی همواره تاکید می‌کند که صلح عادلانه، پایدار و همه جانبه که یک انتخاب استراتژیک است که تنها راه تضمین امنیت و ثبات برای همه مردم منطقه و محفاظت آنها از چرخه‌های خشونت و جنگ است.

در بیانیه اجلاس سال گذشته تاکید شد که بدون پایان دادن به اشغالگری اسرائیل و حل مسئله فلسطین بر اساس راه حل دو کشوری امنیت و صلح در منطقه محقق نخواهد شد.
جنگ غزه و لبنان

جنگ در نوار غزه پس از حمله حماس در 7 اکتبر 2023 آغاز شد. طبق آمار رسمی اسرائیل، در این حمله 1206 نفر اسرائیلی کشته شده و تعدادی نیز به گروگان گرفته شدند. در جریان این حمله، حماس 251 نفر را ربوده و به نوار غزه منتقل کردند که 97 نفر از آنها هنوز در غزه هستند. ارتش اسرائیل گفته است 34 نفر از آنها طی درگیری‌ها در غزه کشته شدند.

اسرائیل حمله حماس را با بمباران و عملیات گسترده زمینی ویرانگر در نوار غزه پاسخ داد که بر اساس آخرین آمار وزارت بهداشت فلسطین 43603 نفر که اکثر آنها غیرنظامی بودند، تاکنون کشته شدند.

این جنگ پس از گشودن جبهه‌ای علیه اسرائیل در 8 اکتبر 2023 توسط حزب‌الله در حمایت از حماس به لبنان کشیده شد. از اواخر سپتامبر، اسرائیل حملات هوایی خود را تشدید کرده و عملیات زمینی خود را حدود یک سال پس درگیری و تبادل آتش با حزب‌الله آغاز کرد