محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رئیسجمهور و وزیر خارجه سابق جمهوری اسلامی روز سهشنبه ۲۵ دی در گفتوگویی مدعی شد که درسکوی سانتریفیوژهایی که سازمان انرژی اتمی ایران در گذشته خریداری کرده بود مواد منفجره تعبیه شده بود.
محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رئیسجمهور و وزیر خارجه سابق جمهوری اسلامی روز سهشنبه ۲۵ دی (۱۴ ژانویه) در گفتوگویی مدعی شد که “اسرائیل در سکوی سانتریفیوژهای خریداری شده ایران موفق به کارگذاری مواد منفجره شده بود”.
ظریف با اشاره به انفجار پیجرهای حزبالله لبنان در سپتامبر ۲۰۲۴ افزود که تحریمها نه تنها “ضررهای مالی، بلکه مسائل امنیتی” نیز بهوجود میآورند. ظریف به زمان خریداری این سکوی سانتریفیوژها اشارهای نکرد. او اسرائیل را متهم کرد که از هر فرصتی برای ضربهزدن به تاسیسات اتمی ایران استفاده میکند و اسرائیل را متهم به “تعبیه مواد منفجره در سکوی سانتریفیوژها” کرد.
به گفته ظریف مسئولان ایرانی در آن زمان البته موفق به شناسایی و کشف مواد منفجره در سکوی سانتریفیوژها شده بودند.
بنا به ارزیابی ظریف خریداری دستگاهها توسط واسطهها و عدم دسترسی به سازندگان اصلی همواره چنین خطراتی را به دنبال میآورد و زمینه بهرهبرداری برای اسرائیل را فراهم میکند.
به گفته او اگر اسرائیل “حتی در یکی از واسطهها نفوذ کند، میتواند هر کاری را انجام دهد” و هر چیزی که میخواهد را میتواند جاسازی کند، که “دقیقاً این همان اتفاقی است که افتاده است”.
به گفته ظریف اسرائیل برای جاسازی مواد منفجره در پیجرهای حزبالله از سالها پیش اقدام کرده بود.
روزنامه “تایمز اسرائیل” با اشاره به سخنان ظریف مینویسد، “در سال ۲۰۲۱، یوسی کوهن، رئیس سابق موساد، اشاره کرده بود که اسرائیل یک تأسیسات سانتریفیوژ زیرزمینی ایران در نطنز را منفجر کرده است؛ انفجاری که گفته میشود به دلیل بمبهای جاسازیشده در تجهیزات آنجا رخ داده است”. این موضوع اما در آن زمان از سوی ایران تایید یا تکذیب نشد.
بنا به این گزارش، یک خبرنگار تحقیقاتی کانال ۱۲ اسرائیل پیشتر گفته بود که دو انفجار عمده در نطنز در گزارشهای خارجی به موساد نسبت داده شده بود. بنا به گفته او “مقدار زیادی مواد منفجره در یک پلتفرم مرمری که برای تعادل سانتریفیوژها استفاده میشود، جاسازی شده بود. فردی که مسئول این انفجارها بود، مطمئن شده بود که این سکو یا پلتفرم مرمری را برای ایرانیها تهیه کرده است، بدون اینکه ایرانیها بدانند که این پلتفرم از پیش شامل مقدار زیادی مواد منفجره است”.
مخالفت دولت بایدن با حمله به تاسیسات هستهای ایران
“تایمز اسرائیل” به نقل از آنتونی بلینکن، وزیر امورخارجه آمریکا مینویسد: «باید به این نگاه کنید که چه اقدامی ماندگار خواهد بود و چه چیزی باعث میشود که برنامه هستهای ایران دوباره بازسازی نشود. یکی از چیزهایی که باید ارزیابی کنید این است که اگر این اتفاق (حمله به تاسیسات اتمی) بیفتد، ایران آن را دوباره بازسازی خواهد کرد و حتی عمیقتر در زیرزمین خواهد رفت؛ به جایی که دسترسی به آن سختتر باشد.»
البته بلینکن تأکید کرده که ایران به اندازه کافی مواد شکافپذیر برای ساخت سلاح هستهای جمعآوری کرده و میتواند مواد را ظرف یک هفته یا بیشتر به کیفیت بمب تبدیل کند. با این حال، او یادآور شد که توسعه واقعی یک سلاح مدت زمان بیشتری خواهد برد.
به گفته بلینکن “ایران باید تصمیم خود را بگیرد که چگونه میخواهد به جلو حرکت کند. وزیر خارجه آمریکا افزود، “دولت جدید این فرصت را خواهد داشت زیرا ایران در حال حاضر در وضعیت ضعیفی قرار دارد و اقتصادش به شدت آسیب دیده است”.
او تصریح کرد: «در حال حاضر فرصتی بهوجود آمده و شاید لحظهای باشد که بتوان نه تنها چالش هستهای ایران را به روشی پایدار حل کرد، بلکه راهحلی برای اقداماتی باشد که ایران در سراسر منطقه انجام میدهد.»
اظهارات بلینکن در حالی مطرح شده که جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، دوباره روز سهشنبه ۱۴ ژانویه (۲۵ دی) گفت که ایران در ضعیفترین نقطه خود از زمان انقلاب ۱۹۷۹ قرار دارد و ضعف آن نگرانیهایی ایجاد کرده است زیرا ممکن است کشور را وادار کند تا در وضعیت برنامه تسلیحات هستهای خود تجدید نظر کند، نگرانیای که جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده نیز به آن اشاره کرده است.
تمامی این ارزیابیها از سوی مسئولان دولت بایدن در زمانی صورت میگیرد که تنها چند روزی به ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید باقی نمانده است. تیم ترامپ بارها اعلام کرده که سیاستهای سختگیرانهای علیه جمهوری اسلامی و متحدانش اتخاذ خواهد کرد.
تغییر دولت در ایالات متحده آمریکا نیز سبب نگرانی جمهوری اسلامی شده است. مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران روز سهشنبه ۱۴ ژانویه در گفتوگویی با شبکه خبر “انبیسی نیوز” در آمریکا گفت که جمهوری اسلامی آماده گفتوگو با دولت دوم ترامپ است.