
به گفته دونالد ترامپ، گفتگوهای مستقیم آمریکا با ایران قبلا شروع شده است و روز شنبه ادامه خواهد یافت. او افزود «ما یک جلسه بسیار بزرگ خواهیم داشت و خواهیم دید که نتیجه چه خواهد بود.»
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا،اعلام کرد که آمریکا گفتگوهای مستقیم با ایران درباره برنامه هستهای این کشور را آغاز کرده است.
او روز دوشنبه، ۷ آوریل (۱۷ فرورودین) پس از دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در کاخ سفید، به خبرنگاران گفت که این گفتگوها (با ایران) شروع شده و روز شنبه ادامه خواهد یافت.
ترامپ گفت: «ما گفتگوهای مستقیم با ایران داریم و این گفتگوها قبلاً آغاز شده است و روز شنبه ادامه خواهند یافت. ما یک جلسه بسیار بزرگ خواهیم داشت و خواهیم دید که نتیجه چه خواهد بود. فکر میکنم همه موافق هستند که توافق یک گزینه مطلوب است.»
ترامپ افزود که امیدوار است به توافقی دست یابند، زیرا گزینه دیگر چیزی نیست که او بخواهد در آن دخیل باشد.
نخستوزیر اسرائیل حمایت محتاطانهای از اظهارات ترامپ و رویکرد ایالات متحده به عمل آورد. او که در کنار ترامپ در کاخ سفید با خبرنگاران سخن میگفت تصریح کرد:«ما هر دو در این هدف که ایران به سلاحهای هستهای دست نیابد، توافق داریم. اگر این موضوع از طریق دیپلماتیک و به طور جامع حل شود، همانطور که در لیبی اتفاق افتاد، به نظر من این یک چیز خوب خواهد بود.»
نتنانیاهو افزود: «اما هر چه که پیش بیاید، ما باید اطمینان حاصل کنیم که ایران فاقد هرگونه سلاح هستهای باشد.»
دیدار دوم
بنیامین نتانیاهو که برای دومین بار از آغاز دور دوم ریاست جمهوری دونالد ترامپ به آمریکا سفر کرده است روز دوشنبه، ۷ آوریل، در کاخ سفیدبا او دیدار کرد.
حین مذاکرات دو طرف، رسانهها خبرهای ضد ونقیضی در باره برپایی یا عدم برپایی کنفرانس مطبوعاتی مشترک دو رهبر منتشر کردند. گفته شد که کاخ سفید اعلام کرده است که پس از انجام مذاکرات بر خلاف اعلام قبلی، کنفرانس مطبوعاتی مشترک برگزار نخواهد شد. بعدتر برخی از رسانهها از انجام احتمالی این کنفرانس خبر دادند. تا لحظه تنظیم این گزارش ابهام در این مورد باقی بود.
دفتر نتانیاهو تمرکز اصلی سفر فوری وی به واشنگتن را بر تعرفهها قرار داده است، در حالی که تأکید دارد که دو رهبر مسائل مهم جغرافیایی و سیاسی از جمله جنگ در غزه، برنامه هستهای ایران و تنشها با این کشور، روابط اسرائیل و ترکیه و دیوان بینالمللی دادگستری را نیز مورد بحث قرار خواهند داد، که سال گذشته حکم دستگیری علیه نتانیاهو صادر کرد.
پیش از این، دونالد ترامپ به خبرنگاران گفته بود که با نخستوزیر اسرائیل درباره تجارت و “آن موضوع واضح” صحبت خواهد کرد. خبرگزاری فرانسه نوشته است که احتمالا منظور ترامپ از “موضوع واضح” نوع مقابله با برنامه هستهای ایران و حمایت جمهوری اسلامی از گروههای شبهنظامی نیابتی بوده است.
نتانیاهو شب یکشنبه ابتدا با مقامات ارشد دولت ترامپ، از جمله هوارد لوتنیک، وزیر بازرگانی آمریکا و جیمسون گریر، نماینده تجاری ایالات متحده، دیدار کرد تا درباره تعرفهها گفتگو کند. او روز دوشنبه با استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ترامپ به خاورمیانه، قبل از ملاقات خود با رئیسجمهور صحبت کرد.
همچنین گفته شد که ترامپ و نتانیاهو احتمالاً درباره الحاق بخشهایی از کرانه باختری به اسرائیل که فلسطینیها آن را به عنوان هستهای از دولت مستقل آینده خود میخواهند، گفتوگو میکنند.
تعرفهها بر کالاهای اسرائیلی
اسرائیل نیز از سیاست تعرفهای تهاجمی ترامپ در امان نمانده است. ترامپ تعرفههایی به میزان ۱۷ درصد بر واردات از اسرائیل وضع کرده است، هرچند که اسرائیل یک متحد نزدیک آمریکا است.
