خبرهای رسیده حاکی است که روز پنجشنبه ۴ بهمن پارلمان اروپا قطعنامهای را به تصویب رساند که سرکوب بیحد و حصر زنان توسط رژیم آخوندی را محکوم میکند و خواستار نامگذاری تروریستی سپاه پاسداران و گنجاندن خامنهای، پزشکیان و اژهای در لیست تحریمهای اتحادیه اروپا میشود
پارلمان اروپا در این قطعنامه خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط تمامی مدافعان حقوقبشر و زندانیان سیاسی به ناحق زندانی شده شامل پخشان عزیزی، و ریشه مرادی و حداقل ۵۶ زندانی سیاسی دیگر میشود که در انتظار اعدام به سر میبرند.
پارلمان اروپا رو در روی سیاست گروگانگیری
این اقدام یک روز پس از حضور خانواده سه شهروند فرانسوی زندانی در ایران در جلسه پارلمان انجام شد. هدف این قطعنامه، ارسال پیامی قاطع به حکومت ایران درباره ضرورت آزادی بیقید و شرط زندانیان اروپایی و محکومیت احکام اعدام صادره برای فعالان حقوق بشر و زندانیان سیاسی بود.
قطعنامه مذکور با حمایت گسترده نمایندگان، با ۵۵۶ رأی موافق، ۶ رأی مخالف و ۴۲ رأی ممتنع تصویب شد. در این متن، نمایندگان پارلمان اروپا مخالفت خود را با مجازات اعدام در ایران اعلام کردند و خواستار توقف فوری این مجازات و لغو آن شدند. آنها همچنین به طور مشخص احکام اعدام پخشان عزیزی، مددکار اجتماعی، و وریشه مرادی، فعال حقوق زنان، را محکوم کردند. این دو شهروند کُرد مرداد سال گذشته در ایران بازداشت شدند و با اتهامات عضویت در گروههای معارض و فعالیت مسلحانه به اعدام محکوم شدهاند. با این حال، عزیزی و مرادی همواره این اتهامات را رد کرده و آن را بیاساس دانستهاند.پارلمان اروپا خواهان لیست گذاری سپاه پاسداران شد!
در ادامه، پارلمان اروپا ترور جمشید شارمهد، شهروند دو تابعیتی آلمانی-ایرانی، را به شدت محکوم کرده و از رژیم ایران خواسته است جزئیات مربوط به شرایط مرگ وی را شفافسازی کند. همچنین، این قطعنامه به نقض گسترده حقوق بشر، آزار و اذیت اقلیتها و سرکوب بیوقفه جامعه مدنی در ایران اشاره کرده و بر لزوم افزایش حمایت مالی از گروههای مدنی تأکید دارد.
علاوه بر این، نمایندگان اروپایی با ابراز همبستگی با قیام مردم ایران خواستار ادامه حمایت از این حرکت اعتراضی شدند. جایزه ساخاروف سال ۲۰۲۳ نیز به مهسا امینی و این جنبش تعلق گرفت، که نشان از اهمیت آن برای جامعه بینالمللی دارد.
قطعنامه همچنین «دیپلماسی گروگانگیری» ایران را به شدت محکوم کرده و از مقامات ایرانی خواسته است اتهامات علیه اتباع اروپایی، از جمله اولیویه گروندو، سسیل کوهلر، ژاک پاری، و احمدرضا جلالی را لغو کرده و آنها را آزاد کنند. به گفته نمایندگان، این افراد صرفاً برای اعمال فشار بر دولتهای اروپایی زندانی شدهاند.
نمایندگان پارلمان اروپا همچنین از شورای اروپا خواستهاند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را بهعنوان یک سازمان تروریستی معرفی کرده و تحریمهای بیشتری علیه عاملان نقض حقوق بشر در ایران اعمال کند.
این قطعنامه پس از دیدار نمایندگان با خانواده سه فرانسوی زندانی در ایران و شنیدن گزارشهایی از وضعیت وخیم آنها به تصویب رسید. به گفته خانوادهها، این زندانیان در شرایط نامناسب روحی و روانی قرار دارند و فشارهای مستمر بر آنها اعمال میشود. پارلمان اروپا اعلام کرد که به تلاش خود برای مقابله با این سیاست غیرانسانی جمهوری اسلامی ادامه خواهد داد. این نهاد همچنین از شورای اروپا خواسته تا سپاه پاسداران را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دهد و افرادی که در نقض حقوق بشر در جمهوری اسلامی نقش دارند همچون علی خامنهای، مسعود پزشکیان، غلامحسین محسنی اژهای، محمد موحدی آزاد و ایمان افشاری را تحریم کند.