نیما غلامعلیپور، نماینده ایرانیتبار پارلمان سوئد، خواستار برکناری روزبه پارسی از موسسه امور بینالملل این کشور شد و اعلام کرد تا زمانی که این برکناری اتفاق بیفتد، در پارلمان سوئد در این مورد تلاش خواهد کرد.
پارسی از سوی رسانهها متهم شده که با وزارت خارجه جمهوری اسلامی مرتبط بوده است.
غلامعلیپور شنبه در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «تا زمانی که روزبه پارسی برکنار نشود، در مجلس به کار در این زمینه ادامه خواهم داد. این کاملا غیرقابل قبول است فردی که منافع رژیم ایران را ترویج میکند، برای یک سازمان که از منابع مالیاتی در سوئد تامین میشود، کار کند.»
به تازگی شبکه «تلویزیون ۴» یکی از دو شبکه بزرگ و سراسری سوئد، خبر داد که روزبه پارسی، رییس بخش خاورمیانه انستیتوی سیاست خارجی در سوئد و برادر تریتا پارسی، رییس پیشین نایاک، با یک شبکه وزارت خارجه جمهوری اسلامی که هدف آن تاثیر بر سیاستهای کشورهای غربی بوده، مرتبط بوده است.
پارسی در پاسخی به یک مقاله منتشرشده در روزنامه سوئدی اکسپرسن، همکاری خود با جمهوری اسلامی را انکار کرد.
غلامعلیپور نوشت که بخش بزرگی از درآمد این موسسه، از وجوه مالیاتی است و از جمله از طریق وزارت خارجه سوئد تامین میشود.
او افزود: «رژیم ایران چندین دهه است که در سوئد جاسوسی میکند. رژیم همچنین قتلهایی را در سوئد برنامهریزی کرده است و از شبکههای جنایتکار در سوئد برای انجام اعمال خشونتآمیز علیه سایر کشورها و افراد استفاده میکند.
این اظهارات در حالی است که در خردادماه، سرویس امنیتی سوئد و موساد اعلام کردند جمهوری اسلامی از شبکههای جنایتکار در سوئد و دیگر کشورهای اروپایی برای حمله به سفارتخانهها و شهروندان اسرائیل استفاده میکند.
به گزارش رویترز، سرویس امنیتی سوئد (سپو) روز پنجشنبه ۱۰ خرداد اعلام کرد حکومت ایران از شبکههای جنایتکار در سوئد برای انجام اقدامات خشونتآمیز علیه سایر کشورها، گروهها یا افراد استفاده میکند.
سپو در بیانیهای افزود این فعالیتها در درجه اول گروهها و افراد ناراضی از جامعه ایرانیان مهاجر را هدف قرار داده اما به نمایندگان کشورهای دیگر مانند اسرائیل نیز کشیده شده است.
نماینده ایرانیتبار پارلمان سوئد ادامه داد: «رژیم ایران سوئدیها را به گروگان گرفته و آنها را شکنجه میکند تا از سوئد باج خواهی کند. رژیم ایران از زمان تأسیس خود، از تروریسم در سراسر جهان حمایت کرده است و اغلب اهداف غربی را هدف قرار داده است.»
او همچنین به سرکوب اعتراضات در ایران اشاره کرد و افزود: «رژیم ایران از زمان تاسیس خود دست به سرکوبی زده که در آن به ویژه زنان به عنوان شهروندان درجه دوم رفتار میشوند. علاوه بر این، ایران یکی از کشورهایی است که حکومت بیشترین افراد را در آن اعدام میکند.»
او با اشاره به تلاش پارلمان اروپا برای تروریستی دانسته شدن سپاه پاسداران از سوی اتحادیه اروپا نوشت که پارسی در چنین شرایطی با جمهوری اسلامی همکاری داشته است.
او نوشت: «این سوال مطرح میشود: آیا باید انتظار داشته باشیم که موسسه امور بینالملل “محققانی” را نیز به کار گیرد که از کره شمالی، روسیه و چین حمایت کنند؟ اگر قرار است افرادی مانند روزبه پارسی که با دشمنان سوئد همدلی میکنند در موسسه امور بینالملل کار کنند، چرا مردم سوئد باید چنین سازمانی را تامین مالی کنند؟»
در مهرماه ۱۴۰۲، یک گزارش تحقیقی سمافور، که با بررسی هزاران ایمیل دیپلماتهای ایرانی تهیه شده است، شبکهای از دانشگاهیان و تحلیلگران اندیشکدهها را افشا کرد که از سوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی برای گسترش قدرت نرم تهران ایجاد شده بود.وزارت خارجه ایران در اواخر سال ۱۳۹۲ حلقهای از تحلیلگران و محققان خارج کشور را تحت عنوان «طرح کارشناسان ایران» (The Iran Experts Initiative) یا «شبکه جوانان» تشکیل داد و طبق اسناد بررسی شده، برای سالهای متمادی از این شبکه برای گسترش حوزه نفوذ خود در صحنه جهانی استفاده کرد.
«شبکه جوانان» همزمان دامنه نفوذ خود را به اندیشکدههای اروپایی نیز گسترش داد و بر اساس ایمیلها، با برخی از تحلیلگران ایرانی آنها رابطه برقرار کرد؛ از جمله الی گرانمایه، معاون رئیس بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در شورای روابط خارجی اروپا، روزبه پارسی، رئیس بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در موسسه امور بینالملل سوئد و عدنان طباطبایی، از بنیانگذاران و مدیر عامل مرکز تحقیقات کاربردی همکاری با شرق.
پیش از غلامعلیپور، سوفی لوونمارک، یادداشتنویس مستقل روزنامه اکسپرسن، جمعه ۱۲ بهمن، در واکنش به گزارشی که تلویزیون تیوی۴ درباره عضویت روزبه پارسی در یک شبکه نفوذ وابسته جمهوری اسلامی یادداشتی در این روزنامه نوشت که متن آن در ادامه میآید.
روزبه پارسی، رییس برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در مؤسسه امور بینالملل سوئد و برادر تریتا پارسی رییس پیشین نایاک است که متهم به لابیگری برای جمهوری اسلامی است.
او ساعاتی بعد به این یادداشت پاسخ داد که انتشار آن با پاسخ دیگری از سوی سوفی لوونمارک همراه شد.