اسرائیل سعی کرده بود با حذف آخرین تعرفههای وارداتی بر کالاهای آمریکایی پیش از اعلام تعرفههای جدید، از اقدام دولت ترامپ جلوگیری کند. ۹۹ درصد واردات از ایالات متحده به اسرائیل پیشتر از اعلام تعرفهها از سوی ترامپ، از عوارض گمرکی معاف بود. اما این تلاشها نتیجه نداد و ترامپ علاوه بر دیگر شرکای تجاری، اسرائیل را نیز با تعرفههای جدید تحت تاثیر قرار داد.
در حالی که اسرائیل یک بازار کوچک برای محصولات آمریکا است، اما ایالات متحده شریک تجاری اصلی اسرائیل است. بسیاری از صادرات إسرائیل به امریکا خدمات فناوری پیشرفته هستند که مستقیماً تحت تأثیر تعرفهها قرار نمیگیرند، اما صنایع کلیدی اسرائیل ممکن است تحت تأثیر قرار گیرند.
اتحادیه تولیدکنندگان اسرائیل برآورد کرده است که این تعرفهها سالانه حدود ۳ میلیارد دلار از صادرات اسرائیل را کاهش داده و باعث از دست رفتن ۲۶ هزار شغل در صنایعی مانند بیوتکنولوژی، شیمی، پلاستیک و الکترونیک خواهد شد.
نتانیاهو هفته گذشته پیش از عزیمت به بوداپست، گفت: «من (…) اولین رهبر خارجی هستم که با رئیسجمهور ترامپ در مورد موضوعی ملاقات خواهم کرد که برای اقتصاد اسرائیل بسیار تعیینکننده است.» او افزود: «این امر نشاندهنده رابطه شخصی خاص و ارتباط منحصربهفرد بین ایالات متحده و اسرائیل است که در حال حاضر اهمیت زیادی دارد.»
ترامپ در اوایل فوریه نیز نتانیاهو را به عنوان نخستین مهمان خارجی در دوره دوم ریاستجمهوری خود پذیرفته بود. حالا نتانیاهو اولین نخستوزیر است که پس از اعلام تعرفههای جدید آمریکا در کاخ سفید به دیدار ترامپ میرود.
نورنیوز: سناریوی مذاکرات مستقیم در روز شنبه، عملیات روانی ترامپ زیر پوشش دیپلماسی است
نورنیوز، رسانه حکومتی نزدیک به شورای عالی امنیت ملی، در مطلبی با واکنش به اعلام شروع مذاکرات مستقیم آمریکا و ایران از سوی دونالد ترامپ، نوشت سخنگوی وزارت خارجه اعلام کرده هیچ مذاکره مستقیمی در جریان نیست و در صورت انجام گفتوگو، این روند صرفا بهصورت غیرمستقیم خواهد بود.
نورنیوز در ادامه این اقدام ترامپ در اعلام این مطلب را «بخشی از یک بازی روانی و رسانهای دانست که هدف آن نشان دادن ایالات متحده بهعنوان طرف مشتاق مذاکره و انتقال بار مسئولیت عدم گفتوگو به دوش ایران است.»
نورنیوز همچنین با اشاره به صحبتهای نتانیاهو درباره مدل لیبی گفته این صحبتها «تاکیدی تلویحی بر ادامه سیاستهای تهدیدمحور علیه ایران» است.
ترامپ: فردای بیتوافق، روزی خطرناک برای ایران است
دونالد ترامپ در نشست خبری بعد از دیدار با نتانیاهو گفت: «اگر مذاکرات نتیجه ندهند، ایران در خطر جدی خواهد بود. این رژیم نباید به سلاح هستهای برسد. موضوع پیچیدهای نیست؛ ایران نباید و نمیتواند چنین سلاحی داشته باشد. فردای بیتوافق، روزی خطرناک برای ایران است.»
اسرائیل خواهان امحاء کامل برنامه غنیسازی ایران است
منابع دیپلماتیک در خاورمیانه به ایراناینترنشنال گفتند بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در سفر خود به واشینگتن تلاش خواهد کرد دولت ترامپ را متقاعد به برچیدن کلیت برنامه غنیسازی در ایران کند.
اسرائیل بر این باور است که اگر حتی جمهوری اسلامی بتواند بخش کوچکی از برنامه هستهای خود را حفظ کند، پس از اتمام دوره ریاستجمهوری ترامپ و یا هر زمان که شرایط را مساعد ببیند، برنامه غنیسازی خود را به سرعت پیش خواهد برد.
بههمین دلیل، دولت اسرائیل خواهان امحاء کامل برنامه غنیسازیِ جمهوری اسلامی برای همیشه است.
