امروز شانزدهم دیماه یک روز پر تحرک اعتراضی کارگری بود. در این روز بازنشستگان تامین اجتماعی و فولاد همانند هر یکشنبه تجمع کرده و پیگیر مطالباتشان شدند. بازنشستگان تامین اجتماعی در شهرهای کرمانشاه، شوش، رشت و اهواز تجمع داشتند.
در کرمانشاه بخشهای مختلف بازنشستگان از جمله کشوری، تامین اجتماعی و مخابرات در کنار هم مقابل اداره کار تجمع داشتند و حضور زنان چشمگیر بود. فراخوان از سوی مطالبه گران تامین اجتماعی کرمانشاه، انجمن صنفی فرهنگیان شاغل و بازنشسته کرمانشاه، انجمن صنفی فرهنگیان شهرستان اسلام آبادغرب، انجمن صنفی فرهنگیان شهرستان هرسین و مطالبه گران بهداشت و درمان و مخابرات داده شده بود. تجمع کنندگان شعار میدادند: ” تن برود، جان برود، آزادی از بین نرود”، “جنگ افروزی کافیه، سفره ما خالیه”، ” کو مهار تورم، تا کی دروغ به مردم”، “کارگر زندانی، آزاد باید گردد”، “معلم زندانی آزاد باید گردد”، گاز و برق و معیشت، دزدیده شد از ملت”، و قطعنامه مشترک تجمع کنندگان قدمی در جهت اتحاد مبارزاتی بخش های مختلف بازنشستگان است.آنها در پایان با خواندن قطعنامهای اعلام کردند که در صورت ادامه عدم رسیدگی به مطالبات خود در هفتههای آینده نیز به شکلی متحد به تجمع خود ادامه خواهند داد.
در بخشی از متن قطعنامه پایانی تجمع مشترک بازنشستگان استان کرمانشاه آمده است: «نظر به اینکه پس از سالها فریاد حقطلبی و مراجعات مکرر به مراجع ذیصلاح چیزی در زندگی ما بازنشستگان عوض نشده و امروز نیز همچون گذشته در کنار سایر اقشار فرودست جامعه با تنگناهای معیشتی دست به گریبانیم، آمدهایم تا بار دیگر ندای حقطلبی و دادخواهی خود را با صدایی رساتر علیه فقر و فساد ویرانگر فریاد بزنیم.»
بازنشستگان در سالهای گذشته بارها در اعتراض به محقق نشدن مطالبات خود در شهرهای مختلف ایران تجمع و راهپیمایی کردهاند.
وضعیت معیشتی بازنشستگان و مستمریبگیران هم سبب شده که تعداد تجمعات اعتراضی آنها در سالهای اخیر بهشدت افزایش پیدا کند.تجمع اعتراضی بازنشستگان و مستمریبگیران تامین اجتماعی شهر شوش در مقابل ساختمانهای سازمان تامین اجتماعی و فرمانداری این شهر برگزار شد.
آنها در تجمع خود شعارهایی از جمله «بیتالمال و خزانه / جولانگاه دزدان است»، «ما میگوییم حقوق کم است / قیمت نان گران میشود»، «نه پول داریم نه چاره / مردم شدند بیچاره»، «کو مهار تورم، دروغ میگویید به مردم» و بازنشسته داد بزن / حقات را فریاد بزن»، سردادند.
بازنشستگان تامین اجتماعی در اهواز با حضور در مقابل اداره کل این سازمان تجمع اعتراضی برگزار کردند.
«حاصل کار دولت / غارت جیب ملت» و کجاست مهار تورم / دروغ میگویید به مردم» بخشی از شعارهای سر داده شده در این تجمع بود.
در شوش بازنشستگان از کرخه، شوش و هفت تپه گرد آمده و سرود “زیر بار ستم نمیکنیم زندگی، جان فدا میکنیم در ره آزادی” سردادند و شعارهای اعتراضی آنها از جمله عبارت بودند از:”فقط کف خیابون، بدست میاد حقمون”،”بازنشسته داد بزن،حقتو فریاد بزن”، “کو مهار تورم، دروغ نگین به مردم”، “بیت المال خزانه، جولانگاه دزدانه”، “و “مشکل ما این زمان، معیشت است و درمان”. در این تجمع یکی از کارگران شعری اعتراضی تحت عنوان “زیر خط فقر” خواند که مورد استقبال جمع قرار گرفت.
در اهواز نیز بازنشستگان مقابل تامین اجتماعی تجمع و راهپیمایی داشتند و شعار میدادند:” ایرانو غارت کردن، ما را بیچاره کردن”، ” گرانی،تورم/ بلای جان مردم”، ” حاصل کار دولت، غارت جیب ملت”، ” دولت خیانت میکند، مجلس حمایت میکند”، ” روسری را رها کن، تورم را مهار کن!”.
در تجمع اهواز یکی از بازنشستگان سخنرانی داشت و با تاکید به اینکه اگر به خواستهای آنها پاسخ داده نشود اعتراضات خود را گسترده تر کند و با اشاره به سفری که پزشکیان به خوزستان خواهد داشت گفت: “”تجمع میکنیم نه برای استقبال بلکه برای اعتراض !”
در این روز همزمان بازنشستگان فولاد در شهرهای اهواز و اصفهان تجمع داشتند. در اهواز بازنشستگان فولاد مقابل استانداری و فرمانداری تجمع بزرگی بر پا کرده و با راهپیمایی شعارهای اعتراضی شان را سر دادند. در اصفهان نیز شمار شرکت کنندگان قابل توجه بود و بازنشستگان تجمع و راهپیمایی داشتند و شعار میدادند:”کشور پر در آمد چه بر سر تو آمد”، و ” کارگر میمیرد/ ذلت نمیپذیرد”.
بازنشستگان هر روز در گوشه و کنار کشور در حال اعتراض و تجمعند و بر خواستهای خود تاکید میکنند. اما حکومت دزدان حاکم جوابی به خواستهای آنها نمیدهد. فشار معیشتی بر همه بازنشستگان زیاد است و صندوقهای بازنشستگی همه جا مورد دستبرد دزدان حاکم قرار گرفته است. از خواستها و اعتراضاتشان حمایت و پشتیبانی کنیم.
خبر اعتراضی دیگر این روز اعتصاب کارکنان اداره راه و شهرسازی جنوب فارس در شهرستان های مهر، لامرد، خنج، گراش، جویم، اوز و لارستان در اعتراض به وضع اسفناک معیشتی و خلف وعده ها و برای مطالبه حقوق و مزایای کاری شان است. در تجمع قبلی به آنها وعده پاسخگویی در اول دیماه داده شده بود. و این کارگران موقتا اعتراض خود را پایان داده بودند.سایت حقوق بشری هرانا ششم دیماه در گزارش سالانه خود خبر داد در سال ۲۰۲۴، دستکم هزار و ۲۷۹ تجمع و اعتصاب صنفی در ایران شکل گرفت.
طبق این گزارش، بیشتر این تجمعات در ارتباط با مطالبات مزدی اصناف، اعتراض به شرایط بد اقتصادی و اعتراض به مدیریت ناکارآمد نهادهای دولتی در جمهوری اسلامی بود.
این آمار نشان میدهد با وجود وعدههای جمهوری اسلامی، وضعیت معیشتی بازنشستگان و کارگران در ایران روز به روز وخیمتر میشود.