مقامهای اسرائیلی معتقدند جمهوری اسلامی حتی نباید اجازه حفظ بخش بسیار کوچکی از غنیسازی برای «مقاصد تحقیقاتی یا پزشکی» را داشته باشد چون به باور آنان، جمهوری اسلامی، تحت پوشش آن، «برنامه تسلیحاتی» خود را پیش خواهد برد.
این دیپلماتها به ایراناینترنشنال گفتند، هدف جمهوری اسلامی از ورود به مذاکرات غیر مستقیم یا احتمالا مستقیم، تنها یک چیز است: «حفظ زیرساختهای برنامه غنیسازی ایران.»
به گفته منابع ایراناینترنشنال، بنیامین نتانیاهو در سفر خود به واشینگتن، به مقامهای آمریکا توصیه نخواهد کرد که با جمهوری اسلامی مذاکره نکنند، اما از آنان خواهد خواست با پیششرط «برچیدن کامل برنامه غنیسازی» وارد گفتوگوهای احتمالی با جمهوری اسلامی شوند.
رسانههای عبریزبان از تمرکز نتانیاهو بر موضوع ایران در دیدارش با ترامپ خبر دادند
چند مقامهای بلندپایه اسرائیلی که همراه با بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل به واشینگتن سفر کردهاند، به رسانههای عبریزبان گفتهاند که نتانیاهو در دیدار پیشرویش با دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا، تمرکز خود را بر موضوع ایران خواهد گذاشت.
به گزارش وبسایت «والا»، یکی از مقامها گفته است که نتانیاهو در این دیدار نسخهی خود را از «اینکه یک توافق خوب با ایران باید چگونه باشد» به ترامپ ارائه خواهد داد.
او افزود: «نتانیاهو از توافقی حمایت میکند که به برچیدن کامل برنامه هستهای ایران منجر شود، مانند آنچه در لیبی رخ داد.»
مقامهای اسرائیلی به کانال ۱۲ نیز گفتهاند که نتانیاهو قصد دارد تمرکز مذاکرات را بر ایران بگذارد و نه لزوما بر تعرفههای تجاری ترامپ که در ظاهر بهعنوان دلیل اصلی این دیدار مطرح شدهاند.
پیشتر عباس عراقچی وزیر خارجه جمهوری اسلامی گفت که آمریکا «مگر در خواب ببیند» که توافقی شبیه به توافق واشینگتن با لیبی در سال ۲۰۰۳با تهران داشته باشد.
تام کاتن، سناتور جمهوریخواه آمریکا نیز گفته بود که سیاستهای دوره اوباما-بایدن در قبال ایران به پایان رسیده و کارزار فشار حداکثری ترامپ صادرات ایران را متوقف و راه رسیدن به سلاح هستهای را مسدود خواهد کرد.
این سناتور جمهوریخواه افزود که ترامپ «گفته برای رسیدن به این هدف دو راه وجود دارد و در برابر به هر دو راه باز است. ترجیح او توافقی شبیه به توافق لیبی با ایالات متحده در سال ۲۰۰۳ است، اما اگر توافقی حاصل نشود، بمباران خواهد بود.»
روزنامه شرق برای انتشار گزارشی درباره ظریف عذرخواهی کرد
روزنامه شرق برای انتشار گزارشی که در آن از احتمال حضور محمدجواد ظریف وزیر خارجه پیشین جمهوری اسلامی در مذاکرات احتمالی میان تهران و واشینگتن خبر داده بود، عذرخواهی کرد.
شرق یکشنبه ۱۷ فروردین در گزارشی به نقل از منابع آگاه نوشت روز جمعه نشستی محرمانه میان محمدباقر قالیباف، رییس مجلس شورای اسلامی و حمیدرضا حاجیبابایی، نایب رییس مجلس با رهبر جمهوری اسلامی برگزار شده است.
شرق افزود در این نشست محرمانه، موضوع «مذاکرات مستقیم» با آمریکا مورد تایید خامنهای قرار گرفت و سه چهره سیاسی از جمله علی لاریجانی، محمد فروزنده و محمدجواد ظریف، به عنوان نمایندگان منتخب برای این ماموریت معرفی شدند.
در حالی که این گزارش بر أساس شایعات و گمانهزنیها نوشته شده بود، این روزنامه دوشنبه در «توضیح و پوزش» خود نوشت: «اذعان داریم که استفاده از چنین عبارتی، بدون اتکا به منبع رسمی و موثق، حتی در چارچوب تحلیل و برای رد آن، موجب سوءبرداشت از نیت اصلی گزارش شده و زمینهساز تفسیرهای نادرست، انتشار برداشتهای ناصحیح و حتی سوءاستفادههایی از سوی برخی رسانهها و جریانها شده است.»